15 septembrie 2021. În orașul Măgurele, pe seară, de la ora 19.30, a început, într-o atmosferă minunată, Festivalul promovării valorilor culturale românești. Prima ediție a unui festival derulat pe parcursul a două zile, un festival de reconfirmare a prieteniei româno-băsărăbene, un festival al unui singur neam, un festival care, potrivit înțelegerii dintre autoritatea locală din Măgurele, Pretura sectorului Buiucani al municipiului Chișinău și reprezentanții Primăriei Chișinău, ar urma să se desfășoare an de an, pe rând, la Chișinău și la Măgurele.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 567
A fost spectaculos! A fost cu bun gust, tradiție, eleganță, organizare ireproșabilă! Miercuri seară, trei ore și jumătate, Orchestra Națională de Muzică Populară din Chișinău – ”Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros, a încântat publicul din Piața Centrală a orașului Măgurele. Participarea a fost gratuită, iar accesul publicului în zona cu scaune a fost permis doar cu dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și dacă au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare cu un vaccin autorizat în România; sau dacă persoana respectivă se afla în perioada cuprinsă între a 15-a și 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau cu rezultatul negativ al unui test RT-PCR (72 de ore) sau antigen (24 de ore).
Rândurile din fața scenei au fost rezervate invitaților speciali. Și au fost mulți – conducerea Primăriei Măgurele, reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov, ai Primăriei municipiului Chișinău și ai sectorului Buiucani, alături de toți directorii de instituții preuniversitare și preșcolare din sectorul Buiucani.
În prima seară a Festivalului, la invitația interpretei de muzică populară Raluca Diaconu, prezentatoarea evenimentului, pe scenă au urcat, pentru început, copiii Ansamblului Folcloric ”Drag de Măgurele”, pregătiți la Clubul Copiilor din localitate, care au impresionat cu dansuri populare deosebite. Mai apoi, oficialii au vorbit publicului despre scopul acestui eveniment cultural deosebit – acela de promovare a identităților culturale românești, primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin salutând prezența delegației de la Chișinău și subliniind că rolul evenimentului va fi resimțit ulterior, când vor fi stabilite și mai multe legături comune și vor fi realizate multe proiecte în comun. La rândul său, pretorul de Buiucani, Vadim Brînzaniuc a explicat că din acest sector a venit o delegație reprezentativă, pentru a iniția proiecte de cooperare și pentru a stabili punți de legătură între municipiul Chișinău, județul Ilfov, sectorul Buiucani și orașul Măgurele. ”Avem ce învăța și împărtăși unii cu alții. Prin cultură și educație vom reuși să dezvoltăm relațiile noastre de colaborare“, a spus pretorul de Buiucani. Ambele oficalități au convenit ca, în onoarea maestrului Nicolae Botgros, festivalul să poarte chiar numele marelui artist și să se desfășoare an de an, pe rând, în cele două localități. Mai mult, pentru a duce tradițiile mai departe, de asemenea pentru a promova valorile culturale deosebite ale locuitorilor din drepta și din stânga Prutului, primarul Narcis Constantin a spus că intenționează înființarea, la Măgurele, a unei școli de muzică, care să poarte numele maestrului Nicolae Botgros. Acesta din urmă s-a declarat onorat de inițiativă și a oferit publicului un spectacol cu adevărat deosebit.
Pe rând, pe scenă au urcat Tatiana Jacot, fiul Izvernei, cu cele mai frumoase cântece din Mehedinți – Petrică Mâțu Stoian, care a reușit să facă publicul să se ridice de pe scaune și să se prindă în hore, din Nordul Moldovei – Lilia Roșca, solistul Orchestrei Naționale ”Lăutari” de nu mai puțin de 20 de ani – Nicolae Ciubotaru, din Dănciulești, județul Gorj, a venit Mariana Ionescu Căpitănescu, artista poporului din Republica Moldova – Ioana Căpraru sau cel mai apreciat interpret ardelean de muzică populară – Ionuț Fulea. Trompetiștii orchestrei conduse de maestrul Nicolae Botgros, Sergiu Cojocaru, Nicolae Hanganu, Nicolae Robu, Dinu Haitaz și Victor Gurar au strâns ropote de aplauze, minute în șir, iar prestația pe scenă a continuat cu Mioara Velicu și Ion Paladi. Toate doamnele muzicii românești tradiționale au primit superbe buchete de flori, la coborârea de pe scenă, iar prima seară a festivalului s-a încheiat în acorduri deosebite ale Orchestrei ”Lăutarii”.
Gazde deosebite, invitați pe măsură!
16 septembrie 2021. A doua seară a Festivalului ”Tradițional”, de la Măgurele, a transformat titulatura ”Lăutarilor” conduși de maestrul Nicolae Botgros, în ”Lăutarii altfel”. Pentru că repertoriul serii a fost extrem de variat, de la fragmente din arii celebre de operă la acorduri cunoscute de rock ale unor trupe de renume. ”Se va cânta divin!”, anunța în deschiderea celei de-a doua seri a Festivalului, Raluca Diaconu. Și a avut perfectă dreptate. Monica Anghel a fost prima artistă care a cântat și încântat. A urmat momentul special al Orchestrei ”Lăutarii”, când publicul a putut asculta creația ”La porțile Sarmizegetusei”, a compozitorului Tudor Chiriac, mare personalitate muzicală, profesor doctor universitar.
Și în a doua seară a Festivalului au urcat pe scenă artiștii Nicolae Ciubotaru, Lilia Roșca, Ionuț Fulea și Ioana Căpraru, însă lor li s-au alăturat pe parcurs Marcel Pavel și Paula Seling. Trompetișii orchestrei au fost, din nou, la înălțime, doamnele au primit superbe buchete de flori, iar la final, maestrul Nicolae Botgros s-a declarat absolut încântat de primirea făcută de publicul de la Măgurele.
Festivalul s-a terminat elegant, așa cum a început și cum s-a derulat, oamenii plecând acasă mai inspirați, mai relaxați, plăcut surprinși de calitatea evenimentului.
Viitoare parteneriate
Pe parcursul celor două zile, pe agenda vizitei delegației de la Chișinău în județul Ilfov au fost incluse diverse evenimente, printre care: vizită la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, dezbatere pe focus grupuri dintre Primăria orașului Măgurele, Facultatea de Fizică, Universitatea din București, Liceul Teoretic „Horia Hulubei“ și Grădinița Nr. 1 din localitate.
”Am fost delegat de președintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, să reprezint judeţul Ilfov, alături de vicepreședintele Vincenţiu Voicu, la evenimentul ”Promovarea valorilor culturale românești”, organizat de Primăria orașului Măgurele, la care au fost invitaţi 50 de reprezentanţi ai administraţiei locale din Chișinău și ai sistemului de educaţie din Republica Moldova.
Le-am transmis oaspeţilor noștri că, atunci când vorbim despre valorile culturale românești, nu există graniţe. Cultura, educaţia și tradiţiile ne apropie, indiferent de distanţe și de barierele care ni s-au impus de-a lungul timpului. Evenimente precum cel organizat la Măgurele ne oferă șansa de a împărtăși experiențe culturale și educaționale. Suntem un singur popor și am încredere că împreună putem duce mai departe cultura românească, pe care o vom lăsa moștenire generaţiilor viitoare”, a declarat vicepreședintele CJI, Ștefan Rădulescu.