”O veste bună pentru Chiajna! Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a avut amabilitatea să mă primească în audiență”, a anunțat ieri, Petre Anghel, fost city-manager al comunei Chiajna. ”Societatea civilă din Chiajna vrea să se implice. Eu am discutat cu domnul ministrul al Mediului, în calitate de reprezentant al societății civile. Dorim cât mai multă implicare și din partea cetățenilor, să vină alături de noi să rezolvăm problema calității aerului din comuna noastră”, a spus Petre Anghel.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 485

Fostul city-manager al comunei Chiajna a anunțat că a vorbit cu ministrul Costel Alexe despre problemele comunei, în special cea a mirosului provocat de groapa de gunoi administrată de Iridex. ”Domnul ministru mi-a promis că va veni în control la fața locului și se va implica activ în rezolvarea problemei. De asemenea, am obținut din partea domnului ministru promisiunea că pădurea Roșu va obține statut special, să devină un parc de agrement, fără buticuri și grătare și cu interdicția clară în privința tăierii arborilor”, a mai spus Petre Anghel. El atrage atenția că gestionarea deșeurilor este o reală problemă pentru care trebuie găsite rapid soluții, având în vedere impactul asupra mediului și implicit asupra sănătății omenilor. ”Ilfovul generează 200.000 de tone de deșeuri. Cea mai mare problemă este lipsa colectării selective. Aceasta se face într-o proporție de circa 9% pe zona București – Ilfov. Iar noi trebuie să ajungem la 85%. Soluții tehnice există și am studiat și variante care nu se bazează pe utilizarea incineratoarelor. Trebuie doar analizate și luate în calcul. De asemenea, este și o problemă a cetățenilor care trebuie să conștientizeze importanța colectării selective și să o aplice. Pe de altă parte, trebuie ținut cont de faptul că groapa de gunoi gestonată de Iridex se află pe teritoriul sectorului 1, aproape permanent, locuitorii comunei Chiajna reclamă faptul că simt miros de gunoi. Mulți au făcut măsurători cu diferite aparate, care însă nu sunt omologate și apar valori foarte mari de hidrogen sulfurat. Am făcut măsurători, cu ajutorul Gărzii de Mediu, care are aparate omologate. Din păcate, rezultatele nu sunt relevante. Deoarece, raporatele generate prezintă doar o medie pe un interval de 24 de ore”, ­ne-a mai spus Petre Anghel.

Soluții tehnice există, dacă există bunăvoință

Fostul city-manager ne-a explicat că a avut ocazia ca, la dezbaterea publică organizată săptămâna trecută de CJ Ilfov pe tema managementului deșeurilor, să discute cu o companie din Spania, care propune o instalație care permite tratarea și eliminarea completă a depozitării deșeurilor municipale la groapa de gunoi. ”Potrivit specialiștilor, instalația sterilizează deșeurile cu abur la temperatură și presiune ridicate în interiorul unui reactor special (120-150 grade și 4-7 atm), pentru ca ulterior, să facă separarea completă și recuperarea tuturor materialelor utile”, ne-a spus Petre Anghel. Adică, vor rezulta circa 30-32% materiale reciclate, 35-40% materie biodegradabilă sterilizată, 20-30% apă epurată, 6-8% inerte (zidărie/silicați), 8-10% RDF (materiale combustibile nerecuperabile). Instalația include o stație de tratare a aerului viciat și o stație de epurare a apei. Aceasta se completează cu instalația de piroliză (descompunere termochimică în absența oxigenului), care poate trata: biomasa (inclusiv din deșeuri) RDF, cauciuc, plastic, cărbune, nămoluri de la stațiile de epurare a apei, nămoluri infestate cu reziduuri petroliere din bataluri. În urma tratării prin piroliză la temperaturi între 450-650 grade rezultă trei produse: gaz de sinteză, bogat în hidrogen, care va fi folosit pentru nevoile instalației (energie electrică și termică), ulei de piroliză (30-40%), un precursor de combustibil asemănător păcurii care poate fi de foarte mare interes în industria petrolieră, farmaceutică sau cosmetică (500-2.000 euro/tonă), cărbune (40-45%), bogat în carbon, care poate avea utilizări diverse în funcție de nivelul impurităților din conținut: carbon activ (1.200-2.000 euro/tonă), îngrașământ sau ameliorator de sol (120-200 euro/tonă) sau combustibil (150-200 euro/tonă).

Instalația de piroliză poate funcționa și de sine stătător, caz în care va putea prelua materia primă de la stațiile de sortare convenționale (ceea ce rămâne și generează cheltuieli pentru depozitare sau eliminare).

”Ambele instalații sunt complet nepoluante și redau în economie componente utile care alt­fel ar fi îngropate sau ar fi incinerate în procesul de fabricare a cimentului, cu costuri semnificative și cu generarea de poluare”, ne-a declarat Petre Anghel.

Calitatea aerului lasă de dorit în numeroase orașe

Problemele cu care se confruntă comuna ­Chiajna nu sunt singulare. Situația este critică la nivel național. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a convocat luni, 20 ianuarie, reprezentanţii celor trei municipii, Brașov, Iași și București, care au probleme privind calitatea aerului şi se află sub monitorizarea Comisiei Europene sau chiar în aşteptarea unui verdict de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

La începutul acestei săptămâni, Costel Alexe susţinea că România se află în situaţia în care aşteaptă verdictul în privinţa poluării din Bucureşti, ceea ce poate aduce o amendă cuprinsă între 100.000 şi 400.000 de euro pe zi.

„Din păcate, în ultimii ani, poluarea aerului în Bucureşti a fost din ce în ce mai mare şi mai alarmantă de la an la an. Deşi aveam la Bucureşti un plan de măsuri, el nu este implementat aşa cum ar trebui. Dacă ar fi implementat aşa cum ar trebui, nu mai aveam atât de multe zile cu valori ridicate sau depăşiri în fiecare an. Primăria Capitalei, având în vedere că este astăzi în procedură de contencios cu Comisia Europeană şi din păcate nu a reuşit ani la rând să convingă Comisia că situaţia se îmbunătăţeşte, suntem astăzi în situaţia în care doar aşteptăm verdictul“, preciza ministrul Mediului.

El a subliniat că în prezent România se află, în relaţia cu Comisia Europeană, în procedura de infringement pe cele trei oraşe, Bucureşti, Braşov şi Iaşi.

Ultima oră: Poluarea cu PM10 are legătură cu incidența cazurilor de infarct miocardic

Raportul privind starea de sănătate a populaţiei pe care îl are astăzi Bucureștiul arată foarte clar legătura dintre poluarea cu PM10 (pulberi în suspensie, praf, n.r.) și incidenţa cazurilor de infarct miorcardic și a celorlalte boli cardiovasculare, a declarat, luni, ministrul Costel Alexe, la finalul ședinţei cu reprezentanţii celor trei municipii (București, Brașov și Iași) care au probleme privind calitatea aerului.

„Toate cele trei administraţii publice locale admit că au depășiri peste cât ar trebui să aibă indicatorii PM10. Important este ca în perioada imediat următoare, Bucureștiul, Brașovul și Iașiul să-și intensifice implementarea măsurilor de infrastructură și a celor ce ţin de mediu“, a explicat ministrul de resort.