⬤ Informațiile apărute în spațiul public cu privire la provocarea unor forme severe ale COVID-19 în cazul infecției cu noua subvariantă Omicron, sunt acum demontate de experții OMS 

⬤ Riscul de spitalizare și de dezvoltare a unor complicații este similar în cazul ambelor variante de virus BA.1 respectiv, BA.2 

⬤ În țara noastră, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 este în continuă scădere

Vin vești bune din partea Organizației Mondiale a Sănătății.  Subvarianta BA.2, care a devenit dominantă în Danemarca, se răspândește cu mai multă ușurință, dar nu provoacă forme mai grave de boală, comparativ cu varianta inițială BA.1. 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfv Nr. 589, ediția print

Concluziile la care au ajuns membrii Comitetului consultativ al OMS,  cu privire la evoluția virusuluiSARS-CoV-2, sunt liniștitoare și mult așteptate. Rezultatele studiului realizat pe hamsteri care arăta că subvarianta BA.2 ar provoca forme mai grave de COVID-19 decât varianta inițială sunt contrazise de noile analize. „Nu vedem o diferență în ceea ce privește severitatea între (subvariantele) BA.1 și BA.2 și, prin urmare, este un nivel similar de severitate în ceea ce privește riscul de spitalizare. Această constatare este cu adevărat importantă, deoarece în multe țări a existat o circulație substanțială atât a BA.1, cât şi a BA.2“, a explicat Maria Van Kerkhove, directorul programului de combatere a COVID-19 din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), într-o sesiune de întrebări și răspunsuri care a avut loc săptămâna trecută, pe rețelele sociale. 

Veștile sunt cu atât mai îmbucurătoare cu cât, numărul cazurilor de COVID-19 scade semnificativ, în toată țara. De altfel, ministrul Sănătății dr. Alexandru Rafila a anunțat chiar și faptul că valul cinci al pandemiei ­s-ar putea încheia în aproximativ trei săptămâni. „Trendul descrescător se menține atât în ceea ce privește numărul de cazuri, cât și rata de pozitivare. Înregistrăm, de asemenea, un număr descrescător al cazurilor de deces. Ceea ce este oarecum stabil, un trend slab descrescător este însă numărul de pacienți internați în secțiile de terapie intensivă, care este cantonat în jurul a 1.100 de persoane internate (n.r. – situație prezentată săptămâna trecută). (…) Tulpina Omicron devine cvasi-dominantă în România și peste 95% din totalul secvențierilor arată că îmbolnăvirile sunt cu această tulpină“, a spus ministrul Alexandru Rafila, la o conferință de presă. În opinia sa, în următoarele trei săptămâni ­s-ar putea înregistra valori foarte scăzute de infectări cu noul coronavirus. „Cred că această evoluție va încheia de fapt și acest al cincilea val al pandemiei. Cred că în următoarele trei săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute ale numărului de infectări şi sperăm să vedem acest trend cât mai rapid, poate mai repede decât trei săptămâni. (…) În ceea ce privește rata de reproducere, înregistrăm aceeași scădere. Ea este subunitară. În ultima săptămână am avut o rată de reproducere doar de 0,77, care se corelează cu scăderea numărului de cazuri. În trei săptămâni cred că vom ajunge la un număr de cazuri noi doar cu trei cifre în raportarea zilnică“, a mai spus dr. Rafila.

Omicron dă mai puține reinfectări

Reinfectarea cu noile subvariante Omicron sunt posibile, dar mult mai rare decât cu celelalte tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Cei mai predispuși reinfectărilor sunt tinerii și persoanele nevaccinate. Mai mult, cele mai recente cercetări realizate de specialiștii din Danemarca relevă faptul că, la pacienții care au fost infectați cu varianta BA.1 și s-au infectat ulterior cu varianta BA.2, încărcătura virală a fost mult mai mică. Acest fapt sugerează că un anumit nivel de imunitate a fost dezvoltat după infectarea cu varianta BA.1 Omicron a virusului SARS-CoV-2.