Menopauza sau încetarea menstruației și încheierea producerii de hormoni sexuali, estrogen și progesteron, de către ovare este considerată o etapă de referință a vârstei de mijloc a femeii. Aceasta aduce cu sine nu doar schimbări fizice și anatomice drastice, ci și de natură emoțională, comportamentală sau socială.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 486, ediția print
Potrivit statisticilor, una din o mie de femei cu vârsta cuprinsă între 15-29 ani și una din o sută de femei de 30-39 de ani sunt afectate de menopauza prematură. Aceasta se manifestă inițial sub forma menstrelor neregulate (până când dispar complet), bufeuri, iritabilitate, creșterea în greutate, uscăciunea vaginală sau scăderea libidoului. În majoritatea cazurilor, menopauza prematură apare pe fondul tulburărilor autoimune aparent necorelate. Sistemul imunitar percepe anumite părți ale corpului ca pe un inamic și produce anticorpi pentru distrugerea acestora. Bolile tiroidiene sau artrita reumatică sunt un exemplu în acest sens, afectând funcționarea corectă a ovarelor și procesul de ovulație. Factorii genetici au și ei o valență importantă în apariția acestei tulburări. Modificările ADN ale cromozomilor X, istoricul familiei sau deficiența de ovule încă de la naștere se află pe lista celor mai comune disfuncții genetice care determină funcționarea dezechilibrată a sistemului de reproducere. Alte motive ale apariției menopauzei premature sunt: chimioterapia sau radiațiile împotriva cancerului, indicele de masă corporală sau nivelul de colesterol foarte ridicat, infecțiile virale, epilepsia sau sindromul Turner (un defect cromozomial ce împiedică dezvoltarea corectă a ovarelor). De asemenea, unul dintre motivele instalării menopauzei la vârste tot mai tinere îl reprezintă tocmai lipsa unui partener de viață.
Relațiile sexuale regulate sunt esențiale
Femeile care au relații intime cel puțin o dată pe lună prezintă o probabilitate cu 28% mai mică de a intra la menopauză prematură comparativ cu femeile de aceeași vârstă care nu sunt la fel de active sexual, potrivit unui nou studiu publicat în Royal Society Open Science. Diferențele reflectă reacția organismului la presiunile procesului de evoluție. „Dacă o femeie are relații intime rar sau fără o anumită frecvență atunci când se apropie de mijlocul vieții, organismul nu va primi indiciile fizice ale unei posibile sarcini”, explică Megan Arnot și Ruth Mace, cercetători la Colegiul Universitar din Londra.
În atenția femeilor care au intrat la menopauză!
Cum se trece mai ușor peste simptomele deranjante?
Odată instalată, din păcate, nu există un tratament care să vindece sau să prevină apariția menopauzei la vârste tinere. Cu toate acestea, există terapii și tratamente medicamentoase care pot ține sub control anumite simptome. Iată câteva dintre ele:
Terapia cu hormoni – se prezintă sub diverse forme (pastile, plasturi, spray-uri transdermice, geluri, creme) sau tratamentele hormonale locale vaginale.
Geluri, creme, lubrifianți vaginali non-hormonali, recomandați pentru a preveni uscăciunea vaginală.
Tehnologia reproducerii asistate – este o soluție tot mai frecvent adoptată de femeile cu menopauză prematură care doresc să rămână însărcinate. În această situație, embrionii concepuți din ovocite donate și sperma partenerului sunt implantați în uterul femeii, după o prealabilă pregătire hormonală.