Pe viitor, COVID-19 ar putea deveni o banală răceală care nu va mai pune în pericol viaţa pacienţilor care mai au şi alte afecţiuni. Pentru asta, însă, am putea fi nevoiţi să ne vaccinăm, anual, mai mulţi ani la rând. Informarea vine din partea experţilor în sănătate care ne avertizează că pe măsură ce virusul se răspândeşte, suferă mutaţii şi devine tot mai greu de eradicat. Ce şanse avem să revenim la viaţa dinaintea pandemiei cât mai curând?

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 536, ediția print

“Din păcate, pe măsură ce virusul se răspândeşte, acesta poate avea şi mutaţii. Iar de fiecare dată când apare o mutaţie, poate avea un impact asupra capacităţii coronavirusului de a îndepărta anticorpii sau de a avea un alt tip de răspuns, nu numai la unul terapeutic, ci şi pentru un vaccin”, a spus Alex Gorsky, directorul executiv al Johnson & Johnson pentru canalul de ştiri internaţional CNBC. Acesta a mai explicat, aşadar, şi faptul că oamenii ar putea să fie nevoiţi să se vaccineze anual împotriva COVID-19 timp de mai mulţi ani. După cum se ştie deja, este nevoie ca 70% dintre oameni să fie vaccinaţi, ca să avem imunizare de masă. „Ce e important de înţeles e că ne interesează să ne vaccinăm într-un interval scurt de timp, să o facem cât mai repede, din două considerente. În primul rând, că persoana vulnerabilă nu se mai îmbolnăveşte şi atunci nu face o formă severă, nu-şi pune viaţa în pericol, iar la nivel de populaţie este important. Vorbim de România şi numai, să avem o imunzare rapidă, pentru că, în acest fel, virusul dispare uşor-uşor din circulaţie”, a spus dr. Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, din Bucureşti, pentru agenţia de presă Mediafax.

Potrivit aceleiaşi surse, sunt în lucru noi versiuni ale vaccinurilor, ca să ţină pasul cu mutaţiile şi tulpinile care apar. Dacă răspândirea tulpinilor rezistente va fi mai rapidă decât producătorii de vaccinuri sau imunitatea nu va dura suficient, este posibil ca vaccinarea anti-COVID să devină una periodică. “Trebuie să imunizăm cât mai mulţi oameni, avem şi imunitatea care ţine de imunizarea de turmă pentru cine a trecut prin boală, în plus, vor fi şi cei vaccinaţi, deci vom obţine cât se poate de mult. Nu ştim cât durează această imunitate, oricum, mai mult de şase luni. Ultimele date vorbesc de mai mult de un an, rămâne de văzut, din practică. Oamenii de ştiinţă nu se vor opri şi vor căuta în permanenţă un antidot pentru orice formă a virsului. Cu vaccin şi cu tratamente eficace, chiar dacă pandemia se va prelungi, în timp, noul coronavirus nu va mai fi atât de mortal şi vor fi ­mulţi asupra cărora va avea doar efectul unei răceli. Dar e foarte important să ne punem pe picioare rapid. Din păcate, dacă lucrurile vor continua pentru o perioadă mai lungă de timp, sunt toţi factorii implicaţi. Factorul care ţine de sănătatea oamenilor, factorul psihologic, economic. Deocamdată, discutăm despre variante de vaccin care sunt eficiente pentru ceea ce avem noi în momentul de faţă”, a mai spus dr. Marinescu. 

Ne vom reinfecta doar când ne va scădea imunitatea 

Putem ajunge la situaţia în care infectarea cu virusul SARS-CoV-2 să fie la fel ca o răceală obişnuită. Probabil o parte dintre noi am fost infectaţi în copilărie cu unul dintre cele patru coronavirusuri care produc răcelile. Aceste infectări din copilărie duc la forme mai uşoare de boală la vârsta adultă. Reinfectarea frecventă, atunci când imunitatea scade iar coronavirusurile care duc la răceală evoluează, pot, de asemenea, să ţină imunitatea la un nivel suficient de ridicat, astfel încât să nu facem forme grave ale bolii.