Guvernul a decis impozitarea cu 85% a oricăror „salarii/ indemnizaţii/ sume compensatorii“ acordate membrilor consiliilor de administraţie şi consiliilor de conducere, cu ocazia încetării contractului de muncă.

Prevederea se aplică atât pentru diversele autorităţi, cât şi pentru companii şi bănci de stat sau private. Impozitul de 85% a fost introdus printr-o Ordonanţă de Urgenţă, cu derogare de la articolul 43 din Codul fiscal, care stabileşte cota de impozit de 16%.

  Impozitarea cu 85% vine în condiţiile în care foştii şefi ai comisiilor de supraveghere a pieţelor financiare (din domeniile asigurărilor şi valorilor mobiliare), au încasat între 300.000 şi 600.000 de euro plăţi compensatorii.

  Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor avea un salariu lunar de 40.000 euro, în timp ce salariul preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare era de 20.000 euro/lună. Rămâne de văzut dacă impozitul de 85% li se va aplica şi acestora, având în vedere că şi-au încasat deja plăţile compensatorii uriaşe.

Premierul Victor Ponta a declarat că are în plan să introducă un impozit de 85% pentru plăţile încasate de condu¬că¬torii comisiilor de supraveghere, numind această taxă „un impozit pe obrazul gros“. Însă forma în care a fost publicată Ordonaţa de urgenţă în Monitorul Oficial aplică impozitul de 85% pentru toţi membrii consiliilor de administraţie, indiferent dacă aceştia lucrează la stat, la o companie privată sau la o autoritate de supraveghere.

  În mediul privat, plăţile compensatorii pot ajunge şi la câteva milioane de euro.  Introducerea acestui impozit are loc în condiţiile în care UE a pornit o puternică ofensivă împotriva “obrazului gros” al unor bancheri. Parlamentarii şi guvernele europene au stabilit un acord, prin care bonusurile anga¬jaţilor băncilor sunt limitate la cel mult dublul salariului fix. Decizia UE s-a luat după ce, în cazul mai multor bănci europene care au fost salvate de la faliment de guvernele statelor lor de apartenenţă, unii directori sau persoane cu funcţii de conducere au încasat totuşi, în pofida rezultatelor dezastruoase ale băncii, uriaşe “bonusuri de performanţă”.