Ziua Națională a României a fost sărbătorită cum se cuvine și la Periș. Primarul Anghel Albu și locuitorii comunei și-au cinstit înaintașii printr-o serie de manifestări care au culminat cu un spectacol de muzică populară, însoțit de tradiționala și delicioasa fasole cu ciolan, gătită la cazan.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 479, ediția print

Manifestările au început în cursul dimineții, la Monumentul Eroilor aflat în fața gării din Periș, cu o ceremonie de depunere a unor coroane de flori.

„Mărire celor care căzut-au în război!”

Astfel, la orele 10.00, primarul Anghel Albu, însoțit de consilieri locali, a depus o coroană de flori în cinstea celor căzuți în Războiul de Întregire a Țării, ­rugându-se pentru odihna lor. Pe soclul monumentului din Periș, realizat în formă de cruce, este inscripționat un mesaj emoționant, dedicat eroilor perișeni care s-au jertfit în Primul Război Mondial: „Mărire celor care căzut-au în război/­Mărire-n veci și slavă martirilor eroi/Mărire celor cari murit-au să-ntregească/Sporind cu brazdă nouă moșia strămoșească”.

Perișenii, la ceas de mare sărbătoare

Cel de-al doilea moment al acestei zile de sărbătoare a avut loc la sala de sport din Periș, unde autoritățile locale au pregătit un spectacol de muzică populară, cu cântece binecunoscute legate de marele eveniment din 1 decembrie 1918, cum ar fi „Noi suntem români”, „Ca-așa-i românul”, „Cântă cucu-n Bucovina” etc., interpretate cu căldură și măiestrie de cunoscuții interpreți Gheorghe Turda și Maria Constantin, melodii care au umplut de mândrie inimile celor prezenți.

Bineînțeles, nu puteau să lipsească ceaunele aburinde cu fasole și ciolan afumat și varză cu cârnați – peste 350 de porții din fiecare -, dar nici murăturile, țuica și vinul fiert sau băuturile răcoritoare pentru cei mici.

„Ziua de 1 Decembrie reprezintă pentru noi, perișenii, un moment de mare sărbătoare, o zi sfântă în care toți românii trebuie să-și exprime recunoștința față de înaintașii noștri care, prin jertfa lor supremă, au reușit să ne lase moștenire nouă, urmașilor lor, o Românie Întregită, între ale cărei hotare au fost uniți toți românii care timp de secole au suferit sub stăpâniri străine, despărțiți de patria lor.

De aceea, suntem datori să le urmăm exemplul și să dăm dovadă, la rândul nostru, de patriotism, de dragoste de țară, pentru a fi vrednici de sacrificiul eroilor. Suntem, de asemenea, datori să facem tot ce ne stă în putință să avem grijă de această neprețuită moștenire care este patria noastră și să ducem România mai departe, pe calea propășirii naționale, a dezvoltării și a normalității și nu pe calea urii și dezbinării care, din păcate, macină societatea românească în ultima vreme”, ne-a declarat primarul Anghel Albu, cu ocazia manifestărilor legate de această mare sărbătoare a românilor.