Creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei pentru salariații din sectorul construcțiilor și acordarea de facilități fiscale în domeniu au făcut mai atractivă munca pentru angajați, iar evaziunea fiscală a scăzut

În cadrul celei mai recente ședințe a Comisiei de Dialog Social, constituită la nivelul Prefecturii județului Ilfov, Gavrilă George, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Ilfov, a vorbit despre impactul facilităților fiscale pentru domeniul construcțiilor introduse prin OUG 114/2018 și despre modul în care creșterea salariului minim, concomitent cu reducerea fiscalității pe salarii, a revigorat acest sector.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 472

Amintim că Executivul a adoptat la finele anului trecut OUG 114, care introducea o serie de facilități pentru sectorul construcțiilor, iar în iunie 2019, această ordonanță a fost completată și modificată de OUG 43. Conform prevederilor acestor acte normative, firmele din sectorul construcțiilor sunt obligate să asigure un salariu minim brut de 3.000 de lei inclusiv salariaților cu activitate mixtă, independent de facilitățile fiscale acordate, indiferent de ponderea activității de construcții în firmă. Facilitățile acordate salariaților din domeniul construcțiilor sunt: reducerea contribuției de asigurări sociale de la 25% la 21,25% și scutirea de la plata contribuției de asigurări de sănătate și impozitul pe salariu. În privința contribuției asiguratorii pentru muncă, datorate de angajator, OUG 114/2018 prevede reducerea acesteia de la 2,25% la 0,3375%, lucru care a generat controverse și modificări (ca urmare a interpretării de către ANAF a aplicării facilitații fiscale pentru CAM). Cu toate că art. 91 prevede, printre altele, că aplicarea reducerii contribuției asiguratorii pentru muncă se realizează cu respectarea prevederilor în domeniul ajutorului de stat, declarația fiscală D112 care a fost pusă la dispoziție de ANAF pentru lunile ianuarie și februarie 2019 a prevăzut cota redusă de 0,3375%. Ulterior, ca urmare a constatării de către ANAF a faptului că art. 66 din OUG 114/2018 nu se poate aplica fără respectarea legii ajutorului de stat, declarația D112 a fost refă­cută pentru a permite calcularea CAM cu procentul de 2,25%. ANAF a solicitat ca cei care au aplicat și declarat CAM în procent de 0,3375% să rectifice calculul salarial și declarațiile lunilor ianuarie și februarie utilizând nivelul normal al CAM.

Controlul muncii

Munca nedeclarată a constituit și constituie un fenomen extrem de nociv! Persoana care prestează muncă nedeclarată este privată de drepturile conferite de un contract de muncă – concediu de odihnă (indemnizație de concediu) sau concediu medical (indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă) și este lipsită de acces la pensie și la indemnizație de șomaj. Persoana care  prestează muncă fără forme legale de angajare nu are siguranța plății muncii prestate; angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventuale pagube produse de acesta; fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite, prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.

De aceea, în cadrul campaniilor de control ale ITM Ilfov, inspectorii de muncă au urmărit exact respectarea prevederilor legale în domeniu. Astfel, în domeniul relațiilor de muncă, potrivit inspectorului șef Gavrilă George, în iunie 2019 (când a fost prevăzută intensificarea acțiunilor de control, tocmai pentru a diminua fenomenul muncii nedeclarate) au fost controlați 54 de angajatori din județ, 526 de lucrători au fost verificați, au fost identificate 9 persoane depistate la muncă fără CIM, s-au dispus 16 măsuri, 9 angajatori au fost sancționați cu amendă în cuantum de 200.000 lei. În domeniul sănătății și securității în muncă – 55 de angajatori au fost controlați, 526 de lucrători verificați, s-au constatat 96 de deficiențe, s-au dispus 96 de măsuri, 55 de angajatori au fost sancționați. S-au aplicat 11 amenzi în cuantum de 79.000 de lei.

Pentru domeniul construcțiilor, din fericire, după verificarea documentelor puse la dispoziție inspectorilor de muncă, s-a constatat că salariații nu mai desfășoară activitate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parțial. ”Creșterea veniturilor salariaților din construcții a făcut mai atractivă activitatea pentru angajați și s-a constatat o reducere a evaziunii fiscale (mai multe contracte de muncă de 8 ore înregistrate în Programul ReGES gestionat la nivel național de către Inspecția Muncii)”, a concluzionat reprezentantul ITM Ilfov.