La ediția de anul acesta a festivalului tradițional ”Ziua Cucilor”, de la Brănești, alături de sutele de ”cuci” care au manifestat în centrul satului, conform tradiției, într-un alai plin de viață și culoare menit să asigure ”primenirea de primăvară a spațiului comunitar”, și-au anunțat participarea și numeroase ”rude”, atât din țară, cum ar fi ”Uncheșii” din Păunești, Vrancea, cât și din străinătate, ”Arapides” din Monastiraki, Grecia, sau ”Kukerii” din Alfatar, Bulgaria. La această ediție a fost prezent și ansamblul folcloric ”Mărgăritarele”, din localitatea Puhoi, Republica Moldova, localitate cu care Brăneștiul este înfrățit.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 491, ediția print
La festivalul popular organizat anual la Brănești, în prima zi din Postul Paștelui, participă sute de tineri mascați în ”cuci”. ”Ziua Cucilor” a devenit o tradiție ale cărei ecouri au depășit granițele comunei sau cele ale județului Ilfov, spectaculoasa paradă din prima zi din Postul Paștelui atrăgând numeroși spectatori din București, din țară sau chiar din străinătate.
Prof. Andrei Galbenu a fost și anul acesta prezentator al reprezentației grupurilor de cuci care au evoluat cu tradițiile specifice, sărbătorind împreună cu comunitatea locală bucuria primăverii și a renașterii naturii.
Parada grupurilor de mascați, din care au făcut parte în primul rând „cucii” unităților școlare, a păstrat traseul tradițional, iar alaiul s-a desfășurat pe traseul cuprins între Liceul Teoretic ”Traian Lalescu” – Căminul Cultural Brănești.
Parada a continuat cu reprezentația grupurilor de cuci și a grupurilor invitate pe scena din centrul localității, prezentată de profesorul Andrei Galbenu, care a oferit spectatorilor informații despre participanți și tradițiile acestora.
”Toate lucrurile frumoase care se întâmpă în cadrul acestei manifestări au depășit granițele județului Ilfov, au depășit chiar și granițele țării, fiind invitate, an de an, grupuri de peste hotare, grupuri care unele ne-au fost alături încă de la prima ediție. Se întâmplă așadar acest unic carnaval al măștilor din județul Ilfov, o manifestare care ia amploare în fiecare an, din ce în ce mai mult. Este un moment unic, de sărbătoare. La mulți ani, tuturor doamnelor și domnișoarelor, cu ocazia primăverii! Și anul acesta avem momente speciale pregătite la parada cucilor, în ediția 2020. Însă toate aceste lucruri nu erau posibile fără o echipă în spatele acestui moment. Organizatorii ediției 2020, Primăria și Consiliul Local Brănești și Asociația Culturală Brănești, sunt cei care fac eforturi an de an în păstrarea acestei zestre culturale. Parteneri au fost CJI, prin Centrul Cultural Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Casa Corpului Didactic Ilfov și, nu în ultimul rând, an de an, reprezentanții unităților de învățământ din comuna Brănești. Și anul acesta, elevii unităților au organizat un târg pentru a oferi cele mai frumoase suveniruri ale acestei ediții. Așa că vă încurajez să mergeți să îi vizitați și să cumpărați obiectele, pentru că ce lucru poate fi mai frumos decât să ducem acasă un suvenir care să ne încânte peste ani și să ne aducă aminte de toate momentele frumoase din cadrul festivalului dedicat Zilei Cucilor”, a anunțat prof. Andrei Galbenu.
”Cuculeții” grădiniței au deschis reprezentația
Cei mai mici reprezentanți ai comunei, cei mai mici și frumoși păstrători ai tradiției, grupul ”cuculeților” grădiniței ”Rița Gărgărița”, coordonat de dir. Elena Bonciu, au deschis spectacolul grupurilor de cuci. Copilașii, care s-au pregătit cu câteva săptămâni, și-au făcut măscuțe și au învățat poezii, au meritat toate aplauzele. ”Cum tradiția o spune/E o zi, doar una anume/Când băieții sunt fetițe cu măscuțe la gurițe./Noi nu suntem agresivi și nici încă prea festivi/Dar am vrut la o zi mare, să vă facem o urare”, a răsunat pe scenă. ”Iată cucii din Brănești/ Ca la noi nu mai găsești/Iată, cucii din Brănești/Să vii să te reînnoiești”, s-a auzit glasul cristalin al unui cuc mic și talentat, care a reușit pe versuri să ureze tuturor o primăvară frumoasă.
Următorul grup de cuci, care a urcat pe scenă, a fost cel al Școlii Gimnaziale nr. 1 Brănești, instituție reprezentată atât de elevii claselor
I-IV, cât de cei ”profesioniști” ai claselor V-VIII, copii coordonați de dir. Nicoleta Tone. Aceștia au prezentat o suită de dansuri și obiceiuri populare specifice cucilor din Brănești. De menționat că toate tipurile de cuc și cucoaică au fost confecționate de către elevii școlii.
Parada cucilor liceeni, o tradiție frumoasă
Mai departe, prof. Galbenu a invitat pe scenă Grupul Cucilor de la Liceul Teoretic ”Traian Lalescu”, coordonat de dir. Dan Dumitru Nicolau. ”Elevii liceului v-au obișnuit cu numere inedite care au adus tradiția cucilor în actualitate” a punctat prof. Galbenu.
Grupul Cucilor de la Colegiul Silvic ”Theodor Pietraru”, Brănești, coordonat de dir. Mihail Cristescu a prezentat un colaj de dansuri populare prin care și-au exprimat bucuria pentru venirea primăverii, iar Grupul Cucilor de la Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau”, coordonat de dir. Marinela Culea, care în fiecare an ne-a purtat prin cele mai importante momente ale vieții satului, anul acesta, pe scena ediției 2020 a oferit un moment desprins din șezătoare, completat cu dansul popular numit ”Hora la 4.”
Profesioniștii și-au spus cuvântul
După reprezentația unităților școlare, a venit rândul Grupului de Cuci tradițional ”Sedeanka Brănești”, coordonați de Ștefan Arsene, să arate o parte din tradiția cucilor de altădată. Înființat după anii 1990, grupul de cuci tradiționali ”Sedeanka” păstrează vie tradiția de altădată. În prezent, grupul este parte a Asociației Culturale Brănești și a oferit un spectacol profesionist cu momente desprinse din datina comnității.
”Uncheșii din Păunești”, județul Vrancea, coordonați de Marian Chiriac, directorul Căminului cultural din Păunești au avut o costumație specifică. Măștile poartă numele de bărbi sau uncheși, sunt confecționate din blană de oaie, cu lâna în exterior, un con pe post de nas și aripi de gâscă pe lateral. La brâu poartă trei sau mai multe talăngi de dimensiuni mari, confecționate din cupru sau alte materiale. Tradiția spune că sunetul asurzitor a talăngilor îi scapă pe săteni de necazuri.
Ansamblul ”Mărgăritare”, din localitatea Puhoi, Republica Moldova, nu a venit cu ritualuri specifice cucilor, ci doar cu dorința de a oferi o frumoasă reprezentație folclorică. Îmbrăcați în straie populare de sărbătoare, pentru prima dată pe scena Festivaului Cucilor, ansamblul a pregătit câteva momente populare specifice zonei din care provine, pentru a oferi cânt și voie bună.
Grecia și Bulgaria, obiceiuri fără frontiere
Grupul ”Arapides” din Monastiraki, regiunea Dramas, Grecia, a prezentat o tradiție specifică ce are loc în fiecare an pe data de 6 ianuarie, de ziua Epifanieipentru credincioșii catolici, care coincide cu Boboteaza în calendarul ortodox. Obiceiul presupune purtarea unor costume confecționate din piei de capră și a unei măști conice confecționate tot din piei de capră, trei clopote în jurul taliei, o punguță cu cenușă și o sabie din lemn în mână, elemente care alungă răul. Obiceiul presupune un dans ritualic la fiecare răscruce, la cimitir și în fața fiecărei case pentru purificarea și primenirea noului an. Mascații sunt întotdeauna însoțiți de dansatori reprezentați de bărbați purtând haine atât bărbătești, cât și de damă, costumele având origine tracă.
Grupul Kuracuchi (Cucii Negri) din Alfatar, coordonat de Yanka Gospodinova, însoțiți de Gheorghe Vălev, au oferit ca scene principale nunta, aratul, semănatul și nașterea unui prunc. Cucii își execută dansul ritual din sărituri simbolice după care primesc binecuvântarea gospodarului. Numele grupului înseamnă ”Păsărea neagră”, astfel încât totemul lor poartă două pene negre orientate în sus. Grupul este format din 20 de persoane: preotul, gospodarul, gospodina, mirele, mireasa, doctorul, arapul, ursul, țiganul și cucii.
Parada a fost încheiată tot de grupul Sedeanka, membrii grupului de cuci tradiționali având ca de obicei această misiune, iar mulțumirile s-au îndreptat, în final, către organizatori și parteneri.