Transplanturi simultane de plămân și ficat, la Spitalul Sfânta Maria

Chirurgii Spitalului Clinic Sfânta Maria, din Capitală, au înregistrat o nouă premieră medicală națională. De data aceasta, este vorba despre intervenții chirurgicale extrem de complexe realizate pentru prima dată într-un spital atât de mic din țara noastră.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 475, ediția print

O echipă medicală condusă de prof. dr. Narcis Copcă, managerul unității medicale, a realizat, săptămâna trecută, două transplanturi simultane plămâni – ficat la două persoane diferite. “Este pentru prima dată în lume când un spital mic, sub 300 de paturi, reușește o astfel de performață. Două persoane diferite au fost transplantate concomitent aseară (n.r. – luni, 28 octombrie) cu plămâni și respectiv ficat, la Spitalul Clinc Sfânta Maria. Mobilizarea exemplară a echipei de anestezie și chirurgie a permis această premieră națională”, au spus reprezentanții unității medicale, la scurt timp după realizarea intervențiilor.

Tot aici s-a realizat și primul transplant de plămâni

De altfel, Spitalul Sfânta Maria nu este la prima premieră medicală. În primăvara anului trecut, a realizat echipa prof. dr. Igor Tudorache, șeful Centrului de Transplant Pulmonar Hanovra, din Germania, atunci,  la Spitalul Sfânta Maria, din București, și primul transplant de plămâni din România, aici fiind singurul centru acreditat de Agenția Națională de Transplant pentru astfel de intervenții. Donatorul, un bărbat în vârstă de 46 de ani, suferise o hemoragie cerebrală, ceea ce a dus la moartea creierului. Organele au fost prelevate de o echipă de specialiști de la Spitalul de Urgență Floreasca. Primitorul a fost un bărbat în vârstă de aproape 50 de ani, din Iași, care se afla de aproape un an pe lista de așteptare. În anul 2015, acesta a depus o cerere pentru transplant la clinici din străinătate, dar singura care i-a răspuns a fost AKH Viena, care l-a refuzat pentru că pe lista de transplant mai erau alți patru români.