Ucrainenii care fug din calea războiului și ajung în țara noastră beneficiază de aceleași servicii medicale ca asigurații români. Informarea vine din partea reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care ne explică, în cele ce urmează, unde să se adreseze și ce trebuie să facă aceste persoane pentru a putea beneficia de îngrijiri medicale, la nevoie. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 590, ediția print

Și refugiații din Ucraina au dreptul la asistență medicală fără să plătească. Ca oricare alți pacienți care au calitatea de asigurați medical, aceștia pot face consultațiile, investigațiile și tratamentele gratuite numai în clinicile care au contracte încheiate cu casele de asigurări de sănătate. „Cetățenii străini și apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de aceleași servicii medicale ca asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și servicii cuprinse în programele naționale de sănătate curative“, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Conform sursei citate, asistența medicală se acordă de către furnizorii aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate în baza documentului de trecere a frontierei acceptat de statul român.

Clinicile păstrează copia documentului de trecere a frontierei

Potrivit CNAS, „furnizorii vor păstra o copie a documentului și vor întocmi evidențe distincte pentru serviciile acordate acestor categorii de persoane. CNAS a transmis o circulară către toate casele de asigurări de sănătate cu informații privind modul de acordare a serviciilor medicale pentru refugiații din Ucraina, pentru a fi transmise tuturor furnizorilor cu care acestea se află în relație contractuală“.