◉ Omenie și ospitalitate, pentru mii de refugiați
◉ CJ Ilfov a alocat un milion de lei, pentru refugiații din Ucraina
◉ Cu trenul, în condiții de siguranță
Prefectul județului, Simona Neculae:
”Dumneavoastră sunteți această țară! Țara oamenilor cu inimă mare!”
@ Zeci de spații de cazare temporară, alimente, produse de igienă, haine, asistență medicală – sunt puse la dispoziția celor alungați din țara vecină, de război
Au trecut aproape două săptămâni de când Federația Rusă a atacat Ucraina, timp în care, rând pe rând, orașele au fost distruse, iar populația a fost nevoită să fugă de bombardamente. Vămile românești de la granița cu Ucraina fac și acum cu greu față exodului masiv, format cu precădere din femei, copii și cetățeni ai altor state aflați până de curând, la muncă sau la studii, în Ucraina.
Deloc surprinzător, imediat, românii s-au mobilizat să-și ajute vecinii aflați în mare dificultate și, chiar dacă, la început timid și oarecum fără o coordonare, au ajuns acum, la campanii serioase de ajutorare, la demersuri oficiale ale autorităților centrale și locale, la implicare europeană, derulate în paralel cu acțiuni voluntare ale societății civile.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 590, ediția print
În județul Ilfov, săptămâna trecută au ajuns, în mai multe serii, persoane refugiate din Ucraina, care au avut nevoie de cazare, asistență medicală, hrană, bunuri de imediată necesitate sau documente. În marea lor majoritate, cei forțați să părăsească Ucraina și găzduiți în centrele temporare de primire, identificate de primării, cu sprijinul Prefecturii Ilfov și Consiliului Județean, au fost cetățeni străini, studenți aflați la studii în țara vecină, care au și plecat (spre țările lor) – de la Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” București – Otopeni.
Cifrele de la nivelul județului Ilfov indică mii de persoane strămutate din Ucraina, însă datele sunt într-o continuă dinamică, sosirea sau plecarea refugiaților fiind anunțate din scurt, în funcție de cum sosesc mijloacele de transport. Certă este mobilizarea umanitară fără precedent și fără cusur. Localnici, agenți economici, voluntari, Crucea Roșie Ilfov, servicii deconcentrate, Prefectură, primării, Consiliul Județean ajută în criza refugiaților din Ucraina și fac mai ușoară suferința acestor oameni, prinși fără voia lor în mijlocul unui conflict armat.
Omenie și ospitalitate, pentru mii de refugiați
Simona Neculae, prefectul județului Ilfov păstrează permanent legătura cu centrele temporare de cazare și, alături de subprefecții Andrei Scutelnicu și Costin Alexandru Ojog și de întregul Comitet Județean pentru Situații de Urgență verifică constant locațiile și fluxul de refugiați.
”Este un moment greu pentru orice cetățean sosit din Ucraina. Acești oameni au fugit din calea războiului. Sunt lipsiți de mijloace de subzistență, sunt departe de familie și de țara natală, sunt îngrijorați pentru propriul viitor, iar singura lor dorință este să ajungă înapoi acasă, oriunde ar fi aceasta. Până la momentul concretizării intenției lor de a-și continua drumul spre țările de origine, cu sprijinul ambasadelor de resort, le vom fi alături. Este un moment în care solidaritatea noastră, respectul față de demnitatea umană și drepturile omului trebuie să primeze”, a declarat prefectul județului Ilfov, mulțumind tuturor autorităților ilfovene, societății civile și voluntarilor care au venit în sprijinul acestor oameni alungați din casele lor de război. ”Sprijinul dumneavoastră instituțional, campaniile umanitare și acțiunile dumneavoastră admirabile de ajutorare a refugiaților vorbesc despre omenia și ospitalitatea noastră, a românilor, mai mult decât orice cuvinte. Dumneavoastră sunteți această țară! Țara oamenilor cu inimă mare!”, a completat prefectul.
Potrivit Instituției Prefectului – Județul Ilfov, luni, 7 martie, ora 10.00, în cele 26 de centre temporare de cazare, de la nivelul județului Ilfov, se mai aflau circa 900 de refugiați, sosiți din Ucraina. De la sosirea primilor refugiați, în Ilfov, prin aceste centre de cazare au trecut aproximativ 5.000 de persoane care au fost nevoite să fugă din țara vecină, de teama războiului.
CJ Ilfov a alocat un milion de lei, pentru refugiații din Ucraina
Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov a anunțat că s-a aprobat, în ședință de Consiliu, alocarea sumei de un milion de lei din Fondul de Rezervă al bugetului CJI pentru sprijinirea oamenilor care fug din calea războiului din Ucraina.
”Din această sumă vom asigura hrană, îmbrăcăminte, medicamente, transport. De asemenea, punem la dispoziție locuri de cazare în clădiri ce aparțin CJI, iar oamenii care vin din Ucraina și au nevoie de intervenții medicale pot merge la Spitalul din Buftea. La numărul de telefon 0742.545.368 pot apela cei care au nevoie de cazare”, a spus Hubert Thuma.
Proiectul de hotărâre adoptat în ședința CJI privind participarea instituției la finanțarea și realizarea în comun a proiectului de interes județean ”Cooperarea privind creșterea capacității operaționale la nivelul județului Ilfov în vederea asigurării eficiente și unitare a asistenței umanitare adecvate pentru persoanele din Ucraina refugiate/intrate pe teritoriul județului Ilfov” stabilește, pe lângă alocarea sumei menționate, și încheierea unor acorduri de cooperare între județul Ilfov, prin Consiliul Județean, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov (DGASPC Ilfov) și Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Buftea cu unele unități administrativ – teritoriale din județul Ilfov.
Potrivit CJI, pe 4 martie a.c., peste 100 de refugiați din Ucraina erau cazați în centrele CJI. Cei mai mulți dintre aceștia erau cetățeni azeri, printre care multe mame și copii de toate vârstele. Refugiații au primit trei mese pe zi și asistență medicală (unde a fost cazul) și au fost cazați în Complexul de Servicii Sociale Copii Periș și la Hotel Măgurele.
Cu trenul, în condiții de siguranță
Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, anunța, la sfârșitul săptămânii trecute, că primele trenuri organizate de Ministerul Transporturilor din România în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, dedicate exclusiv refugiaților din Ucraina, au ajuns în București.
”Este vorba despre mai bine de 1.100 de oameni, în majoritate azeri, care vor fi cazați în această noapte în zona București – Ilfov, urmând să fie repatriați, în scurt timp, după ce Ambasada țării de origine, Azerbaidjan, va face formalitățile. (…) În perioada următoare, colaborarea cu autoritățile din Republica Moldova și Ucraina va continua, pentru a asigura transportul refugiaților pe linii feroviare directe, în așa fel încât această activitate să se desfășoare în condiții de siguranță”, spunea Irinel Scrioșteanu, la sosirea primului tren, în Gara de Nord.
În cel de-al doilea tren dedicat exclusiv refugiaților, sosit sâmbătă, în Gara de Nord, de asemenea, s-au aflat aproape 1.000 de persoane, care au fost cazate în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale ilfovene.
CFR Călători a informat, la rândul său, că depune eforturi susţinute și se implică activ în demersurile întreprinse la nivel naţional, în vederea preluării fluxului tot mai mare de refugiaţi, care sosesc din Ucraina prin staţiile feroviare de frontieră din Nordul și Nord-Estul ţării, și care optează pentru transportul cu trenul sau pentru staţionarea temporară în gări.