Materializarea a încă unei componente a proiectului ”Șanse pentru viitor prin măsuri integrate”
La aproape doi ani de la semnarea de către Primăria comunei 1 Decembrie, în parteneriat cu Asociația Sfântul Stelian, SC Alma Vision SRL și Școala Gim. Nr. 1 din localitate, a proiectului ”Șanse pentru viitor prin măsuri integrate”, 20 de tineri antreprenori au fost invitați la sediul Primăriei, pentru semnarea contractelor de acordare de microgranturi pentru ”a pune pe picioare” afaceriile pe care le vor implementa, în localitate.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 556
Concret, este vorba despre o valoare totală de jumătate de million de euro – fiecare antreprenor primind câte 25.000 de euro, iar demersul reprezintă, cum arătam mai sus, o componentă a proiectului menționat, derulat cu finanțare europeană, proiect care are un puternic impact pe zona de educație și pe cea socială. Cei 20 de antreprenori selectați au propus cele mai bune proiecte de afaceri dintr-un total de 56 de cereri de finanțare înscrise. Este vorba, de exemplu, de o afacere pe partea de instalații sanitare, o spălătorie chimică, administrarea unei asociații de proprietari, car-sharing, etc.
”Felicitări echipei care implementează acest proiect deosebit. Suntem acum, într-o etapă dificilă, într-un context dificil care, din fericire, deși a încetinit ritmul, nu a blocat activitățile. Felicitări și celor care au câștigat consursul de planuri de afaceri și se află astăzi aici, iar celorlalți le transmit că au, la rândul lor, șanse ca, pe viitor, să-și dezvolte afacerile în cadrul altor proiecte. Din păcate, în cadrul acestui proiect, am fost limitați la un număr de 20”, a declarat Dragoș Iorga, director al Organismului Intermediar București – Ilfov, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. La rândul său, primarul comunei 1 Decembrie, Petre Gheorge, a adăugat că a avut mare încredere, de la început, în proiect și a vorbit despre ”perla” acestuia, din punctul său de vedere – construirea în localitate a unui after-school modern, cu toate dotările la standarde europene. Edilul a mulțumit Consiliului Județean Ilfov (CJI), pentru sprijinul constant, instituția fiind aceea care contribuie la partea de cofinanțare a multor proiecte europene. Vicepreședintele CJI, Ștefan Rădulescu, a menționat, la rândul său, că acest proiect este unic în Ilfov și le-a recomandat noilor antreprenori să-și ”trateze șansa cu seriozitate”. ”Sunt fonduri europene extrem de bine controlate. Mai este un an de implementare a proiectului și, apoi, 7 luni perioada de sustenabilitate. Este un proiect complex, care atinge foarte multe segmente. Unul dintre cele mai importante este acela de a sprijini educația în localitate. În felul acesta, prevenim abandonul școlar prin susținere, prin consiliere și prin sprijin material. O altă componentă a acestui proiect este sprijinul antreprenorial. Sunt 20 de granturi de 25.000 de euro fiecare. Este o oportunitate unică. La nivel județean nu mai există un astfel de proiect“, a declarat Ștefan Rădulescu.
Un proiect de 16,5 milioane de lei
Proiectul ”Șanse pentru viitor prin măsuri integrate” cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, are o valoare totală de 16.553.115 lei din care 13.189.908,37 reprezintă valoarea cofinanțării de la UE și 3.094.821,01 lei cofinanțarea de la bugetul de stat. Durata de implementare este de 36 de luni, cu începere din 27.06.2019 și până la 26.06.2022, timp în care activitățile din proiect vor duce la limitarea fenomenului de sărăcie generalizată și excluziune socială în comunitățile marginalizate cu populație de etnie romă – prin măsuri integrate de educație, formare, ocupare, locuire, sănătate și asistență socială. Proiectul generează un efect pozitiv pe termen lung prin diminuarea fenomenului de sărăcie generalizată. El își propune:
@ să furnizeze servicii educaționale unui număr de 30 de părinți și 50 copii preșcolari, 50 de părinți și 100 de școlari și 24 de adulți, prin oferirea unui pachet integrat de programe;
@ să furnizeze servicii integrate pentru facilitarea accesului pe piața muncii pentru 226 de persoane, dintre care 68 de etnie romă;
@ să inițieze și să certifice în antreprenoriat 50 persoane și să ofere asistență și consiliere pentru 50 de planuri de afaceri în zona marginalizată și să ofere 20 microgranturi pentru membrii grupului țintă cu spirit de afaceri;
@ să dezvolte și să furnizeze servicii integrate de natură medico-socială pentru 400 de persoane;
@ să îmbunătățească condițiile de trai și locuire pentru 50 de gospodării, prin măsuri de reabilitare;
@ să furnizeze asistență juridică privind reglementarea documentelor personale, de asistență socială, de proprietate și stare civilă pentru 400 de persoane;
@ să organizeze 24 de workshop-uri și 7 seminarii asupra problemelor de incluziune socială cu care se confruntă comunitatea marginalizată”, a explicat managerul de proiect, Bogdan Paraschiv.
Afterschool-ul, într-o etapă avansată de proiectare
Potrivit primarului Petre Gheorghe, construirea afterschool-ului se află într-o etapă avansată de proiectare. Edilul a apreciat că până la sfârșitul acestui an s-ar putea finaliza lucrările.