CJI în parteneriat cu Fundația Hope and Homes for Children Romania oferă o modalitate alternativă de ocrotire a copiilor din centre de plasament

Săptămâna trecută, la Domnești, a avut loc evenimentul de deschidere a lucrărilor pentru prima casă de tip familial din Ilfov, un proiect implementat de Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Fundația Hope and Homes for Children Romania.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 592, ediția print

Proiectul ”Casa de tip familial P+E în localitatea Domnești”, care a fost demarat vineri, 18 martie, urmărește o modalitate alternativă de ocrotire a copiilor cu măsură de plasament din Centrul de la Periș și inserția socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție. La evenimentul de deschidere a lucrărilor pentru această casă de tip familial, în localitatea Domnești, au participat președintele CJI, Hubert Thuma, administratorul public al județului, Mihaela Toader, reprezentanții Fundației Hope and Homes for Children Romania, sponsori, reprezentanții Association of Real Estate Investors (AREI) și copii instituționalizați în cadrul Centrului de Plasament Periș.

”Îmi doresc să le ofer tuturor copiilor din Ilfov o șansă reală la dezvoltare. Luna aceasta începem construcția primei case de tip familial din județul Ilfov. Această casă va însemna «acasă» pentru 12 copii din Centrul de Plasament de la Periș. Colegii mei se ocupă îndeaproape de acești copii. Le știm dorințele, le știm aspirațiile, încercăm să-i includem în activități diverse, menite să-i dezvolte și să le ofere oportunități. Unii practică fotbal, alții box, avem un băiat înscris la un curs de IT, avem o fetiță care își dorește să lucreze ­într-un cabinet veterinar. Toți acești copii au dreptul să trăiască într-o atmosferă de familie, unde să găsească sprijin emoțional. O casă de tip familial poate oferi asta și mult mai multe”, a declarat Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.

Mihaela Toader, administratorul public al județului Ilfov, a precizat că proiectul casei de la Domnești reprezintă rezultatul unei colaborări oneste și transparente între administrația publică și societatea civilă, colaborare ce are ca scop îmbunătățirea vieții copiilor. ”Mulțumim Hope and Homes for Children pentru implicare și, de asemenea, primarului comunei Domnești. Sperăm că proiectul de azi este doar un prim pas spre ceea ce ne dorim să realizăm împreună și că va reprezenta un exemplu de bună practică pentru cei care vor să aibă o astfel de implicare în comunitățile pe care le reprezintă”, a precizat Mihaela Toader, la evenimentul de deschidere a lucrărilor.

Un nou cămin, mai cald, mai sigur, pentru 12 copii

”Suntem bucuroși să deschidem lucrările primei case familiale pe care noi o construim în județul Ilfov. Curând, 12 copii pentru care această casă va reprezenta ancora, siguranța și căldura unui cămin, se vor muta «Acasă». Iar împreună cu AREI și în parteneriat cu Consiliul Județean și DGASPC Ilfov, închidem Centrul de plasament Periș. Al 63-lea orfelinat închis de Hope and Homes for Children, la nivel național. Mulțumim tuturor celor care fac posibil acest lucru!”, a spus Robert Ion, director de fundraising și comunicare, Hope and Homes for Children România.

Casa de tip familial din localitatea Domnești are o suprafața desfășurată de 250 mp, P+E, putând acomoda până la 12 copii și educatorii lor. Casa dispune de 575 mp de spații verzi, parcare pentru patru mașini, 100 mp de acces carosabil și 23 mp de alei pietonale. Valoarea investiției depășește 1 milion lei. 

”Hope and Home for Children închide orfelinate, în colaborare cu statul, cu autoritățile locale județe. Construim soluții alternative de locuire, adică aceste case familiale. Până acum am construit 118 case familiale și avem alte câteva în lucru, în România. La Domnești, construim prima casă familială din județul Ilfov și închidem, cu ocazia aceasta, Centrul de Plasament Periș. Când vrem să închidem un centru, găsim soluții alternative pentru copii. Prima dată, este reintegrarea în familia naturală sau extinsă. Ne uităm dacă putem să îi aducem pe copii înapoi acasă, la părinți, bunici, unchi etc. Dacă nu, copiii sunt dați în grija asistenților maternali, iar acel număr de copii pentru care nu se găsesc aceste variante, trebuie mutați într-o casă sau mai multe case. Noi ne angajăm, printr-un parteneriat cu administrațiile locale, să construim aceste case, cu o capacitate de maximum 12 copii, care funcționează pe ideea de acasă, de autogospodărire, de a-i pregăti pe copii pentru o viață independentă. Ne ocupăm de copiii din centre de plasament cu vârste între 7 și 18 sau 22 de ani dacă continuă studiile. Autoritatea locală pune terenul la dispoziție, în cazul de față, terenul este oferit de CJ Ilfov. Noi ridicăm de la zero, până când casa este utilată complet, iar copiii se pot muta. Donăm apoi aceste case autorității locale, adică vor intra în patrimoniul CJI, care devine tutore. Împreună sperăm să reușim să le oferim copiilor o viață mai aproape de normal”, ne-a declarat  Larisa Dumitru, coordonator comunicare în cadrul Hope and Homes for Children Romania.

Copiii ajung în orfelinate mai mult din cauza sărăciei

Larisa Dumitru ­ne-a mai explicat că fundația intervine pe trei paliere. Primul privește dezins­tituționalizarea. ”Găsim solu­ții pentru copiii din orfelinate, închidem orfelinate și construim aceste case, dacă este cazul, sau ajutăm familiile pentru reintegrare, familia naturală sau extinsă. Doar sărăcia este cauza pentru care copiii nu pot fi integrați. Le construim căsuțele, le punem o slujbă în mână, ceva astfel încât copilul să se poată întoarce acasă. Apoi, lucrăm și la o parte de prevenire a separării copilului de familie, pentru ca odată ce atât de mulți copii ies din sistem, alții să nu le ia locul. Teoria noastră este aceea că în familie este cel mai bine. În România, majoritatea copiilor ajung în sistem din cauza sărăciei, nu din cauza abuzului sau neglijării. Prevenirea separării înseamnă ajutor de urgență pentru 6 până la 12 luni, pentru o familie pe care poate cade casa, poate a murit mama și tatăl rămâne cu cinci copii. Ce poate face? Dacă tatăl îi îngrijește pe copii și este responsabil noi intervenim”, a explicat Larisa Dumitru. În privința celui de-al treilea palier, aceasta a spus că, pe lângă dezinstituționalizare și prevenirea separării, importantă este și inserția socio-profesională: un program pentru tinerii care ies din sistem și care sunt ajutați un an sau doi cu cazare, haine, consiliere profesională, consiliere emoțională, asistență medicală, întocmirea unui CV etc. Potrivit Larisei Dumitru, este un proces anevoios, iar mulți tineri renunță, pentru că primii ani de viață, formarea, lipsa de încredere, toate acestea nu le oferă o bază puternică. ”Sunt tineri care se întorc în canal poate, se apucă din nou de droguri, dar sunt și tineri care reușesc. Avem exemplul unei mame tinere, care a crescut toată viața ­într-un centru de plasament. A făcut box de performanță, dar a născut la 22 de ani. Am găsit-o în noiembrie, într-o casă cu geamuri sparte, unde bebelușul era clar în pericol. Am luat-o, iar acum stă în sectorul 4 cu chirie, de doi ani și lucrează la JISK, printr-un parteneriat menit să sprijine acești tineri. Acum tânăra lucrează, are casă, ce să mănânce și poate face și box în continuare. Altfel, ar fi trebuit să renunțe la copil. Pentru că nu dragostea este cea care lipsește, ci resursele”, a mai punctat Larisa Dumitru.