Unic în România, gata de inaugurare

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a vizitat, săptămâna trecută, și a verificat stadiul lucrărilor la Complexul Olimpic de Nataţie din orașul Otopeni, obiectiv finanţat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 508

”Complexul Olimpic de Nataţie este un proiect foarte important pentru comunitatea din Otopeni, dar şi pentru cei care locuiesc în Capitală. Pe de altă parte, complexul poate servi şi competiţiilor din întreaga ţară şi pregătirii înotătorilor de performanţă din România. Ştiu că acest proiect de anvergură a fost mult aşteptat de cei care locuiesc în Otopeni, dar şi de iubitorii de nataţie din ţară, şi mă bucur să văd că astăzi lucrările sunt la final şi, în curând, vom veni aici pentru inaugurare. Am discutat cu primarul oraşului Otopeni, care mi-a transmis că, în prezent, constructorul execută lucrări de branşamente la utilităţi şi lucrări de amenajări exterioare. Otopeniul va avea un Complex Olimpic de Nataţie la standarde europene şi care va răspunde condiţiilor de antrenament pentru cei care vor ajunge să ne reprezinte ţara la competiţiile internaţionale”, a declarat ministrul Ion Ştefan.

Obiectivul, în valoare totală de 170,8 milioane de lei, are o suprafaţă desfăşurată totală de 20.153 mp şi cuprinde:

★1 bazin olimpic de înot cu dimensiunea de 25 x 51,25 m şi o adâncime variabilă de 2 – 3 metri;

★1 bazin olimpic de sărituri cu dimensiunea de 21 x 25 m şi o adâncime variabilă de 3,5 – 5 metri;

★un bazin de antrenament cu dimensiunea de 15 x 20 m şi o adâncime de 1,36 – 1,81 metri;

★3 bazine de iniţiere şi recuperare cu dimensiuni de 7 x 12 m şi 1,2 m adâncime, 6 x 12 m şi 1,2 m adâncime, respectiv 5 x 9,8 m şi 0,6 m adâncime;

★săli de conferinţă şi transmisii sportive;

★gradene pentru spectatori cu 2.797 locuri;

★grupuri sanitare diferenţiate pe sexe;

★4 vestiare pentru bazinul olimpic de înot, 5 pentru bazinul de sărituri şi 4 pentru arbitri;

★o sală de antrenament pentru sportivii de la sărituri, cu o înălţime de 6 m;

★cabinet medical şi antidoping;

★2 săli de forţă;

★3 săli metodice;

★6 saune;

★un restaurant;

★o sală de conferinţe cu o capacitate de 73 de persoane;

★9 cabine pentru presă (70 de persoane).

Soluţiile care stau la baza execuţiei complexului respectă reglementările în vigoare şi condiţiile impuse de Federaţia Internaţională de Nataţie.

Un proiect local, o mândrie națională

La sfârșitul lunii mai, Jurnalul de Ilfov prezenta pe larg investiția de la Otopeni, iar primarul orașului, Silviu Constantin Gheorghe, vorbea atunci despre faptul că, până la sfârșitul anului în curs, se lucrează la finalizarea lucrărilor de amenajare exterioară și a tuturor utilităților, a branșamentelor și a racordurilor pentru acest mare obiectiv.

”Care nu este un obiectiv neapărat local. Faptul că se întâmplă în Otopeni ni se datorează. Acum 12 ani, în timpul guvernării Tăriceanu, exista un program de realizare a unor bazine de natație, bazine cu dimensiune normală, redusă, dar similare cu cele care fuseseră realizate cu câțiva ani înainte cu sălile de sport. Un proiect foarte bun, de altfel, și au fost efecte pozitive. Numai că, pornind de la această idee, m-am gândit că ar fi nevoie în România de un proiect mult mai mare, de un complex olimpic de natație, cu bazine pentru toate sporturile de natație, începând cu polo, înot, înot sincron, sărituri și, bineînțeles, și pe o zonă de recuperare și refacere pentru sportivii României. Aceasta deoarece, în acest moment, aceste sporturi sunt vitregite și nu au nici măcar un sediu, nu mai vorbim de alte bazine. Exista un bazin mic la Izvorani, se construise ceva și pe la Oradea, dar la o altă scară și cu o altă importanță. Eu am venit cu acest proiect inițial în vremea premierului Călin Popescu Tăriceanu. La început, nu prea a fost de acord cu el. Dar am stat, am avut răbdare cu dânsul, până l-a aprobat, la sfâșitul anului 2008, prin HG. S-a decis astfel realizarea acestui complex olimpic de natație.

Într-o finanțare comună, CNI și Primăria orașului Otopeni, dar, atenție, punând la dispoziție pentru realizarea acestui complex un teren de 2,5 ha”, ne povestea, în urmă cu două luni, primarul orașului Otopeni.

”Ușor, ușor au început lucrările. Dar s-au schimbat și guvernele, și puterile, și partidele. Și au fost probleme de natura asigurării finanțării acestui complex”, a mai spus Silviu Gheorghe. Edilul a vorbit și despre următoarea ”provocare” – punerea obiectivului în exploatare. ”Așadar, în etapa a doua, unde noi deja am început discuțiile, trebuie să găsim un operator cu multă experiență care poate să asigure mentenanța unui obiectiv de dimensiunea aceasta și care să aibă acest gen de activitate. Este necesară o firmă acreditată, specializată, cu experiență, care să asigure funcționarea”, spunea primarul. El explica că acest obiectiv va trebui să se autofinanțeze. ”Acesta este scopul final, adică punerea în valoare și organizarea tuturor competițiilor la nivel mare, nivel european. Suntem bucuroși că reușim să închidem un ciclu de 12 ani. Pentru toate sporturile care își vor desfășura activitatea în complex, federațiile vor avea sediul în clădire, această perlă deosebită pentru sportul românesc de natație”, concluziona edilul.