Proiecte importante pentru dezvoltare devin realitate

Primarul Niculae Raul Gabriel a anunțat că cetățenii comunei Găneasa vor beneficia de canalizare în satele Piteasca și Șindrilița, acest lucru fiind posibil datorită aprobării proiectului finanțat prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 623

Proiectul “Înființare sistem canalizare menajeră în satele Piteasca și Șindrilița, comuna Găneasa, județul Ilfov”, care este finanțat prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, are prevăzută o durată de implementare de 36 luni.

Potrivit datelor tehnice prevăzute în proiect, lungimea rețelei de canalizare (colectare) va fi de 11,027 km și va deservi 2.736 de locuitori ai celor două sate din comuna Găneasa.

”Aceasta reprezin­tă doar o parte din investițiile din această zonă”, a precizat primarul comunei Găneasa, Niculae Raul Gabriel. Primarul a menționat că în satele Piteasca și Șindrilița există deja rețea de apă și stație de tratare, cu puțurile aferente. ”Este foarte important faptul că proiectul a fost aprobat, iar astfel se va rezolva problema rețelei de canalizare în cele două sate, proiect de care vor beneficia și tinerii căsătoriți care vor primi loturi de casă”, a mai spus edilul.

Primarul a mai explicat că pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată a fost depus pentru finanțare un proiect în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3 – “Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”.

”Astfel, locuitorii comunei Găneasa (satele Cozieni, Ganeasa, Moara Domnească) vor beneficia de acces la apă sigură din punct de vedere calitativ și cantitativ și la rețeaua de colectare și tratare a apelor uzate, contribuindu-se astfel la o mai bună protejare a mediului și a sănătății publice”, a precizat edilul.

La finalizarea lucrărilor cetățenii vor beneficia de un sistem integrat de apă și canalizare.

”La aceste proiecte s-a depus un efort imens și în curând vor apărea și rezultatele muncii noastre. Nu ne vom opri aici, vom continua cu dezvoltarea infrastructurii edilitare necesară dezvoltării comunei noastre” a menționat primarul Niculae Raul Gabriel.

Și președintele Consiliului Județean Ilfov, Thuma Hubert și vicepre­ședintele CJI, Ștefan Rădulescu, au evidențiat importanța proiectul, pen­tru cetățenii din Ilfov, comuna Găneasa. ”Infrastructura de apă și canalizare se extinde în localitatea Găneasa. Consiliul Judetean Ilfov a aprobat actualizarea listei de investiții prioritare din Master Planul pentru sectorul de apă și apă uzată din județul Ilfov”, a precizat vicepreședintele CJI.

Proiectul prevede pentru comuna Găneasa extinderea rețelei de canalizare pe o lungime de 13,4 km

”Compania Apă-Canal Ilfov a depus, anul acesta, cereri de finanțare pentru investiții în Găneasa. Proiectul se află în etapa finală de evaluare la autoritatea de management POIM și era necesară actualizarea listei în regim de urgență. Sunt investiții importante care se fac în infrastructura de furnizare a apei și de preluare a apelor uzate din județul Ilfov. Cu fiecare astfel de proiect implementat, oferim o viață mai bună comunităților ilfovene”, a precizat Ștefan Rădulescu.

Modernizarea infrastructurii rutiere, o altă prioritate

Administrația comunei Găneasa are însă în vedere numeroase proiecte de dezvoltare. Asocierea cu Consiliul Județean  Ilfov permite modenrizarea infrastructurii rutiere. Astfel, trei străzi au fost date în administrarea CJI, fiind astfel posibilă asfaltarea lor. Asfaltarea s-a terminat pe strada Intrarea Ștefan cel Mare, cu lungimea de circa 400 metri liniari, precum și pe strada Pescăriei. Urmează asfaltarea unui drum de exploatare cu lungimea de 800 de metri liniari, care face legătura între drumurile județene DJ 100 și DJ 300. O lucrare foarte importantă, care va permite fluidizarea traficului rutier. ”Va fi un mare câștig pentru fluidizarea traficului între Găneasa și Moara Domnească. Primăria Găneasa lucrează în continuare la pregătirea documentelor cadastrale pentru celelalte drumuri care nu sunt asfaltate, care sunt deteriorate și neasfaltate, dar care nu pot să intre în programul de asfaltare, pentru că nu au existat documente de cadastrare și de delimitare clară a acestor căi rutiere. Noi lucrăm la ora actuală la partea de documentație, urmând ca în momentul în care vor ieși documentele să ne gândim și la alte linii de finanțare, astfel încât să reușim să implementăm proiectele de asfaltare. Practic, avem grijă de toată infrastructura din comună. Nicio stradă nu este uitată sau lăsată în urmă, dar cetățenii trebuie să înțeleagă că lucrăm la documentație”, ne-a spus primarul.

Edilul a spus că mai are o veste bună pentru comunitate și anume faptul că se lucrează la proiectul de modernizare a DJ 100, proiect ce va presupune amenajarea de trotuare, podețe de acces auto, șanțuri pluviale. ”Practic se va lucra peste tot, în tot Ilfovul se lucrează. Dacă nu lucrăm, nu putem beneficia de condiții”, a semnalat primarul menționând că deși nu este în administrarea comunei, a cerut sprijinul CJI pentru modernizarea acestui drum important, iar proiectele se pun în mișcare și devin realitate.