Biblioteca Națională a găzduit recent, expoziția fotografică intitulată „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”. Evenimentul organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a avut inaugurarea marți, pe 27 septembrie și s-a bucurat de oaspeți de seamă, iubitori de istorie, artă, cultură și spiritualitate din diverse zone ale țării.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 621, ediția print

Lucrările îl înfățișează pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, cel ce și-a dedicat viața slujirii Domnului și i-a protejat pe oamenii aflați în necaz și în primejdie, fiind hărăzit cu darul facerii de minuni. Acestea se concentrează pe cele mai importante momente din viața sfântului. Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, care marchează Anul Jubileu 2022 în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis, cu acest prilej, pe lângă binemeritatele felicitări și un mesaj de mulțumire și binecuvântare a celor care, prin dragostea și talentul cu care sunt înzestrați, contribuie la reînnoirea spirituală și socială a României.

Expoziția, mărturie a evlaviei față de Sfântul Ioan cel Nou

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis, cu acest prilej, pe lângă binemeritatele felicitări și un mesaj de mulțumire celor care, prin dragostea și talentul cu care sunt înzestrați, contribuie la reînnoirea spirituală și socială a României. „Între manifestările dedicate împlinirii a 500 de ani de la sfințirea bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, numite generic „Moștenirea Mușatină – Istorie, credință, cultură”, organizarea la Biblioteca Națională a României a expoziției fotografice dedicată Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava surprinde în imagini, mărturii vizuale ale evlaviei față de Sfântul Ioan cel Nou, reflectate în arta religioasă din Moldova secolelor XV-XVII. Astfel, redat artistic în frescă, miniatură sau orfevrărie, chipul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, care prin viața și moartea sa de mucenic a contribuit ca luminător de suflete la întărirea credinței ortodoxe în această parte a Europei, a dăinuit peste timp, dovedind atât intensitatea evlaviei, cât şi importanţa păstrării şi transmiterii patrimoniului spiritual şi cultural al poporului român. Parafrazând pe filosoful creştin Pavel Florensky care a formulat argumentul estetic al existenței lui Dumnezeu în cuvintele: „Dumnezeu există pentru că există frumusețe”, putem și noi spune referitor la patrimoniul istoric și de artă, că un popor trăiește deplin în istorie dacă este și creator de frumusețe, de opere artistice și culturale perene. Îi felicităm și îi binecuvântăm pe organizatorii expoziției „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, care aduce un omagiu atât Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, cât şi împlinirii a 500 de ani de la sfinţirea sfântului lăcaș bucovinean, biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, valoros monument al artei și al spiritualității ortodoxe românești”, a transmis Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Veșmântul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul credincioșilor din Dimieni 

În satul Dimieni al comunei Tunari, se ridică smerit și armonios lăcașul de cult ocrotit de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, unul dintre cei mai iubiți sfinți. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României și prin dragostea și dăruirea față de credincioși a Părintelui Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord și a părintelui paroh Cristian Bolea, din vara anului trecut, mica biserică de o frumusețe care te lasă fără cuvinte și de o încărcătură spirituală aparte, deține cinstitul veșmânt al sfântului mare făcător de minuni. Rămasă pentru totdeauna în mijlocul credincioșilor de la Dimieni, racla cu sfântul veșmânt adusă de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, se află la loc de cinste în lăcașul de cult, spre închinarea credincioșilor. Prin rugăciunile rostite cu inima deschisă la racla ce adăpostește odorul cel mai de preț al micii biserici ilfovene, credincioșii locului, precum și cei din alte zone ale țării, sunt ocrotiți și primesc ajutor în toate. Căci Sfântul Ioan cel Nou ascultă fiecare rugător și le răspunde tuturor celor ce-și pun nădejdea în el. Prin el găsesc alinare în suferințele care le îngreunează traiul, devin mai sănătoși și se bucură de mai multe împliniri. Nenumărate și însemnate sunt minunile acestui mare sfânt al creștinătății. De la liniștea și împlinirea sufletului îndurerat până la vindecări miraculoase ale unor boli considerate fără leac, toate arată iubirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava față de oamenii care-l cheamă în rugăciuni.

Foto: Basilica.ro