După cum se știe, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, pe toată durata stării de alertă, la serviciu, în saloanele de înfrumuseţare, la dentist și în magazine mai putem intra numai după ce trecem printr-un proces de măsurare a temperaturii corpului.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 500, ediția print
Aceasta nu trebuie să depășească valoarea de 37,3 grade Celsius, procedura fiind realizată cu orice termometru de uz uman care măsoară temperatura corporală de la distanţă și care are avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Cât de eficient este acest procedeu și ce se întâmplă dacă nu îl acceptăm? Noul standard de acces în instituţii a stârnit controverse încă din primele zile de utilizare. Mulţi își pun problema corectitudinii măsurătorii. Unii merg pană într-acolo încât consideră procedura o oportunitate a autoritaţilor de a le implanta cipuri în organism și a le folosi datele personale. „Măsurarea se realizează de la o distanţă de câţiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel, se poate identifica o persoană simptomatică, iar pentru a ne proteja față de persoanele asimptomatice portul măștii este obligatorie. Termometrul digital nu înregistrează date personale, nu implantează cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul, numele și adresa persoanei. Acesta afișează doar temeperatura și poate fi utilizat de personal nemedical instruit în utilizarea unui astfel de dispozitiv. Într-o societate unde există un risc de transmitere a unei boli și unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri dacă se infectează cu virusul care cauzează boala respectivă, măsurile de prevenire și combatere trebuie respectate de toţi membri societăţii pe durata existenţei riscului respectiv. Astfel de măsuri nu sunt pe viaţă. Ele sunt necesare la acest moment, acestea fiind inclusiv măsuri descurajatoare pentru cei care sunt dispuși să intre în spațiile închise fiind simptomatici pentru a-și rezolva problemele personale riscând viaţa altora. În concluzie, dacă nu vrei să ţi se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spaţiul respectiv pentru că este dreptul comunităţii și a angajaţilor care lucrează în spaţiul respectiv să se protejeze“, spune dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Nu există niciun motiv să ne îngrijorăm“
Acurateţea măsurării temperaturii corpului cu un asemenea termometru, însă, poate fi afectată de anumiţi factori, printre care distanţa, unghiul de aplicare, umiditatea și aerul rece. În ciuda faptului că sunt cele mai moderne instrumente de măsurare a temperaturii corporale, termometrele cu afișaj digital cu infraroșu dau și cele mai multe erori. „Termometrele non contact cu infraroșu, care se folosesc în această perioadă pentru angajați și la intrarea în magazine, nu sunt atât de utile pentru noi, medicii, din cauza erorilor pe care le dau. La acestea sunt cele mai multe erori“, a spus dr. Tereza Franciuk, specialist în medicină de familie, conform site-ului smartliving.ro. Cu toate acestea, ministrul Sănătăţii ne asigură că nu există motive de îngrijorare. „Depinde și de moment, depinde și de prezenţa într-un anumit curent de aer, sunt mai mulţi factori ce pot influenţa (măsurarea temperaturii cu termometrul cu infraroșu). Cert este că aceste aparate reacţionează la temperaturi peste 37,3 grade. Nu există niciun motiv să ne îngrijorăm că el ne arată o valoare de 32 de grade, să zicem. Vorbim de un termometru digital pe care oricare dintre noi îl putem folosi singuri acasă“, a spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Atenție! Temperatura corpului poate varia în următoarele situaţii:
Înaintarea în vârstă – pe măsură ce înaintăm în vârstă, capacitatea organismului nostru de a-și regla temperatura corpului se reduce din cauza scăderii ratei metabolice. În consecinţă, vârstnicii au o temperatură mai scăzută,
Ovulaţia – în perioada ovulaţiei, temperatura corpului femeii crește cu până la 0,5 grade Celsius,
Desfășurarea unei activităţi fizice – fie ea de intensitate moderată sau crescută, activitatea fizică influenţează temperatura temporar,
Alimentaţia și băuturile – un lichid foarte cald, consumat înainte de măsurarea temperaturii, schimbă valoarea acesteia.