6 măsuri propuse spre implementare imediată în perioada stării de urgență

Membrii Asociației „Dăruiește Viață“ susțin implementarea în regim de urgență a unor măsuri prin care să fie protejate atât cadrele medicale, cât și persoanele cu boli cornice și cele infectate cu noul coronavirus. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele asociației avertizează că, în caz contrar, sistemul sanitar riscă să intre „în colaps“.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 494, ediția print

În condițiile în care numărul cazurilor de COVID-19 crește de la o zi la alta și este posibil ca în perioada următoare să asistăm la o creștere spontană, care ar putea fi scăpată de sub control, reprezentanții Asociației „Dăruiește Viață“, trag semnalul de alarmă!  România va putea face față crizei doar rintr-o bună colaborare între autorități, medici și societatea civilă. „Cred că e foarte important să fim onești și să spunem că: nu, nu avem de toate, dar putem să ne organizăm și să prioritizăm lucrurile astfel încât să ne găsească pregătiți ceea ce va urma. Sistemul sanitar este în prima linie în acest moment. De cât este el de rezistent depinde viața oamenilor. De cât de protejați sunt medicii depinde viața fiecăruia dintre noi. Pur și simplu, nu vrem să se joace nimeni cu viața noastră“, a spus Carmen Uscatu, una dintre fondatoarea asociației, în cadrul unei conferințe susținute online. Iată măsurile pe care le propune Asociația „Dăruiește Viață“ pentru protejarea pacienților și carelor medicale, pe timpul crizei epidemiologice!

Măsuri de maximă urgență!

  1. Renunțarea la ­obligativitatea cardului de ­sănătate

Prima măsură propusă este renunțarea, pe perioada stării de urgență, la obligativitatea cardului de sănătate, astfel încât rețeta să poată fi ridicată inclusiv de către un aparținător sau voluntar, care să ia ulterior medicamentul din farmacie. „Procesul de prescripție rețete și achiziție se poate desfășura prin niște metode mult mai simple. Prin telefon. Trebuie introdusă consultația la distanță, pentru că la risc sunt persoanele cu boli cornice și persoanele în vârstă. Acestea se pare că sunt cele mai afectate de acest virus, iar ele vor umple cabinetele medicilor de familie la începutul lunii pentru a-și primi rețetele compensate, iar apoi vor umple farmaciile pentru a-și găsi aceste medicamente. Trebuie să-i ajutăm pe acești oameni, să nu mai meargă la medicul de familie, să poată să meargă un aparținător, un vecin, un voluntar“, a explicat Carmen Uscatu.

  1. ­Decontarea ­integrală a rețetelor ­compensate

„În acest moment, rețetele sunt compensate în proporție de fie 50%, fie 90%. Acest lucru va îngreuna foarte mult procesul, va exista un contact permanent între persoană, bani și cealaltă persoană din farmacie. Este un mijloc de contaminare extrem de periculos și care poate fi evitat“, a mai spus reprezentanta acestei organizații non-guvernamentale.

  1. Dislocarea stocurilor de ­medicamente de la distribuitori ­către farmacii

Acest lucru ar ajuta pacienții cronici să aibă acces la tratamente. „În acest moment, în farmacii nu se mai găsesc toate medicamentele pentru acești pacienți, ei fiind obligați să umble prin mai multe farmacii și să stea de fiecare dată la coadă“, a explicat Carmen Uscatu.

  1. Comunicări „concrete și ­coerente“ din partea statului

Testarea este esențială pentru pacienții care ajung în spitale. Oana Gheorghiu, cea de-a doua fondatoare a asociației a venit cu o veste bună, și anume, aceea că multe ONG-uri vor să achiziționeze teste pentru depistarea COVID-19. Problema ar fi că organizațiile respective nu știu dacă există și aparatele necesare. În consecință, aceasta a pus accent pe importanța unei comunicări „concrete și coerente“ din partea Ministerului Sănătății. „Organizația Mondială a Sănătății ne spune că trebuie să testăm ca să putem să controlăm această epidemie. România nu e pregătită pentru multe cazuri deodată. Dacă nu limităm, dacă nu testăm, nu vom putea face față cu sistemul actual de sănătate și cu dotările pe care le avem. (…) Conform datelor oficiale, se fac în jur de 230-280 de teste pe zi. Statul român are obligația să ne comunice în mod concret în ce situație se află cu testarea. Care e statutul testării rapide, dacă se folosește sau nu? (…) Noi, ONG-urile, trebuie să știm unde e nevoie de noi. Cred că sunt cel puțin 10-15 inițiative în care se cumpără teste. Vom avea prea multe teste pentru prea puține aparate. E nevoie aici să clarifice statul român deîndată“, a mai spus ea.

  1. Comunicarea privind situația echipamentelor cadrelor ­„medicale

Oana Gheorghiu a subliniat și nevoia de a proteja medicii și asistenții. Ea a spus că, în cazul în care aceștia „se vor infecta în primele două săptămâni și efectivul lor se va înjumătăți sau va scădea dramatic, sistemul se prăbușește“. De aceea, Gheorghiu a apreciat că „este absolut necesar să se comunice concret, coerent, fără cosmetizare“ care este situația echipamentelor. „Am văzut comunicarea Unifarm în care s-a promis că nu vor exista deloc sincope. Totuși, medicii sunt disperați. Nu este normal ca noi, ONG-urile, să primim sute de apeluri disperate. Medici și asistente disperate în țară se simt neprotejați. Își simt familiile în pericol“, a mai avertizat reprezentanta asociației.

  1. Fabricarea ­materialelor ­sanitare în ­România

Producerea materialelor sanitare în țară ar trebui, de asemenea, să fie o prioritate pentru România. Cu atât mai mult cu cât, există companii dispuse să facă acest lucru, dar care nu au informațiile necesare. „Trebuie să discutăm cu companiile din România care sunt dispuse să se pună pe treabă, să producă ce avem nevoie. Dar oamenii ăștia nu au specificații, nu au informații. Cineva din Ministerul Sănătății trebuie să iasă cu o listă clară, ce avem nevoie: combinezoane – care sunt specificațiile, materialele agreate“, a mai spus Gheorghiu. Toate aceste măsuri au fost elaborate în colaborare cu Colegiul Farmaciștilor din România, Asociația Farmaciilor Independente Ethica, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și Alianța Medicilor. Ele au fost transmise președintelui Klaus Iohannis și autorităților cu atribuții în domeniu.

„Europa trebuie să știe că ne vom afla în pericol dacă nu primim ajutor“

Oana Gheorghiu a evidențiat și faptul că în România există doar aproximativ 900 de aparate de ventilație mecanică invazivă. Aceasta i-a cerut prim-ministrului Ludovic Orban să explice Uniunii Europene situația țării noastre, în condițiile în care nu se mai găsesc astfel de aparate pe piață. Aceasta a ținut să precizeze că Germania are 25.000 de aparate de ventilație mecanică, la o populație de 82 de milioane de locuitori. „Cred că Europa trebuie să știe că ne vom afla în pericol dacă nu primim ajutor cu prioritate. Eu sunt convinsă că la nivelul UE se iau măsuri. Dar se vor lua măsuri în funcție de informațiile pe care UE le are. Poate că statul român face deja aceste demersuri. Dar am vrea să ne fie comunicate. (…) Într-o săptămână, două, trei ne va lovi un val de bolnavi și vom fi total nepregătiți dacă acum nu spunem lucrurilor pe nume“, a mai spus Gheorghiu.