Update: 22 martie

„Orașul Popești-Leordeni mobilizează toate armele împotriva COVID-19. Dreptul oamenilor la viață și sănătate nu trebuie să fie limitat de bariere, de porți sau de străzi private. Am transmis echipelor care se ocupă de acțiunile de dezinfectare, să se insiste pe fiecare stradă ca și când ar fi străzile pe care locuiesc familiile dumnealor. Să nu se omită nicio stradă, nicio gospodărie, nicio asociație de proprietari. Avem obligația să ne dăm toată silința în lupta cu acest inamic invizibil. Și o vom face cu toate armele. Acțiunile continuă și fac un apel asupra tuturor locuitorilor din zonele unde încă nu s-a ajuns cu acțiunile de azi (n.r. – sâmbătă, 21 martie):

– încercați să limitați ieșirile în aer liber doar la situațiile strict necesare;

– pe străzile private să lase barierele ridicate;

– asociațiile de proprietari să permită accesul acțiunilor și să asigure o persoană de legătură.

Le mulțumesc tuturor pentru înțelegere și vă asigur că în ziua în care acest virus va fi declarat învins, Popești-Leordeni va fi tot aici, mai mare, mai puternic și mai unit”, a scris primarul Petre Iacob, pe pagina sa de Facebook.

 

Update: 18 martie

Petre Iacob, primarul orașului Popești-Leordeni: „Fiți calmi! Nu există niciun pericol pentru cei care locuiesc în zona de carantinare”

Pentru o informare corectă a localnicilor, primarul Petre Iacob le aduce la cunoștință toate informațiile de care au nevoie cu privire la situația din localitatea lor. De altfel, în orașul Popești-Leordeni există un caz de coronavirus, confirmat cu laboratorul.

„Având în vedere fluxul de evenimente petrecute la nivel național privind evoluția răspândirii virusului COVID-19, pentru a evita orice dezinformări alarmante de tip “zvonuri”, am hotărât să vă comunic săptămânal actualizarea tuturor datelor legate de situația orașului Popești-Leordeni. În acest moment (la data de 18.03.2020) pe raza localității noastre, avem: Cazuri confirmate pozitiv – 1; Cazuri în autoizolare la domiciliu – 188; Cazuri ieșite din autoizolare la termen – 15; Cazuri în carantină – 0. Persoana confirmată pozitiv ca fiind infectată cu Coronavirus, este o persoană de sex feminin, aflată în acest moment în afara oricărui pericol, fiind de fapt în categoria persoanelor asimptomatice adică nu manifestă simptome de niciun fel, deși rezultatele analizelor au indicat-o ca fiind infectată. Prin Direcția de Sănătate Publică Ilfov, suntem în permanentă monitorizare a cazului și a evoluției acestuia. Cazurile de autoizolare la domiciliu sunt cu preponderență persoane din Popești-Leordeni care au călătorit în afara țării în zonele afectate de Coronavirus și care la sosirea în țară au declarat situația, urmând în regim de prevenție a fi puse sub supraveghere și comunicate în lista de evidență a D.S.P pentru județul Ilfov. De asemenea în autoizolare mai pot intra și persoanele care confirmă contactul cu un caz infectat până la ieșirea rezultatelor analizelor. În rândul acestor persoane autoizolate la domiciliu, până în acest moment nu s-a confirmat nicio infestare cu virusul COVID-19 și în continuare sperăm ca toți să își termine perioada de supraveghere fără nicio complicație cum au fost primii 15. Privind cazurile în carantină: Președintele Comitetului pentru Situații de Urgență al Județului Ilfov respectiv, prefectul județului Ilfov are în atribuții, obligația să identifice, să hotărască și să aprobe spații de carantină pe teritoriul întregului județ, fără posibilitatea de refuz a proprietarului clădirii sau a autorităților locale – dată fiind starea de urgență declarată. În acest sens, s-a identificat și pe raza orașului nostru un spatiu de cazare dotat, gata să preia cazuri care sosesc în țară, stabilite de Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică. Fac un apel foarte important către locatarii vecini cu zona de carantinare decisă de Direcția din cadrul Prefecturii! Nu există niciun pericol în zona respectivă. Situația este în totalitate sub controlul autorităților respectiv, a Jandarmeriee, Ministerului Sănătății și a D.S.P. În plus, oamenii care urmează să sosească la spațiul respectiv, nu sunt persoane obligatoriu contaminate. Sunt fix în situația celor 188 izolați la domiciliu cu 0 cazuri infectate, dar care spre ghinionul lor nu locuiesc în apropierea unui oraș dotat cu aeroport. Își vor derula perioada de carantină, apoi vor putea călători liber spre propriile domicilii”, spune Petre Iacob, primarul orașului Popești-Leordeni.

Primăria, pregătită să sprijine cu apă și alimente persoanele aflate în izolare

Alarmată de rapiditatea răs­pândirii infecției cu noul coronavirus, primăria orașului Popești-Leordeni a dispus numeroase măsuri pentru evitarea îmbolnăvirilor în masă. Prin urmare, în aceste zile, toate institutuțiile publice de pe raza orașului, respectiv, școlile, grădinițele, baza sportivă, sediul Primăriei ș.a.m.d. au trecut și vor mai trece printr-un amplu proces de dezinfectare.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 493, ediția print