În urmă cu trei ani, ziua de 11 martie era stabilită, prin lege, drept Ziua națională a meseriilor, principalul scop fiind promovarea învățământului profesional și tehnic. Cu această ocazie, pe 11 martie, de la ora 11, în incinta Liceului Tehnologic ”Barbu Știrbey” din Buftea, elevii profilului ”Turism și alimentație” au pregătit o expoziție cu produse realizate de elevi, în laboratorul de gastronomie, iar bunătățiile au fost degustate de invitați – reprezentanți ai autorității locale, ai Inspectoratului ȘcolarJudețean Ilfov, ai agenților economici parteneri, părinți și elevi de clasa a VIII-a din localitate și din împrejurimi.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 591, ediția print
În semn de solidaritate cu cei care au fugit din Ucraina, de teama războiului, elevii au amenajat o urnă pentru donații, bani care sunt destinați, evident, ajutorării acestor persoane, găzduite în orașul Buftea. ”Ziua Națională a Meseriilor ne-a oferit ocazia de a primi peste 200 de elevi de clasa a VIII-a din Buftea și din vecinătate, care au putut să îi vadă în acțiune pe talentații noștri elevi de la profilul ”Turism și alimentație”, să deguste preparate variate, dulci, sărate, chiar si de post, realizate și aranjate cu multă măiestrie în Sala de festivități. Avem calificarea ”Tehnician în gastronomie”, unde copiii sunt foarte preocupati, gătesc foarte bine, fac practică atât în atelierul școlii, care este foarte dotat, printr-un proiect cu fonduri PHARE, cât și la agenți economici din zonă, unde avem încheiate contracte de practică. Ca o noutate, pot să vă spun că pentru anul școlar viitor ne-am propus la școala profesională o calificare nouă, aceea de cofetar/patiser, și, după cum bine știți, după acești 3 ani de școală profesională, elevii se pot înscrie la liceu, după care pot să urmeze și o facultate, dacă doresc. Este o meserie căutată și apreciată, și nu doar la noi în zonă. Copiii știu că avem în liceu pregătirea de technician în gastronomie și am zis că este nevoie și de cofetar/patiser, care chiar cred că o să aibă succes. Elevii sunt îndrumați în activitatea de practică de prof. Nicoleta Petrovschi și de Gabriela Trâmbaciu, care fac treabă foarte bună cu ei. Noi mai avem și calificările de învățători/educatori și, pentru la anul, ca propunere – educatori/puericultori, iar elevii care ne-au vizitat astăzi au vrut să afle detalii și despre acestea. Apoi, la expoziția din Sala de festivități au degustat cu plăcere produsele. O parte dintre produsele preparate le vom oferi refugiaților din Ucraina, găzduiți în orașul Buftea, pentru care am strâns și bani, în urma pentru donații. Puțin peste 800 de lei merg pentru ajutorarea acestora”, ne-a declarat Olivia Ignătescu, directorul Liceului Tehnologic ”Barbu Știrbey” Buftea.
Meserii căutate pe piața muncii
În atelierul-școală de la Liceul ”Barbu Știrbey” am stat de vorbă cu prof. Nina Mihai, catedra de Tehnologii, care ne-a povestit despre laboratorul de gastronomie din incinta atelierului-școală, despre laboratorul de alimentație, dar și despre camera de hotel amenajată aici, pentru practica elevilor. ”Aici este bucătaria atelierului, unde dna prof. Petrovschi îndrumă practica elevilor de la ”Tehnician în gastronomie”, domeniul ”Tursism și alimentație”, copii de clasele a X-a, a XI-a și a XII-a. Avem trei meserii pe care le oferim copiilor – comerciant/vânzător, recepționer/distribuitor și ospatar/chelner, din toamna aceasta – la Școala profesională. La liceu, pregătim elevii pentru meseriile ”Tehnician în activități economice (fostul binecunoscut ”contabil”) și ”Tehnician în gastronomie”, pentru domeniul ”Turism și alimentație”. Și, tocmai pentru că oferim aceste calificări populației școlare din zonă, ne-am gândit să marcăm astfel, printr-un ”Regal gastronomic” – Ziua Națională a Meseriilor, cu produse realizate de copii, pentru copii – vizitatorii de clasa a VIII-a. Copii de la toate școlile gimnaziale de pe raza orașului, din Corbeanca, Mogoșoaia, Crevedia, Ciocănești, scoli cu care noi colaborăm de mulți ani si de la care primim mulți elevi în clasa a IX-a”, ne-a precizat, la rândul său Nina Mihai.
Elevi bine pregătiți
Și viceprimarul orașului Buftea, Gheorghe Alexandru Vaida, i-a felicitat pe elevii de la Liceul Tehnologic ”Barbu Stirbey”, pentru ce au pregătit în cadrul expoziției, dar și pentru ce reușesc să facă, la modul general, la cursuri și la orele de practică. ”Aici, un copil învață concret o meserie. Iar elevii noștri sunt foarte buni în ceea ce fac, pentru că au reușit să asimilieze foarte multe informații, mai ales la practica școlară”, a spus viceprimarul.