Numărul copiilor care suferă de emaciere severă (fenomen caraterizat printr-o slăbire pronunțată care apare în faza finală a bolilor cronice) era în creștere încă dinainte ca războiul din Ucraina să arunce lumea într-o criză alimentară mondială vertiginoasă, iar situația se înrăutățește, a avertizat UNICEF odată cu prezentarea noului raport privind situația copiilor. Raportul a fost dat publicității săptămâna trecută. 

Raportul intitulat “Emacierea severă: O urgență ignorată privind supraviețuirea copiilor” arată că, pe lângă nivelurile în creștere de emaciere severă în rândul copiilor și a costurilor  ridicate ale tratamentului vital, și finanțarea globală menită să salveze viețile copiilor care suferă de emaciere este amenințată. “Chiar și înainte ca războiul din Ucraina să pună presiune asupra securității alimentare în întreaga lume, conflictele, șocurile climatice și pandemia de COVID-19 afectau capacitatea familiilor de a-și hrăni copiii. Lumea se află într-un pericol iminent de a înregistra, în rândul copiilor, decese și cazuri de emaciere care ar putea fi prevenite”, a spus Catherine Russell, directorul executiv al
UNICEF, la prezentarea raportului.
Doi din trei copii nu au acces la tratament deși sunt grav bolnavi 
Potrivit aceleiași surse, în prezent, cel puțin 10 milioane de copii cu emaciere severă sau doi din trei copii nu au acces la cel mai eficient tratament împotriva emacierii, alimentele terapeutice gata de utilizare (RUTF). UNICEF avertizează că o combinație de șocuri globale pentru securitatea alimentară, printre care războiul din Ucraina, economiile care încă se mai luptă să se redreseze în urma pandemiei și condițiile persistente de secetă în unele state, provocate de schimbările climatice, creează condițiile pentru o creștere semnificativă a nivelurilor de emaciere severă în toată lumea.
Alimentele care le-ar putea asigura supraviețuirea se tot scumpesc 
În același timp, costul alimentelor terapeutice gata de utilizare este previzionat a avansa cu 16% în următoarele șase luni din cauza creșterii bruște a costurilor materiei prime, ceea ce poate genera un număr suplimentar de 600.000 de copii fără acces la tratamentul vital, având în vedere nivelurile actuale ale cheltuielilor. De asemenea, se estimează că vor rămâne ridicate costurile transporturilor și livrărilor. “În fiecare an, pentru milioane de copii, aceste pliculețe cu alimente terapeutice fac diferența dintre viață și moarte. O creștere a prețurilor cu șaisprezece procente poate părea gestionabilă în contextul global al piețelor alimentare, dar la capătul acestui lanț de aprovizionare se află în așteptare disperată un copil subnutrit pentru care mizele nu sunt deloc gestionabile”, a mai spus Catherine Russell. Emacierea severă apare atunci când copiii sunt prea slabi pentru înălțimea lor, lucru care conduce la slăbirea sistemului imunitar. Aceasta este forma de malnutriție cea mai rapidă, vizibilă și care pune în pericol viața. În întreaga lume, cel puțin 13,6 milioane de copii cu vârste sub cinci ani suferă de emaciere severă, ceea ce duce la unu din cinci decese la această categorie de vârstă.
Apel pentru salvarea copiilor care se zbat între viață și moarte
Reprezentanții UNICEF încearcă să implice autoritățile din întreaga lume pentru a salva cât mai mulți copii de foamete. Pentru a ajunge la fiecare copil cu un tratament vital împotriva emacierii severe, UNICEF face apel către: guverne, pentru a spori ajutorul acordat luptei împotriva emacierii cu cel puțin 59% mai mult decât nivelul AOD din 2019 pentru a ajunge la toți copiii care necesită tratament din 23 de state aflate în nevoie.
– Aceste state trebuie să includă tratamentul împotriva emacierii infantile în schemele de finanțare pe termen lung pentru sănătate și dezvoltare, astfel încât toți copiii să beneficieze de programe de tratament, nu doar cei din contexte de criză umanitară.
– Trebuie asigurate alocări bugetare pentru a aborda criza mondială a foametei, inclusiv alocări specifice dedicate intervențiilor alimentare terapeutice pentru abordarea imediată a nevoilor copiilor care suferă de emaciere severă.
– Și, mai trebuie acordată prioritate finanțării programelor împotriva emacierii, pentru a asigura un ecosistem de sprijin divers, în creștere și viabil.
“Suferința unui copil cauzată de emacierea severă nu își găsește justificare, în condițiile în care avem capacitatea de a preveni această situație. Dar avem la dispoziție un scurt răgaz prețios pentru a reactiva eforturile internaționale pentru prevenirea, identificarea și tratarea malnutriției înainte ca situația precară să se înrăutățească mult mai mult”, a mai spus Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF.