◉ Noua grădiniță este aproape gata
Lucrări ample se derulează în toate sectoarele de infrastructură
În orașul Pantelimon lucrările de modernizare a infrastructurii se derulează pe mai multe domenii de activitate pentru că nevoile sunt foarte mari, iar investițiile pe măsură.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 606
Primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan, ne-a declarat că în această perioadă se lucrează intens în tot orașul, pentru că sunt foarte multe investiții care se apropie de finalizare, majoritatea complexe și care au necesitat lucrări de amploare.
Se lucrează astfel la reabilitarea termică a două blocuri de locuințe de pe Strada Viilor. La unul dintre blocuri, lucrările s-au efectuat în proporție de 40%, iar administrația așteaptă finanțarea pentru a putea demara lucrări de reabilitare și la alte imobile. Reamintim că reabilitarea blocurilor este un obiectiv important pentru asigurarea gradului de confort în locuințe. Proiectul pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe colective din orașul Pantelimon a început anul trecut, iar finalizarea lucrărilor va diminua considerabil costurile cu întreținerea pe timpul iernii, se vor îmbunătăți condițiile de confort interior și va crește performanța energetică a locuințelor. Lucrările își propun izolarea termică a fațadei – parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuințe, cât și izolarea termică a fațadei – parte opacă, inclusiv termo-hidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planșeului peste ultimul nivel în cazul existenței șarpantei, cu sisteme termoizolante. Proiectul are în vedere repararea acoperișului tip terasă/șarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, respectiv a sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitoarei tip șarpantă, precum și închiderea balcoanelor și logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeților. Proiectul mai prevede izolarea termică a planșeului peste subsol, cât și repararea trotuarelor de proiecție, în scopul eliminării infiltrațiilor la infrastructura blocului.
Vorbind tot despre zona de locuințe, primarul ne-a spus că două din cele cinci blocuri sociale ale orașului au fost ridicate, fiind demarate lucrările la interior. Lucrările au fost începute și la celelalte trei, lucrându-se la structura de rezistență a clădirii pe cadre de beton armat. Locuințele sociale sunt o necesitate peste tot, iar cele 5 blocuri sociale vor deservi locuitorii orașului cu 100 de apartamente. În cadrul proiectului se lucrează etapizat, în funcție de alocările bugetare din partea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
Noua grădiniță este aproape gata
În privința sistemului de educație, vestea bună este că noua grădiniță cu program prelungit a orașului este aproape finalizată. În curând se va face recepția lucrării, urmând să se realizeze dotarea unității de învățământ. Educația este prioritară pentru administrația din Pantelimon, drept pentru care, pe lista activităților gospodărești ce trebuie îndeplinite în această vară, primarul Marian Ivan a inclus și igienizarea școlilor și a sălilor de sport din oraș.
Reamintim că administrația a decis să investească în noua grădiniță cu grupe de antepreșcolari, sesizând nevoia cetățenilor de a avea o creșă în oraș. În noua clădire va funcționa astfel și o creșă, mult așteptată de cetățeni, știut fiind că acest segment educațional este deficitar la nivel național. Unitatea este construită pe Str. George Călinescu, și va include, la grădiniță, 3 grupe mici, 3 grupe mijlocii și 3 grupe mari de copii, corespunzătoare unei infrastructuri pentru 180 de copii de vârstă preșcolară, care contribuie la creșterea numărului de copii înscriși în învățământul preșcolar cu 35,29%. Noua clădire va avea parter și etaj, bucătărie proprie, sală de mese, spălătorie, dormitoare, toate anexele necesare desfășurării activității, precum și spații verzi pe o suprafață de peste 2.300 metri pătrați, loc de joacă și 27 de locuri de parcare.
Proiectul educațional a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10, Îmbunătățirea Infrastructurii Educaționale. Valoarea totală a proiectului este de 27,615,666.91 lei, din care 7,152,221.99 lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile obţinute. Obiectivul general al proiectului a fost creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii a copiilor din orașul Pantelimon prin dezvoltarea infrastructurii de învățământ antepreșcolar și preșcolar, în special pentru copiii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Obiectivele specifice ale proiectului presupun construcția unui spațiu educațional de tip grădiniță cu grupe de antepreșcolari, în suprafață construită totală de 2.328,65 mp. Proiectul își propune îmbunătățirea accesului la învățământul antepreșcolar din orașul Pantelimon prin creșterea capacității de școlarizare, prin construcția unei grădinițe în care vor funcționa și 10 grupe de creșă, astfel încât să conducă la asigurarea infrastructurii necesare pentru înscrierea a 70 de copii în învățământul antepreșcolar, în orașul Pantelimon.
”Ansamblul va avea și bucătărie proprie, sală de mese, spălătorie, dormitoare, toate anexele necesare desfășurării activității. Proiectul presupune și implementarea normelor de securitate la incendiu, inclusiv sistemul alternativ de energie electrică cu panouri fotovoltaice. Proiectul a fost astfel dimensionat încât s-a folosit numai beton cu caracteristici superioare, toată infrastructura este hidrotermoizolată, iar scara de incendiu este independentă de clădirea grădiniței. Obiectivul va avea 4 lifturi, atât pentru persoane cât și pentru circuit administrativ”, potrivit viceprimarului Florin-Viorel Cecate.