Centrul Cultural Buftea și Primăria Buftea au organizat pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, un spectacol extraordinar de muzică și poezie prilejuit de împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului nepereche, Mihai Eminescu.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 485, ediția print 

Directorul instituției, Robert Nagy, i-a anunțat pe rând pe interpreți – studenți, masteranzi sau absolvenți deja ai Universității Naționale de Muzică București. Alături de ei s-au aflat, pe scenă, actrița Liliana Pană, care a recitat poezii ale marelui poet și Inna Oncescu, care a asigurat acompaniamentul la pian, iar în sală, îndrumătorul stu­denților artiști, conf. univ. dr. Claudia Codreanu.

În deschiderea evenimentului, viceprimarul orașului Buftea, Alexandru
Vaida a adresat câteva cuvinte publicului, evocându-l pe marele poet al României. Programul a debutat cu interpretarea unui fragment din ”Rugăciune”/Carmen Petra Basacopol, de către baritonul Andrei Marinache, master anul I, după care actrița Liliana Pană a recitat poezia ”De ce nu-mi vii”. Acordurile muzicale au fost continuate de Milița Pantin, soprană, master anul I, care a interpretat un fragment din opera ”Foaie verde de secară”/Emil Montia și de Daniel Găină, tenor, master anul II, cu un fragment din ”Mândrulița mea-i de față”/Tiberiu Brediceanu. Din nou, actrița Liliana Pană a emoționat recitând ”Kamadeva” lui Eminescu, iar soprana Claudia Marinescu, anul I master, a continuat cu un fragment din liedurile compozitorului Gheorghe Dima, având ca sursă de inspirație opera lui Eminescu, pregătind pentru public ”Și dacă ramuri bat în geam”. Andrei – Ovidiu Hându, bariton, master anul I, a adus pe scenă ”Șapte babe blestemate”/Ion Runcu, iar Liliana Pană, poezia”Floare albastră”. Au urmat Ana Radu, mezzosoprană, master anul III, cu ”Bade, pentru ochii tăi”/Tiberiu Brediceanu și, din nou, Milița Pantin, de data aceasta cu alegând ”A venit un lup din crâng”/Gheorghe Dima.

 Muzică și vers, interpretări deosebite

Liliana Pană a reamintit publicului versurile poeziei ”Crăiasa din povești”, după care Alexandra Cârstea, soprană, master anul I, a interpretat cântecul ”Ochii albaștri-s drăgălași”/Eduard Caudella, iar David Mărginean, bariton, master anul I, piesa ”S-ar găti badea de nuntă”/E. Nicorescu. ”O rămâi”/Mihai Eminescu, într-o interpretare deosebită a Lilianei Pană și, din nou, muzică de calitate cu baritonul Andrei Marinache, ”Când perdeaua dragei mele”/Alfred Alessandrescu, cu soprana Mădălina Constantinescu, solistă la Opera Comică pentru Copii, care a adus în fața publicului un fragment din aria Motanului din opera ”Motanul Încălțat”/Cornel Trăilescu și cu soprana Claudia Marinescu, care a interpretat ”Cântec de adormit Mitzura”, versuri de Tudor Arghezi puse pe note de Paul Constantinescu. Actrița Liliana Pană a mai interpretat ”Trecut-au anii”, ”Și dacă…”, iar pentru finalul serii – ”Revedere”. Până la momentul încheierii spectacolului, pe scenă au revenit David Mărginean, cu ”Doi Voinici”/Paul Constantinescu, Alexandra Cârstea, cu o arie din opereta ”Ana Lugojana”/Filaret Barbu, Mădălina Constantinescu cu ”Bâlci în Aldebaran”/Felicia Donceanu, Ana Radu cu ”Bon jour!”/George Enescu, Andrei Hâncu a adus ”Veselie”/Pascal Bentoiu, Daniel Găină – o arie scurtă din opereta ”Lăsați-mă să cânt”/Gherase
Dedrindo, duetul Mădălina Constantinescu și Andrei Hâncu, interpreții pregătind, de asemenea, un alt fragment din aria de operetă ”Lăsați-mă să cânt” și
Andrei Marinache, cu piesa muzicală de final – ”Revedere”/Aurel Eliade.