După un an în care slujba Învierii Domnului săvârșită de preoți în lăcașele sfinte nu a mai fost accesibilă credincioșilor, în noaptea zilei de sâmbătă spre duminică, la Otopeni, creștinii locului s-au adunat în număr foarte mare la biserica închinată Nașterii Maicii Domnului, unde s-au rugat și au cântat, toți într-un glas “Hristos a Înviat!”. Toată noaptea au cinstit și lăudat numele Domnului care, prin jertfa Sa, a adus bucuria reînnoirii firii omenești.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 547

Respectând măsurile de protecție împotriva răspândirii noului coronavirus, mii de credincioși, în frunte cu deputatul PNL Daniel Gheorghe, au ascultat slujba în aer liber, s-au rugat și au așteptat să primească lumina de la Ierusalim, cea coborâtă ca prin miracol, din Ceruri. Totul s-a umplut de lumină și bucurie pentru biruința vieții asupra morții atunci când, soborul condus de părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, a ieșit cu lumina ce inunda întunericul, vestind Învierea Domnului și îndemnându-i pe toți: “Veniți de primiți Lumină! Deodată, parcă toată îndoiala și teama nesiguranței vădit simțită până atunci, au dispărut. La Otopeni, prima Înviere în pandemie a umplut inimile credincioșilor cu iubire și a făcut, din noaptea închinată celei mai ­mari sărbători a creștinătății, una cu adevărat sfântă și unică. Aici, Lumina și căldura Paștelui chiar au încălzit sufletele, au luminat mințile și au deschis inimile spre iubire, credință, iertare și recunoștință. Mesajul pe care ni l-au transmis atât slujitorii bisericii, cât și rugătorii este de-a dreptul impresionant și anume că, deși trăim vremuri de restriște, trebuie să fim mai buni, să sporim în credință, să ne bucurăm din plin de frumusețea lucrurilor care ne înconjoară și să dăruim iubire.

Setea întâlnirii inimii cu Dumnezeu 

Poate mai mult ca niciodată se remarcă setea de rugăciune a celor prezenți la slujbă. Dragostea de rugăciune a credincioșilor era nespus de mare. Aproape mai presus de puterile lor. Unii spuneau că au ținut multe zile de post negru în credința că Bunul Dumnezeu va îndrepta tot răul din viața lor, din această țară denumită frumos și Grădina Maicii Domnului, precum și din poporul acesta credincios și demn. “Am ținut tot Postul Mare, iar acum am venit să mă rog pentru sănătatea mea și a familiei mele, pentru ocrotirea și binecuvântarea casei noastre. Căci unde are rugăciunea putere mai mare, dacă nu aici, în casa Domnului?! M-am rugat și mă voi ruga în continuare pentru încetarea noii epidemii care și-a pus amprenta asupra vieții noastre, a tuturor. Îmi doresc să depășim cât mai repede această perioadă grea, să nu mai văd oameni speriați și pesimiști în privința viitorului. Pacea Domnului să umple inimile noastre de credință neclintită”, ne-a spus emoționată, Elena P., o localnică, care a asistat la rânduielile bisericești din parohia cu hramul Nașterii Maicii Domnului, de la Otopeni. Alții însă, fiind pătrunși până în adâncul sufletului de gânduri, rugăciune și trăirea prezenței Divine, nici măcar nu au izbutit să-și deschidă sufletele în fața noastră, a reporterilor. „Lăsați-mă să mă rog în tihnă! Vă rog, nu vă supărați, dar Mântuitorul Hristos, Cel care ne-a deschis acum porțile Raiului a Înviat, iar această veste aduce cu sine o bucurie care nu poate fi exprimată în cuvinte, ci trebuie trăită”, ne-a spus o altă credincioasă.

“Iubiți credincioși și credincioase, și anul acesta binecuvântarea lui Dumnezeu s-a pogorât peste Biserica Ortodoxă și Lumina Sfântă s-a pogorât în Mormântul Sfânt de la ­Ierusalim. Prin grija lui Dumnezeu vom primi, și anul acesta, Lumină din Lumina pogorâtă la Sfântul Mormânt. Peste foarte puțin timp, noi, preoții, vom ieși cu lumânările aprinse pentru a vă adresa chemarea „Veniți de primiți Lumină”. Ținând totuși cont de condițiile sanitare prin care trecem vă îndemnăm să rămâneți la locurile în care vă aflați acum, iar noi vom împărți Lumina consilierilor parohiei care vor împărți mai departe și vom aștepta până când toți credincioșii prezenți vor avea lumânările aprinse. După aceea vom începe slujba Învierii, după slujba Învierii noi vom intra în biserică și vom săvârși Utrenia și Sfânta Liturghie a Învierii Domnului. O parte dintre dumneavoastră veți intra cu noi și vom continua slujirea, o altă parte dintre dumneavoastră veți merge acasă cu făcliile aprinse. Tot din motive sanitare, pâinea binecuvântată care se numește „paști” și care a fost ambalată în condiții de maximă igie­nă și siguranță va fi împărțită de la momentul la care se sfințește în timpul Sfintei Liturghii, adică, după ora 02:00 noaptea, până dimineață, și în cursul zilei de mâine, cel puțin până la ora 12:00 când va avea loc Vecernia Învierii sau a doua Înviere cum se mai numește în popor. Vom merge la casele noastre cu făcliile aprinse în mâini, dar îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dăruiască Lumină în suflete. Împreună, anul acesta, fiindcă anul trecut nu am putut fi împreună, să fim cuprinși de fiorul Sfânt al prezenței harului lui Dumnezeu! Lumină din Lumină… și această Lumină pe care o vom duce la casele noastre să ne fie spre sănătate, izvor de binecuvântare și izvor de liniște sufletească! Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu, așa cum Mântuitorul Iisus Hristos în Grădina Ghetsimani i-a adresat rugăciunea „Tată pentru aceștia mă rog, ca toți să fie una precum Noi una suntem”, în această seară, să fim „una” în rugăciunea noastră și într-un glas să cântăm din inimi imnul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”, le-a spus părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, credincioșilor prezenți la slujba Învierii Domnului, din Otopeni, în cuvântarea sa de mângâiere și folos sufletesc, adresată cu prilejul împărțirii Luminii Sfinte. “Să vă bucurați de această mare sărbătoare a întregii creștinătăți! Mergeți la casele dumneavoastră și purtați în suflet Lumina Sfântă a Învierii! La mulți ani! Hristos a Înviat!”, a spus părintele Radu Mihai Bujor, parohul Parohiei “Nașterea Maicii Domnului”, din Otopeni.