Orașul Măgurele va deveni, în curând, un punct important pe „harta” științei mondiale, grație proiectului ELI-NP, cel mai puternic laser din lume, la ora actuală. În aceste condiții, edilii orașului au hotărât să schimbe radical înfățișarea localității care va deveni un centru de referință în acest domeniu.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 486, ediția print

Până la venirea primarului Narcis Constantin la conducerea primăriei, orașul Măgurele era o localitate încremenită în trecut, rămasă în urmă din punct de vedere edilitar, cu blocuri prăfuite, cu străzi și spații ­verzi neîngrijite. Noul edil, unul dintre cei mai tineri din județ, a hotărât însă, împreună cu viceprimarul Marius Mihai și Consiliul local, că această stare de fapt trebuie să înceteze, iar orașul trebuie să devină un loc pe măsura transformărilor determinate de marele proiect științific de care aminteam.

Cunoscut de concetă­țenii săi ca un tânăr plin de inițiativă și energie, Narcis Constantin nu ­le-a înșelat așteptările și s-a apucat temeinic de treabă, astfel că în ultimii ani a dus la bun sfârșit o serie de proiecte menite să crească nivelul de trai, confort și civilizație al cetățenilor din Măgurele. El s-a aplecat atât asupra investițiilor în educație și infrastructură școlară, cât și asupra celor de infrastructură edilitară.

Piste de biciclete, pentru reducerea poluării în oraș

Astfel, anul trecut a fost demarat un proiect menit să schimbe radical înfățișarea centrului localității și care, totodată, să ducă la creșterea calității aerului respirat de locuitorii din Măgurele. Proiectul presupune, pe lângă transformarea centrului orașului într-o zonă pietonală, interzisă autovehiculelor, și amenajarea de piste de biciclete la standarde europene.

„Mulți locuitori au fost uimiți în momentul în care noi am făcut pista de biciclete. Aceasta este atât de lată pentru că respectă un normativ european. Și anume, fiecare sens mers trebuie să aibă o lățime de un metru și jumătate. Cum ambele sensuri sunt în zona respectivă, lățimea totală este de 3 metri. Ceea ce este important e faptul că restul șoselei are lățimea de 7 metri, exact cum prevăd normativele. Paradoxal, dacă am fi lățit șoseaua, traficul ar fi fost perturbat pentru că foarte mulți șoferi ar fi oprit pe partea stângă sau pe cea dreaptă în diverse scopuri, iar circulația celorlalte autovehicule s-ar fi blocat. Prin urmare, în aceste condiții, vom monta indicatoare cu «oprirea interzisă». În acest fel, am creat atât spațiul pietonal, cât și pe cel pentru, să zicem, «mobilitate eco», pentru biciclete, trotinete sau role.

Un alt motiv pentru care am amenajat această pistă pentru biciclete este următorul: noi, la Dumitrana, am înființat un parc foarte frumos pe o suprafață de 6 hectare, cu fonduri europene, ale cărui lucrări vor începe pe 1 martie, iar dorința noastră este să legăm zona de blocuri din Măgurele unde sunt 1.300 de apartamente, printr-o pistă pentru biciclete, de parcul de la Dumitrana. Astfel, oamenii vor coborî din locuințele aflate în blocuri, vor intra pe această pistă și se vor putea deplasa în siguranță până la parcul de la Dumitrana. Iată, așadar, motivul pentru care am amenajat această pistă pentru biciclete, care pleacă dintre blocuri!

Mai există și un alt motiv: proiectul Consiliului Județean Ilfov care privește modernizarea DJ 401A, de la Domnești până la Vidra, prevede și amenajarea a 28 de kilometri de piste pentru biciclete. Astfel, toată zona de blocuri va fi conectată prin pista amenajată de noi cu drumul județean și cu localitățile învecinate. Mai mult, pista noastră îi duce pe cetățeni și către piața centrală a orașului.

Pe de altă ­parte, am avut în vedere și creșterea calității aerului în orașul Măgurele, prin scăderea nivelului de poluare. Cum vrem să realizăm aceasta? Eliminăm autovehiculele din centrul orașului și introducem o restricție de greutate de 3,5 tone, care este deja aprobată și se va aplica din săptămâna viitoare (din 27 ianuarie – n.r.). Așadar, prin aceste măsuri vom reuși, cât de cât, să scădem nivelul de poluare”, ne-a explicat primarul.

Finanțarea ­pentru ame­najarea centrului ora­șului este realizată printr-un contract de asociere cu Consiliul Județean Ilfov, în valoare de 20.000.000 de lei, dintr-o valoare totală a proiectului de 36.000.000 de lei.

32 de blocuri, reabilitate termic

Primarul ne-a vorbit și despre o investiție demarată anul trecut, care a avut ca scop reabilitarea termică a unui număr de 32 de blocuri din Măgurele. Proiectul de eficientizare energetică, cu o valoare de 7.447.158 de lei, a fost finanțat, în parte, cu fonduri europene (echivalentul a 3.569.652 lei – n.r.), în cadrul Programului „Eficientizarea energetică prin reabilitarea clădirilor rezidențiale – Pachet III”, iar contribuția primăriei este susținută printr-o linie de finanțare la o bancă.

„Practic nu este un credit, ci o linie de finanțare. Noi nu avem toți banii într-un coș și luăm de acolo cât vrem, ci mergem cu facturile emise de constructor, iar banca le plătește. Așadar, banii sunt doar pentru această lucrare. Deci trebuie bine înțeles că acest instrument bancar nu este un împrumut propriu-zis, ci banca doar decontează facturile!”, a dorit să explice primarul.

Narcis Constantin a ținut să sublinieze faptul că acest demers are ca rezultat „menținerea unui standard ridicat al zonei 0 din oraș și ridicarea nivelului social și de confort al cetățenilor. În acest moment, lucrările sunt aproape de finalizare la toate cele 32 de imobile, iar în primăvară vor începe și lucrările de reabilitare a ultimelor 7 blocuri, care au rămas la urmă fie pentru că anumiți locatari nu au dorit să semneze pentru reabilitare, fie pentru că nu erau constituite asociațiile de proprietari, potrivit primarului Narcis Constantin. „Estimăm că, până la finalul acestui an, vor fi reabilitate și aceste ultime șapte blocuri”, a subliniat acesta.

Toate spațiile verzi vor fi reamenajate

Un alt proiect al edililor are în vederea reamenajarea spațiilor verzi dintre blocuri, după ce vor fi demontate schelele ridicate pentru lucrările de reabilitare termică a acestor imobile. Potrivit primarului Narcis Constantin, zonele verzi vor fi spații cu aspect european, fără „boscheți” și „garduri comuniste”, care nu dau un aspect frumos spațiilor verzi.

„Cetățenii au recțio­nat pozitiv la această inițiativă, după ce au văzut zona-pilot pe care am realizat-o la intrarea în oraș, pe care au considerat-o un exemplu de cum vor arăta spațiile verzi din jurul blocurilor”, a precizat edilul.

După finalizarea aces­­tor amenajări, vor începe lucrările pentru șanțuri, podețe și alei pietonale pe drumurile locale din Măgurele, ne-a mai informat primarul, pentru a se realiza interconectarea cu proiectul județean pentru trotuare și ape pluviale, inclus în cel de modernizare a DJ 401A.

Un corp nou de școală, în Măgurele

El a subliniat faptul că proiectele de anvergură prioritare sunt cele din domeniul educației și cele care privesc infrastructura educațională. Printre acestea se numără în prezent și construirea unui corp nou la școală, realizat în acest moment în proporție de 40%. Noua clădire va adăposti 9 săli de clasă, în care vor putea învăța 291 de elevi, o sală de festivități și un lift pentru persoanele cu dizabilități.

Totodată, se lucrează și la fosta școală din Aluniș, unde se construiește un centru cultural, în care va fi amenajată o sală decorată cu motive populare românești pentru un centru de dezvoltare personală, unde se vor ține ­cursuri de dezvoltare personală pentru diverse categorii sociale, dar și un muzeu al orașului. „Tot acolo se vor putea oficia și ceremonii de căsătorie, pentru că există un spațiu generos, precum și o curte cu verdeață și cu foișor”, a mai precizat edilul.