Simbolistica ouălor vopsite nelipsite de pe masa Pascală este strâns legată de Patimile Mântuitorului. Iată ce spun legendele creştine despre această datină care se păstrează din moşi strămoşi!
Una dintre legende spune că Preacurata Sfânta Maria, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus nişte ouă într-un coş, pe care l-a aşezat sub Cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele Domnului. Încă din ziua răstignirii, se mai păstrează şi credinţa că atunci când Iisus Hristos a fost bătut cu pietre, acestea l-au atins şi s-au transformat în ouă roşii. De aici şi credinţa că ouăle care vor fi consumate în zilele Sfintelor Paşti trebuie să fie vopsite numai în culoarea roşie.
O altă legendă ne aduce în prim-plan momentul care a urmat răstignirii Domnului, atunci când fariseii au făcut un ospăţ de bucurie. Se pare că unul dintre aceştia a spus: ”Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus”. Şi în dată ouăle s-au înroşit, iar cocoşul a început să bată din aripi.
Obiceiul de a oferi în dar ouă colorate, la marile sărbători, îndeosebi la cele de înnoire a timpului, exista însă cu multe secole înainte de Hristos. Oul este el însuşi generator de viaţă, un simbol al regenerării, al purificării, al veşniciei.
Însă, de ce se înroşesc tocmai astăzi, în Joia Mare? Deoarece în rândul creştinilor există credinţa că ouăle fierte şi înroşite în această zi nu se vor strica pe tot parcursul anului. Unii spun chiar acestea nu se vor strica niciodată.