O nouă abordare în lupta cu drogurile
Consilierii județeni din Ilfov au aprobat, în ședința extraordinară din 20 octombrie a.c. Strategia județeană antidrog 2014-2020, dar și Planul de acțiune pentru implementarea acesteia, pentru perioada 2014-2016.
Pentru cine nu știe încă, la nivelul Ilfovului, exista deja o Strategie județeană antidrog, aprobată prin Ordin al prefectului, în ianuarie 2012, baza de plecare pentru realizarea acesteia fiind Strategia Națională Antidrog 2005-2012. Dar, odată cu apariția Stragiei Naționale Antidrog 2013-2020, care include o nouă abordare la nivel de politici naționale în domeniul drogurilor, s-a impus necesitatea elaborării unei noi strategii județene și a unui nou Plan de acțiune pentru implementarea acesteia.
Concret, obiectivele Strategiei 2014-2020 urmăresc reducerea nivelului consumului și dependenței de droguri, precum și a consecințelor generate de acestea la nivelul sănătății, ordinii și siguranței publice; reducerea disponibilității drogurilor pe piață; promovarea cunoașterii fenomenului, prin evaluarea sistematică a tendințelor în domeniul drogurilor, în vederea fundamentării răspunsului instituțiilor și structurilor societății civile, dar și asigurarea cadrului necesar dialogului și cooperării între instituțiile și sectorul neguvernamental, implicate la nivel local în implementarea politicilor antidrog.
Traficul de droguri și consumul ilicit, în Ilfov
În ceea ce privește infracționalitatea la regimul drogurilor, din datele furnizate de Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov s-au înregistrat, de la începutul anului, 15 dosare penale (7 cu autori cunoscuți) și 15 ordonanțe de delegare. Au fost organizate 3 acțiuni operative, în care au fost cercetate 5 persoane, pentru 3 dintre acestea dispunându-se arestarea preventivă pentru 29 de zile. Au fost indisponibilizate 16 comprimate Extasy, 7 g cocaină și aproape 2 kg heroină.
Datele au arătat că cererea de droguri este prezentă în localitățile limitrofe Capitalei – Voluntari, Afumați, Pantelimon, Tunari, Găneasa, Piteasca, Chiajna, Mogoșoaia, Buftea, Bragadiru, Glina și Popești-Leordeni – unde, inevitabil, au apărut dealerii locali.
Probleme vechi și noi!
Problemele prioritare identificate la nivelul județului, cu privire la traficul și consumul de droguri, au evidențiat scăderea vârstei de debut pentru consum, asistență insuficientă din partea specialiștilor (medici, psihologi, asistenți sociali) pentru consumatori, creșterea consumului de susbstanțe noi cu proprietăți psihoactive – așa zisele etnobotanice – dar și existența la nivelul autorităților locale a unor bugete reduse pentru inițierea și implementarea de proiecte specifice.
Noile probleme identificate vizează policonsumul de droguri, inclusiv consumul de combinații de droguri și alcool, dinamica piețelor drogurilor, generate inclusiv de utilizarea internetului ca mijloc de distribuție a drogurilor, abuzul de medicamente, necesitatea dezvoltării serviciilor de reducere a cererii, sau creșterea incidenței hepatitei C în rândul consumatorilor de droguri injectabile și riscul unei epidemii HIV și a altor boli asociate.
Parteneriat pentru locuri de muncă
În aceeași ședință au mai fost aprobate încheierea Acordului de parteneriat între CJI, Fundaţia Creștină Rhema și Centrul de Resurse pentru Cetăţenie Activă pentru implementarea proiectului ”Întreprinderi sociale responsabile”, dar și participarea CJI, în asociere cu Fundaţia Creștină Rhema și Centrul de Resurse pentru Cetăţenie Activă în vederea accesării fondurilor aferente POSDRU 2007-2013, Axa Prioritară 6 – ”Promovarea Incluziunii Sociale”, DMI 6.1 – ”Dezvoltarea Economiei Sociale”, prin proiectul ”Întreprinderi sociale responsabile”.
Bugetul total al proiectului – care are ca obiectiv general implementarea de măsuri concrete și eficiente pentru îmbunătățirea integrării sociale și profesionale a persoanelor cu dificultăți în integrarea sau reintegrarea pe piața muncii, în special în zonele rurale – este de aproape 10 milioane de lei, din care bugetul alocat CJI este de 6,2 milioane de lei. Concret, prin acest proiect se vor crea 11 structuri de economie socială la nivelul Ilfovului, care vor genera noi locuri de muncă.