Cu toate că în ultimii ani s-au făcut pași importanți în tratarea cancerului, numărul românilor cu boli oncologice crește alarmant, de la an, la an. Ultimul raport al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN arată că, în România, peste 80.000 de pacienți sunt diagnosticați într-un singur an. Din păcate, peste 50.000 de bolnavi pierd lupta cu temuta maladie.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 584, ediția print

Cancerul pulmonar, colorectal, cancerul de sân la femei și cel de prostată la bărbați și leucemiile sunt întâlnite cel mai des în țara noastră. Majoritatea deceselor survin ca urmare a complicațiilor apărute pe fondul diagnosticării tardive a bolii. Lipsa unor programe de screening demarate de spitalele de stat sau ineficiența celor existente și, bineînțeles, amânarea vizitei la medic până în momentul în care apar manifestări severe, insuportabile, fac ca afecțiunile oncologice să fie depistate în stadii avansate, când nu mai pot fi tratate. La toate acestea se mai adaugă și numărul mic de specialiști în oncologie, crizele frecvente de medicamente și accesul limitat la terapii noi, inovatoare. „Cancerul nu este doar o maladie care afectează pacienții și familia acestora, ci este o boală ce împovărează întreaga societate. Pentru a câștiga lupta cu această boală este nevoie de angrenarea tuturor forțelor din societate, de la membri ai familiei până la angajatori, de la comunitatea locală la autorităţile centrale. De data aceasta s-a demonstrat că celula malignă nu are culoare politică. (…)“, a explicat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), săptămâna trecută, la un eveniment medical care a avut loc la Palatul Cotroceni.

A fost lansat „Planul național de combatere a cancerului“

Vin însă, și vești bune pentru acești pacienți! Tot mai mulți dintre ei vor avea o șansă reală la viață. Asta pentru că autoritățile au lansat zilele trecute, „Planul național de combatere a cancerului“, un proiectviabil care le oferă celor diagnosticați, posibilitatea de a ieși câștigători din lupta cu temuta maladie. „Ne punem încrederea că prin atingerea obiectivelor acestui plan vom avea mai puține cazuri de cancer, va crește supravieuirea și calitatea vieţii celor afectaţi de această boală şi, nu în ultimul rând, aceasta va crea eficienţe pentru sistemul nostru de sănătate şi societate în ansamblu. Cu toţii ştim însă că un plan, oricât de bun ar fi el, nu înseamnă nimic dacă în spatele lui nu sunt alocate resursele financiare necesare, resursa umană şi expertiza tehnică necesară pentru implementarea acestuia. (…) În ultimii doi ani, pe fondul pandemiei, viaţa pacienţilor cu cancer a stat mai mult decât de obicei în mâinile corpului medical, care a făcut posibilă continuarea tratamentului în condiţii de siguranţă. (…) Pe baza lecțiilor învățate în pandemie, acest plan sperăm că va pregăti mai bine sistemul de sănătate pentru a răspunde nevoilor în creștere ale cetățenilor români în ceea ce privește accesul la servicii de diagnostic și tratament. (…) Cancerul nu trebuie să mai fie perceput ca o sentință la moarte, cancerul trebuie să fie o boală cronică tratabilă și să nu mai fie o povară pentru noi, românii“, a spus Cezar Irimia, miercuri, pe 19 ianuarie, la lansarea Planului național de combatere a cancerului, de la Palatul Cotroceni. În prezentarea sa, președintele FABC a pus accent pe faptul că cele mai importante măsuri din acest plan țin de screening, standarde de diagnosticare rapidă, tratament adecvat şi servicii de calitate prin contribuţia echipelor clinice multidisciplinare, registre de cancer. „Sperăm ca parcursul pacientului în sistemul de sănătate să fie optimizat, centrat pe nevoile sale, pentru a nu se mai simți pierdut în sistemul de sănătate după primirea unui diagnostic de cancer“, a mai spus Irimia.

Prezent la eveniment, conf. univ. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, a menționat că Planul național nou lansat, este unul coerent și exhaustiv. „Este într-adevăr un master plan pe care suntem onorați să încercăm să-l ducem la bun sfârșit“, a spus Schenker. Supraviețuitoarea unui cancer de pancreas și inițiatoarea Legii Supraviețuitorului de Cancer, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a ținut să precizeze că acest plan cuprinde măsuri concrete. „În zilele noastre, diagnosticul de cancer nu mai trebuie să fie privit ca o sentință la condamnare la moarte. Există și miracole, dar Planul național de combatere a cancerului vine cu măsuri concrete care ne garantează că un număr din ce în ce mai mare de români vor urca în trenul supraviețuitorilor de cancer. Pentru multe tipuri de cancer avem tratamente eficiente disponibile, iar planul vorbește de super arme de luptă împotriva acestei ­boli, însă uciderea cancerului vine adesea cu o deteriorare a calității vieții. Pe lângă daunele fizice, cancerul produce traume sufletești și psihologice nu doar pentru pacienți, ci și pentru familiile acestora, traume care trebuie la rândul lor să fie tratate și vindecate“, a explicat Nicoleta Pauliuc. Senatoarea a explicat, totodată, că Planul național prevede și standardizarea consilierii psihologice specifice pacientului oncologic și aparținătorului acestuia.

Președintele Klaus Iohannis: „Pune mare accent pe încurajarea și finanțarea investigațiilor pentru depistarea primelor semne de boală“

Planul național pentru combaterea cancerului este o strategie necesară pentru accesarea unor fonduri europene destinate sănătății. Acesta a fost lansat miercuri, pe 19 ianuarie, la Palatul Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis. „Acesta fixează obiective realiste și măsurabile și pune mare accent pe încurajarea și finanțarea investigațiilor pentru depistarea primelor semne de boală. Din 2023, ar trebuie să devină operaționale programele de screening pentru anumite cancere, dar și soluții de îngrijiri paliative pentru bolnavii de cancer. Planul este unul temeinic pregătit, motiv pentru care are toată susținerea mea. Voi urmări îndeaproape progresul său. România e în topul statisticilor europene privind numărul bolnavilor de cancer“, a spus președintele Klaus Iohannis, la lansarea strategiei.