Îngerul care deschide Cerurile, prăznuit cu multă dragoste în Parohia Săbăreni
Buftea, luni, 20 iulie. În aceste vremuri de restriște, când molima pare să pună stăpânire tot mai mult pe omenire, pomenirea suirii la Cer, cea de foc purtătoare a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul a adus speranță și bucurie în inimile credincioșilor din această localitate.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 508
În sunetul dulce al clopotelor, părintele paroh Florin Badea i-a întâmpinat cu multă dragoste la hramul bisericii și le-a dăruit ce a avut dânsul mai de preț: învățăturile sale de folos sufletesc și o slujbă de înaltă frumusețe duhovnicească, ce lasă în urma ei doar amintiri de neșters. Toți cei ce s-au unit în credință și au luat parte la rânduielile bisericești de la Parohia Săbăreni, au asistat la un praznic minunat, demn de acest înger, mistuit de focul dragostei pentru Dumnezeu, care veghează asupra lor și le dă răspuns bun rugăciunilor.
De ce-l iubesc atât de mult creștinii?
Proorocul Ilie Testiveanul a trăit cu aproape opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului Iisus Hristos. El a fost fiul lui Sovac, un preot care locuia în Tesve, o localitate din Israel. Înainte de a veni pe lume Ilie, Sovac și-a văzut fiul îmbrăcat în haine de foc și hrănit cu o flacără de câțiva oameni care purtau veșminte albe. Profeții de la Ierusalim au interpretat vedenia ca un semn că Ilie a fost ales de Dumnezeu să-L slujească, să devină învățătorul poporului îndepărtat de Divinitate. Încă de la vârsta adolescenței, Ilie a fost atras de preoție, continuând tradiția familiei. A iubit dreapta credință și, lăsându-și viața în mâinile Domnului, a devenit un înger. Un înger întrupat, mereu în slujba binelui, care-și găsea alinarea numai în Dumnezeu. El vorbea deseori cu Dumnezeu, prin rugăciunile pe care le rostea cu tărie. Se spune că, în momentele în care se ruga în tihnă, Ilie “ardea ca un serafim de dragoste înfocată” către Divinitate. Și era iubit și protejat de Dumnezeu pentru dragostea pe care I-o purta. De fiecare dată când Îi cerea ceva Domnului, dorințele lui deveneau întâmplări reale. Tesviteanul primea în dar de la Tatăl Creator toate câte îi cerea, când apela la milostivirea Lui. Pentru dragostea lui față de Dumnezeu și pentru dorința-i înflăcărată de a urma dreapta credință, Sfântul Ilie a fost înzestrat cu foarte multe daruri Divine. De numele lui se leagă numeroase minuni, scrieri bisericești, învățături etc. Din cele mai vechi timpuri și până astăzi, în rândul credincioșilor, Măritul Prooroc Ilie Tesviteanul este recunoscut ca fiind sfântul care aduce ploaia. Toată lumea se așteaptă ca, în preajma prăznuirii lui, soarele să se ascundă printre nori, lăsând loc lacrimilor de ploaie. Se spune că, în această perioadă, el iese des la plimbare pe Cer, într-un car de foc, tras de cai albi, înaripați, și, ținând în mână un bici de foc, trimite pe Pământ vânt puternic, trăsnete, fulgere și ploi abundente. Pentru traiul smerit și pentru modul cum le-a vorbit popoarelor despre îndreptarea lumii, el a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide Cerurile, de a porni furtuna și de a alunga seceta. Putere pe care o folosește pentru a-i pedepsi pe cei ce nu cred în Dumnezeu și în cuvântul Său și pentru a-i feri de rău pe credincioși. Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor credincioșilor, dar și cel care-i pedepsește cu furtuni și grindină pe păcătoșii care trăiesc în nelegiuire. Despre Sfântul Ilie Tesviteanul se spune că nu a murit. El a fost îmbrăcat în veșminte îngerești și înălțat la Ceruri într-un car de foc, trupul său fiind viu și acum. Se spune că acesta va reveni pe pământ și-l va propovădui pe Mesia, pregătind astfel omenirea pentru cea de-a doua venire a lui Hristos. Abia atunci va cunoaște el moartea. Va înfrunta antihristul, dar va fi ucis de slujitorii întunericului. Însă, trupul lui va rămâne în mormânt doar trei zile, pentru că va fi înviat de Hristos, ca un martor al Învierii celei mari.
“Azi, mai mult ca oricând suntem chemați să privim Cerul, unde a fost luat cu trupul viu Sfântul Ilie Tesviteanul. Să nu uităm că acolo trebuie să fie și ținta noastră finală, pentru care trebuie să ne pregătim cu o viață duhovnicească, prin post, rugăciune și sfinte Taine. Ce ne învață Sf. Prooroc pe noi, cei de astăzi? Să renunțăm la idolii și patimile din viața noastră, să fim mărturisitori și apărători ai credinței, să fim plini de nădejde pentru că avem un Dumnezeu iubitor, grabnic ajutător, atotputernic și iertător cu cei ce-și caută iertarea. Biserica noastră a primit ca semn de binecuvântare din partea părintelui Constantin, stareț al mănăstirii din pustia Hozevei, Țara Sfântă, o bucată de piatră din peștera unde a fost hrănit de corbi Sf. Prooroc. Și tot ca o noutate, zilele acestea se decide și așteptăm cu emoție venirea pentru totdeauna în județul nostru a moaștelor Sf. Cuv. Irodion de la Lainici, duhovnicul Sf. Ierarh Calinic de la Cernica”, ne-a spus părintele Florin Badea, parohul Parohiei Săbăreni, din Buftea.