Avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând

SARS COV-2 nu este sigurul virus care ne poate afecta grav. Specialiștii Ministerului Sănătății avertizează asupra faptului că există și alte boli infecțioase care ne pot afecta grav, însă, din fericire, pentru acestea există vaccin care ne ajută să le prevenim. Important este să facem vaccinul. Tocmai de aceea, specialișii fac apel la medicii de familie să continue programul național de imunizare a populației pentru restul afecțiunilor contagioase. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 496, ediția print

“Ministerul Sănătăţii susţine continuarea procesului de vaccinare, dar şi necesitatea legii vaccinării. Calendarul vaccinării, este evident pentru noi toţi că trebuie să fie adus în prim plan. În momentul de faţă suntem cu toţii conectaţi la ceea ce se întâmplă cu această pandemie cu noul coronavirus. Programul naţional de imunizare trebuie să continue, deoarece, dincolo de infecţia cu noul coronavirus, există şi alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare. Cred că în aceste momente vedem acut necesitatea vaccinării şi necesarul unui vaccin, inclusiv pentru COVID-19. Sunt numeroase grupurile de experţi care lucrează pentru a descoperi cât mai repede o substanţă care să fie înglobată cât mai repede într-un vaccin preventiv împotriva acestui nou tip de coronavirus. Acest lucru nu poate decât să ţină ridicat standardul vaccinării, programul de vaccinare, cât şi vaccinurile pe care în acest moment le considerăm opţionale – cum este vaccinul antigripal. Anul trecut am observat o creştere a celor care s-au vaccinat împotriva gripei – peste 1,5 milioane, dar nu este suficient. Avem peste 2,5 milioane de persoane care fac parte din grupe de risc şi care ar trebui să facă acest vaccin”, a spus dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la dezbaterea online prilejuită de „Săptămâna mondială a imunizării – săptămâna speranţei în lupta cu epidemiile”.

Și ministrul Sănătății susține continuarea neîntreruptă a procesului de vaccinare de rutină a populației. „În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie să fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale, cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeolă pe teritoriul României în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele pentru următorul sezon de vaccinare antigripală a copiilor

În contextul în care în România rata de vaccinare a scăzut în ultimii ani, o prioritate pentru Ministerul Sănătății o reprezintă implementarea programelor de vaccinare și asigurarea respectării prevederilor incluse în legislația cu privire la vaccinare. “Totodată, trebuie pregătit sezonul de gripă din toamna acestui an și luate toate măsurile de protecție. Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătății intenționează să achiziționeze 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. În acest context, Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste între 6 luni și 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru această categorie de vârstă. Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global. Datorită vaccinurilor, boli precum variola sau poliomielita au dispărut și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, iar gripa, astăzi, nu mai reprezintă o amenințare”, mai spun specialiștii Ministerului Sănătății.