APIA continuă eliberarea de adeverinţe beneficiarilor Campaniei 2021, pentru schemele de plăţi directe şi măsurile de mediu şi climă, conform unui comunicat. Astfel, APIA eliberează adeverinţe pentru Schemele de plăţi directe, respectiv schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă şi plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire).

Totodată, agenţia eliberează adeverinţe pentru măsurile de mediu şi climă, respectiv Măsura 10 – Agromediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică şi Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale.

Reprezentanţii APIA atrag atenţia fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente, în ce priveşte comisioanele practicate de instituţiile finanţatoare, „să analizeze cu atenţie sporită soluţiile de finanţare propuse de instituţiile financiar-bancare şi nebancare în ceea ce priveşte costul acestora, astfel încât să aleagă modalităţile de finanţare care răspund cel mai bine necesităţilor proprii”.

Până la această dată, APIA a eliberat un număr de 15.708 de adeverinţe pentru schemele de plăţi directe şi 11.182 de adeverinţe pentru măsurile de mediu şi climă.

Agenția pregătește plata schemelor de ajutor COVID

Directorul general APIA, Adrian Pintea, a participat, pe 16 august 2021, la sediul Centrului Județean Bacău, la o ședință, în care a fost pregătită plata celor două scheme de ajutor COVID pentru crescătorii de bovine, ajutorul pe cap de animal, res­pectiv pe tona de lapte, anunță APIA.

Ședința a oferit prilejul abordării următoarele teme:

● situația plăților efectuate în campania 2020 de către fiecare centru județean;

● sinteza stadiului și a problematicii controalelor pe teren derulate în regiunea Nord-Vest a țării cu privire la campania 2021;

● controlul administrativ și pregătirea plăților în avans aferente campaniei 2021;

● bilanțul cererilor de plată depuse de fermieri în cadrul măsurilor de sprijin COVID 2021;

● controlul administrativ și pregătirea plăților pentru dosarele aferente O.U.G. 58/2021 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19.

Prin derularea întâlnirilor multiple cu conducerile centrelor județene APIA, directorul general APIA încurajează continuitatea unui ritm susținut de lucru, respectarea calendarului de control pentru demararea cu succes a campaniei 2021 de plăți în avans, precum și menținerea implicării permanente în contextul gestionării măsurilor și schemelor de sprijin derulate de APIA și a dinamicii modului profesionist de gestionare a etapelor aferente campaniilor de depunere a cererilor de sprijin, informează APIA.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.563