⬤ Măsurile de protecție împotriva noului coronavirus trebuie respectate 

⬤ Abia pe la începutul lunii august ne putem aştepta la o viață cvasinormală

Pe măsură ce populația se relaxează tot mai mult iar numărul cazurilor de îmbolnăviri creşte semnificativ, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru recomandă populației să respecte cu strictețe măsurile de protecție anti COVID-19. Pentru ca oamenii să înțeleagă mai bine importanța acestui lucru, mai ales acum în perioada concediilor de odihnă, ministrul avertizează asupra faptului că noul coronavirus există pe teritoriul țării noastre (şi nu numai), este foarte contagios şi, mai ales, ucide la vârste foarte tinere, fără ca persoanele în cauză să aibă alte afecțiuni preexistente. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 506, ediția print

În ciuda temperaturilor foarte ridicate şi a dorinței populației de a petrece tot mai mult timp cu familia şi prietenii la piscine, la mare sau la munte, România încă se mai află sub asediul primului val de coronavirus. Ba chiar, țara noastră a ajuns să ocupe unul dintre locurile fruntaşe din S-E Europei în ceea ce priveşte numărul de cazuri înregistrate. Potrivit ministrului Nelu Tătaru, din cauza faptului că mulți nu mai respectă aproape deloc măsurile de protecție impuse de autorități, încă de la începutul epidemiei, „avem o creştere a numărului de cazuri, o reacutizare a vechilor focare, o transmitere accentuată în comunitate“. 

Unii încă mai continuă să nu creadă în existența virusului sau în capacitatea lui de a curma vieți. Pe aceştia, ministrul îi sfătuieşte să meargă în spitalele suport, acolo unde sunt îngrijiți pacienții cu SARS-CoV 2 ca să se convingă singuri de pericolul la care se expun ­şi-i predispun pe cei din jur prin neglijența lor. 

„Încă este primul val, dar noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoașe. Putem face o a doua cocoașă care poate fi mai violentă decât prima, în condițiile în care dacă atunci acționa un instinct de conservare, acum parcă acest instinct de conservare la o parte din concentățenii noștri nu mai există. Le recomand să se uite în jur, să se uite în spitale, să meargă în secțiile de terapie intensivă, să vadă dacă într-adevăr există acest coronavirus, să vadă că există forme severe din cauza cărora se poate muri și la 30-39 de ani fără a avea comorbidități, să vadă că un corp medical stă în acele combinezoane transpirând o zi întreagă în niște condiții foarte grele, dar ­făcându-și meseria“, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-o emisiune difuzată de postul de televiziune Digi 24. Tocmai de aceea, cea de a patra etapă de relaxare a unor măsuri, care inițial era programată cu începere de la 1 iulie, a fost amânată. Abia de „la sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august trebuie să ne aşteptăm la o viaţă cvasinormală. Spun cvasinormală în contextul în care va trebui să ne obişnuim cu persistenţa acestui virus un an sau doi, cu transmiteri subliminale, cu uşoare valuri cum le vedem la gripa sezonieră. Dar, ca să ajungem la acest lucru, trebuie să respectăm nişte reguli“, mai spune Tătaru.

În cele mai mari spitale din București nu mai sunt locuri 

„Recomandările, în acest moment, sunt pentru agenţii economici, pentru populaţia civilă de a colabora în contextul respectării regulilor. În continuare se poartă masca în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun, la locurile de muncă, cu excepţiile prevăzute. Avem transmitere comunitară accentuată, avem focare în constituire. Nu sunt ca număr mare de cazuri fiecare focar în parte, dar îl avem diseminat la nivelul întregii ţări. Recomand, în continuare, păstrarea acestor precauţii. (…) Nu s-a terminat acest prim moment al pandemiei“, avertizează ministrul Nelu Tătaru. Acesta a atenționat şi asupra faptului că există un număr scăzut de locuri la Terapie Intensivă în Bucureşti. De altfel, spitale precum Institutul Matei Balş şi Spitalul Victor Babeş, din Capitală, cele mai mai unități sanitare publice în care sunt tratați pacienții cu COVID-19, au anunțat de mai multe ori în ultima săptămană că nu mai au locuri la Terapie Intensivă din cauza numărului mare de pacienți cu forme severe.

E bine de știut… 

Când o persoană infectată cu acest coronavirus tușește sau strănută împrăștie picături de lichid infectat. Majoritatea acestor picături se depun pe suprafețele și obiectele din apropiere, cum ar fi birourile, mesele sau telefoanele. Cine atinge aceste suprafețe contaminate, iar apoi duce la mâna la gură, nas și ochi, se poate infecta la rândul său. De asemenea, o persoană care se află la o distanță mai mică de un metru și jumătate de o altă persoană infectată se poate îmbolnăvi ușor, deoarece virusul se transmite pe cale aeriană.