Efecte negative ale consumului de droguri
Efecte negative ale consumului de droguri

Peste 130 de activități de informare, în școli, doar în primul semestru al anului în curs

@ Și comunitatea ilfoveană este constant informată despre pericolul consumului de substanțe interzise

În contextul amplificării consumului de droguri în România, Agenției Națională Antidrog (ANA) îi revine rolul de coordonator național al politicilor în domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri, precum și al asistenței integrate a consumatorilor, aplicate de către instituțiile cu atribuții în domeniul. La nivelul județului Ilfov, acest rol se exercită de către Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Ilfov. Coordonatorul echipei CPECA Ilfov este subinspectorul de poliție Moise Alin Ionuț Cornel, care, în contextul debutului unui nou an școlar, a făcut o serie de precizări privind măsurile luate până acum pentru prevenirea consumul de droguri în școală și a adăugat că astfel de activități vor avea loc pe tot parcursul anului școlar următor.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 615, ediția print

Pag. 8, actualitate, Peste 130 de activități de informare, în școli, doar în primul semestru al anului în curs Prevenirea consumului de droguri în judeţul Ilfov
Pag. 8, actualitate, Peste 130 de activități de informare, în școli, doar în primul semestru al anului în curs Prevenirea consumului de droguri în judeţul Ilfov

Astfel, la nivelul ­CPECA Ilfov au fost susținute în semestrul 1 al anului în curs, 132 de activități de informare, educare și conștientizare a efectelor nocive datorate consumului de droguri, la acestea participând aproape 3.000 de elevi și peste 100 de cadre didactice.
Au fost implementate proiecte și campanii naționale și locale inițiate de ANA, dar și de instituțiile partenere. Coordonatorul CPECA Ilfov a amintit de Concursul național ”Mesajul meu antidrog”, demarat din 2003-2004, dar care în primul semestru al anului 2022 a fost promovat în 27 de unități de învățământ din Ilfov, fiind informați 227 de elevi și profesori. ”Ziua mondială fără tutun”, 31 mai a însemnat 16 activități distincte de prevenire a consumului de tutun în școli, la care au participat 357 de elevi și profesori. Proiectul național ”Necenzurat”, derulat tot pentru prevenirea consumului de droguri în rândul populației școlare – de 12-14 ani – a fost implementat în perioada menționată, în 5 școli, iar proiectul național ”ABC-ul emoțiilor”, derulat cu scopul de a forma și consolida abilități emoționale cu rol de factori de protecție în prevenirea consumului de droguri, adresat copiilor din clasele I și a II-a – a fost implementat în 11 școli și a avut peste 600 de participanți la activități. În ideea prevenirii comportamentelor adictive în perioada adolescenței, proiectul ”Cum să creștem sănătoși” a promovat un stil de viață sănătos în rândul copiilor de vârstă preșcolară și școlară mică, în perioada precizată anterior, în 9 școli, cu participarea a 262 de elevi. Apoi, proiectul ”Acționăm just” a constat în realizarea de activități interactive de educație juridică în domeniul prevenirii și combaterii consumului și traficului de droguri în mediul liceal, iar proiectul ”Abilități pentru acțiune”, care are la bază programul Lions Quest – învățare socio-emoțională – a venit cu o abordare complexă pentru prevenirea consumului de droguri, favorizând factorii de protecție ai elevilor prin dezvoltarea unei conexiuni puternice cu școala, implicarea părinților în viața copiilor și dobândirea cu­noștințelor și abilităților necesare în luarea unor decizii sănătoase când sunt presați să consume droguri. Acest din urmă proiect a fost implementat la Liceul Tehnologic ”Barbu A. Știrbey” Buftea.

Prevenirea consumului de droguri în comunitate

În afara școlilor, pentru comunitatea ilfoveană, specialiștii CPECA Ilfov au derulat, în primul semestru al anului în curs, 16 activități de prevenire, fiind informate peste 600 de persoane, care au primit flyere cu conținut antidrog (campania ”Fii liber!”) și proiectul Safe Space (adresat minorilor consumatori de droguri și părinților acestora).

Prevenție continuă

Pentru 2022, în continuare, CPECA Ilfov urmărește completarea echipei de specialiști cu medic, specialist prevenire, dezvoltarea parteneriatelor și cooptarea societății civile pentru creșterea surselor de finanțare și a resurselor financiare externe ce ar putea fi accesate în domeniul drogurilor, promovarea și dezvoltarea serviciilor de prevenire și asistență, consolidarea sistemului de referire a consumatorilor către servicile disponibile, dezvoltarea rețelei de voluntari în domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri, implementarea proiectelor naționale, creșterea vizibilității prin mediatizarea activităților de prevenire și continuarea colaborărilor cu instituțiile partenere.

Asistență integrată în adicții. Zeci de fișe de admitere la tratament

30
La nivelul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog II București (din care face parte CPECA Ilfov), prin Programul de Asistență Integrată în Adicții (PAIA) Obregia sunt asigurate servicii de asistență pentru consumatorii de droguri din sectoarele 3 și 4 ale Capitalei, județul Ilfov și județul Giurgiu. Specialiștii au informat și îndrumat spre servicilor oferite de PAIA Obregia, toate persoanele care s-au adresat cu astfel de solicitări, aceste servicii de asistență integrată a adicțiilor acordându-se în baza metodologiei stabilite prin acte normative în vigoare – fișa solicitantului, planul individualizat de asistență, raport de evaluare.
În evidența PAIA Obregia se află consumatori de heroină și canabis.
PAIA Obregia oferă și servicii de evaluare și asistență beneficiarilor referiți de Serviciul de Probațiune Ilfov.
Programul a acordat servicii de asistență în perioada ianuarie – iunie 2022 unui număr de 4 beneficiari cu domiciliul în Ilfov și, în aceeași perioadă, au fost introduse în programul informatic SIDES – 52 de fișe standard de admitere la tratament ca urmare a consumului de droguri și 52 de fișe de externare, prelucrate de la Spitalul de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu”. De asemenea, în același program informatic SIDES, în aceeași perioadă menționată, au fost introduse 7 fișe de urgență ca urmare a consumului de droguri, prelucrate de la Spitalul Județean de Urgență Ilfov.