Având în vedere frecvența mare a hipertensiunii arteriale în rândul românilor, medicii recomandă ca și aceia care nu se cunosc cu hipertensiune arterială, mai ales dacă au peste 40 ani, să dețină un tensiometru de braț calibrat corect sau, în orice caz, să își măsoare periodic tensiunea arterială (acasă, la medic sau la farmacist, acolo unde găsesc disponibilitate).
Artiol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 570, ediția print
Dacă aceasta este peste 140/90 mmHg ar trebui să se adreseze medicului de familie pentru sfat calificat cu privire la intensificarea măsurilor de stil de viață și, dacă este cazul, tratament medicamentos. Medicii cardiologi din România subliniază astfel importanța măsurării regulate a tensiunii arteriale acasă, cu un aparat tensiometru pentru braț, notarea valorilor înregistrate într-un jurnal și păstrarea legăturii cu medicul, acesta fiind singurul care poate interveni asupra tratamentului antihipertensiv. Tratamentul antihipertensiv trebuie respectat întocmai cum a fost prescris. Altfel, riscăm să pierdem controlul valorilor tensionale, iar pacientul este expus urmărilor hipertensiunii arteriale.
„Cu toții ne dorim o Românie mai sănătoasă iar aceasta începe cu români mai bine informați, mai preocupați de propria sănătate și de a celor din jur. Hipertensiunea arterială nu mai este o boală doar a vârstnicului, apare tot mai frecvent în jurul vârstei de 40-45 de ani, iar numărul de decese prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în 2016 față de 2001”, a spus profesor univ. dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie, cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii care a fost celebrată în toată lumea, pe 29 septembrie. Impunerea unui stil de viață echilibrat este parte integrantă a tratamentului antihipertensiv, alături de cel medicamentos, pentru un bun control al valorilor tensionale. Între măsurile igieno-dietetice importante este reducerea consumului de sare care este foarte mare în România. Aportul crescut de sare poate sta și la baza rezistenței HTA la tratament.