Ce mâncăm în Postul Mare? Până pe 19 aprilie, ne vom delecta cu aromele inconfundabile ale fructelor și legumelor, mai mult decât oricând. Postul este un bun prilej de a scăpa de toxinele acumulate în timpul iernii și de a ne revigora organismul. Mai mult, potrivit medicilor, mâncarea vegană luptă și împotriva unor boli severe. Iată cum ne împărtășește natura, prin firescul ei, cel mai sănătos mod de viață!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 493, ediția print

Bogate în vitamine, săruri minerale și antioxidanți, fructele și legumele aduc un plus sănătății întregului organism. Printre altele, ele au proprietatea de a combate stresul care ne îmbătrânește celulele responsabile de deteriorarea ADN-ului și, implicit, de declanșarea multor boli severe. În urma celor mai recente cercetări, Mark Mattson, conducătorul Laboratorului de Neuroștiințe din cadrul Institutului Național de Geriatrie din Statele Unite ale Americii, a constatat că o anumită substanță din compoziția vegetalelor participă la fabricarea unei proteine care împiedică procesul de îmbătrânire. La rândul ei, această proteină activează peste două sute de gene care grăbesc procesul de detoxifiere, asigurând eliminarea metalelor grele și a compușilor care distrug celulele canceroase. Vă prezentăm, în cele ce urmează, câteva preparate culinare extrem de gustoase și de sănătoase, care pot fi pregătite rapid și cu bani puțini!

Salată de primăvară 

Ingrediente:

 2 legături de ridichi,

 1 salată verde,

 1 legătură de ceapă verde,

 1 legătură de usturoi verde,

 O jumătate de castravete lung,

 Sare,

 Ulei de măsline,

 Oțet balsamic,

 Zahăr.

Mod de preparare: Spălăm frunzele de salată, le scurgem bine de apă și le tăiem fâșii subțiri. Ceapa și usturoiul spălate le tocăm bucățele pe care le punem peste salată. Apoi punem ridichile tăiate feliuțe subțiri și castravetele feliat subțire. La final, adăugăm sare, ulei de măsline, oțet balsamic și zahăr, după gust.

 

16136849 – soup

Ciorbă de dovlecei

Ingrediente:

 2 dovlecei,

 2 linguri de ulei de măsline,

 1 ceapă,

 1 ardei gras,

 1 roșie,

 1 morcov,

 1 legătură de pătrunjel,

 borș sau zeamă de lămâie, după gust,

 leuștean,

 sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Curăță morcovul, dovleceii și ceapa de coajă, apoi trece legumele și verdețurile prin jet de apă. Ceapa, roșia, ardeiul gras și morcovul tocate, mărunt, călește-le în uleiul de măsline, puțin, doar cât să le înăbușești. Opțional, poți să adaugi și păstăi de fasole galbenă, conservate. Acoperă ingredientele cu apă și lasă-le la fiert până dau în clocot. Adaugă și dovleceii tăiați cubulețe. Când toate legumele vor fi fierte, acrește preparatul cu borș sau zeamă de lămâie și dă-i gust presărând sare și piper. Înainte cu două-trei minute de a opri focul, adaugă pătrunjelul și leușteanul, tocate mărunt.

 

Drob de legume  

Ingrediente:

 6 linguri de griș,

 4 fire de usturoi,

 4 fire de ceapă,

 300 gr de ciuperci,

 3 cartofi,

 2 lingurițe de ulei de măsline,

 1 dovlecel,

 1 legătură de mărar,

 1 legătură de pătrunjel,

 Sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Începem prin a spăla legumele pe care le tăiem cubulețe, fără cartofi. Dovlecelul și ciupercile ar fi bine să le aducem la dimensiunea bobului de porumb. Cartofii îi fierbem și-i pasăm ca la piure. Într-un vas încăpător, amestecăm toate legumele și verdeața tocate mărunt cu grișul, sarea și piperul. Ungem o tavă cu ulei de măsline și o tapetăm cu puțin griș. Apoi punem toată compoziția în tavă, iar la suprafață așezăm frumos felii de roșii și  stropim cu puțin ulei de măsline. Introducem tava în cuptorul încins și coacem la foc mediu aproximativ 40 minute.