Mai mult de trei ore pe zi petrecute vizualizând emisiuni tv predispun la un comportament agresiv 

Doar două ore sunt suficiente pentru a scădea randamentul la școală

Un nou avertisment vine din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii! O treime dintre copiii din lumea întreagă sunt sedentari. În loc să se joace, să alerge și să fie activi, ei petrec mai mult de trei ore pe zi în faţa televizorului. Şi mai grav este faptul că majoritatea iau drept model comportamentul personajelor preferate din filmele sau emisiunile tv. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 574, ediția print

Deseori, personajele pe care le îndrăgesc cel mai mult sunt cele cu un caracter agresiv. Doar trei – patru ore pe zi de privit la astfel de filme sunt suficiente pentru ca valorile și comportamentul micilor telespectatori să fie influenţate puternic. Studiile realizate de specialiștii în psihologia copilului arată că, atât timp cât emisiunile difuzate de posturile de televiziune conţin scene de violenţă reală în mod repetat, ele creează un dezechilibru emoţional copiilor. Cu timpul, această instabilitate se va reflecta în comportamentul lor. Chiar și desenele animate care prezintă personajele adorate de copii, vizualizate ore în șir vor avea efecte catastrofale asupra lor. Poate vă vine greu să credeţi dar, cu cât stă mai mult în faţa televizorului și este privat de efort fizic, cu atât va prezenta un nivel mai crescut al anumitor hormoni ce pot să genereze efecte dezastruoase asupra minţii copilului. Fiecare oră în care se concentrează asupra programului tv îi reduce cu șapte la sută capacitatea de concentrare asupra lecţiilor la cursuri. Trei ore de atenţie acordate emisiunilor de la televizor la vârsta de patru – cinci ani, îi scad cu șase la sută șansa de a învăţa calcule matematice. În schimb, crește cu zece la sută riscul de a fi respins de colegii de clasă prin tachinări, insulte, violenţă și cu nouă la sută, cheful de a desfășura alte activităţi cotidiene.

Medicii internaţionali: “Copilăria timpurie este perioada critică pentru dezvoltarea creierului”

Așadar, lăsând copilul mult timp în faţa televizorului, aveţi toate șansele să creșteţi un copil cu probleme grave de sănătate și cu rezultate tot mai slabe la învăţătură. Specialiștii atenţionează și asupra faptului că numărul orelor petrecute astfel, predispun și la obezitate, diabet zaharat, cancer la sân sau la intestin și chiar boli cardiovasculare ce pot duce la apariţia unor complicaţii serioase. Cele mai recente cercetări realizate de experţii universităţilor din Montreal și Michigan relevă faptul că, doi din zece copii care alocă mai mult de două ore pe zi emisiunilor TV au un randament școlar scăzut, intră în conflicte cu colegii de grădiniţă sau de școală, după caz și… sunt supraponderali. Inactivitatea crește apetitul pentru băuturile dulci și mâncarea tip fast-food mărind considerabil riscul de a lua în greutate și de a dezvolta temutul diabet la vârste fragede. “Copilăria timpurie este perioada critică pentru dezvoltarea creierului și pentru formarea comportamentului. Astfel, perioadele prea lungi petrecute în faţa televizorului pot genera, pe viitor, obiceiuri nesănătoase. Este la aprecierea fiecărui părinte cu ce înlocuiește dependenţa de televizor a copilului său. Indicate în acest sens sunt atragerea în diferite activităţi care să contribuie la dezvoltarea cognitivă, comportamentală și motorie a copiilor”, susţine dr. Linda Pagani, coordonatorul cercetării realizate de către experţii Universităţii Montreal. 

Cum vă protejaţi copiii? 

Explicaţi-le faptul că, deși în film actorul nu a păţit nimic, o experienţă de acest gen care are loc în viaţa reală este foarte traumatizantă, implică multă durere și poate duce chiar la deces. Purtaţi o discuţie serioasă cu copilul, în care să-i argumentaţi că acest tip de comportament nu este adecvat pentru a rezolva problemele. De asemenea, puteţi să schimbaţi postul sau să închideţi televizorul atunci când observaţi agresivitate în filme sau emisiuni. Oricum, este cazul să îi stabiliţi copilului un anumit program de activităţi cotidiene. Mai puţine emisiuni vizualizate la televizor, și mai multe jocuri care-i stimulează buna dezvoltare a comportamentului.

Activităţi sănătoase în timpul liber

  • Folosiţi raţional timpul liber al copilului. De dumneavoastră, în calitate de părinte, depinde buna creștere și dezvoltare a lui. De la vârsta de patru ani, copilul devine tot mai curios, are nevoie de satisfacţii și descoperiri. Este datoria dumneavoastră să-l ajutaţi să-și contureze personalitatea. În continuare, aveţi câteva exemple de petrecere a timpului liber care îl vor ajuta să-și descopere aptitudinile și talentele, 
  • Înscrieţi-l într-un club destinat copiilor. Activităţile desfășurate aici cuprind cunoștinţe din domeniul artistic (dans, pictură, teatru ș.a.m.d.), sportiv (înot, volei, handbal, tenis etc.) sau știinţific (iniţiere în fotografie, matematică distractivă, și nu numai), 
  • Scoateţi-l la o plimbare în parc sau, chiar si în curtea casei, provocaţi-l la diverse jocuri în aer liber. Mișcarea e sănătate curată, și, din fericire, majoritatea copiilor adoră să se joace afară,
  • Stabiliţi-i un program pe zile – lunea – puteţi merge la teatru, marţea – la o plimbare într-un parc, miercurea – la un muzeu sau la o expoziţie, joia – la patinoar, res­pectiv la o plimbare cu rolele sau cu bicicleta, când va veni căldura, vinerea – la un spectacol, iar în weekend, în excursii și drumeţii în afara localităţii.