◉ ”Apele Române” monitorizează continuu volumele din principalele lacuri de acumulare
◉ Prefectura Ilfov face apel la responsabilitate
◉ La Periș, în satul Buriaș se va mai construi o stație de pompare a apei
Apa trebuie consumată cu responsabilitate
@ În mai multe localități din județ, furnizarea apei se face cu presiune redusă sau cu program
Aproape zilnic, în ultima perioadă, pe fondul creșterii excesive a consumului de apă, operatorul regional Apă Ilfov a anunțat că se vede nevoit să reducă presiunea pe rețele sau să întrerupă alimentarea cu apă – pe anumite străzi, sau în anumite sate, ori chiar în anumite comune întregi, pentru 2-3 ore sau mai mult, pentru ”refacerea rezervelor”. De la începutul lunii iulie, au fost afectate (inclusiv de apariția unor avarii) zone precum Periş, Ciolpani, Cernica, Domnești, Bragadiru, Balotești, Brănești, Dragomirești-Vale, Mogoșoaia sau Clinceni.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 608
”Stimați utilizatori, înțelegem disconfortul cauzat de întreruperea alimentării cu apă, apreciem implicarea colectivă și respectăm dreptul la liberă exprimare. Subliniem însă faptul că lipsa apei din această perioadă nu este cauzată de vreo defecțiune a sistemelor operate de către companie, ci este o consecință directă a modificării bruște a comportamentului de consum, pe fondul temperaturilor ridicate. Practic, capacitatea de producție, tratare și distribuție a apei se află sub cererea de consum crescută a populației. De asemenea, atragem atenția că apa utilizată în alte scopuri decât cele casnice (spre exemplu – irigat spații verzi sau culturi agricole) conduce în mod rapid la epuizarea resurselor de apă destinate populației. Din acest motiv, compania este obligată să ia măsuri temporare, cum ar fi oprirea apei sau diminuarea presiunii pe rețele, pentru refacerea stocurilor. Fenomenul nu se înregistrează doar la nivelul județului Ilfov. În acest context, facem apel la responsabilitate civică și îndemnăm toți utilizatorii serviciului să consume apa în mod rațional! Apa nu este o resursă inepuizabilă!”, au precizat reprezentanții operatorului.
În plus, aceștia au adăugat că ”pentru alt tip de nevoi, cum ar fi spălatul aleilor, stropitul străzilor şi udatul spaţiilor verzi, spălatul pieţelor, spălarea autovehiculelor şi consumul tehnologic al unităţilor industriale, activități agricole sau în grădinărit se utilizează cu precădere apă din surse proprii.
”Apele Române” monitorizează continuu volumele din principalele lacuri de acumulare
Și Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR) a avertizat că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă să fie folosite raţional pentru toate folosinţele, adăugând că NU recomandă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine sau piscine.
”Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine”, au explicat reprezentanţii ANAR, adăugând că instituția monitorizează continuu volumele din principalele lacuri de acumulare și asigură gestionarea eficientă a rezervelor de apă.
Prefectura Ilfov face apel la responsabilitate
În acest context, pe 5 iulie, la sediul Prefecturii Ilfov, a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanții operatorilor de apă, reprezentanți ai Consiliului Județean, reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ilfov și reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Ilfov, pentru verificarea situației și stabilirea măsurilor care se impun în situația mai sus menționată. Și prefectul județului Ilfov, Simona Neculae a făcut, la rândul său, apel către cetățenii ilfoveni, în special în perioada secetoasă în care ne aflăm, ca apa să fie folosită cu responsabilitate! ”Folosirea apei în alte scopuri decât cele de strictă necesitate duce la o creştere a consumului de apă peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, iar acest lucru poate determina dificultăţi în asigurarea unui nivel corespunzător care să permită funcţionarea capacităţilor de pompare în regim normal. Instituția Prefectului – Județul Ilfov recomandă să utilizați apa potabilă cu maximă responsabilitate, utilizarea responsabilă a resurselor fiind o răspundere comună, atât a furnizorului, cât și a consumatorilor”, a spus oficialul.
La Periș, în satul Buriaș se va mai construi o stație de pompare a apei
”Este imposibil să faci față în această perioadă, dacă lumea nu conștientizează că apa trebuie consumată doar în scop menajer. Așa ar ajunge la toate gospodăriile. Avem 3.000 de abonați și circa 40% folosesc apa și pentru udat grădinile. De ce 11 luni pe an nu avem probleme, în mod normal, iar acum este această situație și suntem nevoiți să funcționăm după program? După amiaza și noaptea, cam 3-4 ore, se oprește livrarea apei, pentru a se putea umple rezervoarele. Pentru că dacă nu se face această raționalizare și se merge până la golirea acestora, este o mare problemă. Pentru că așteptăm apoi și mai mult umplerea rețelei. Avem o capacitate de 75.000 litri de apă/oră, așadar nu sunt probleme, dar acum a apărut acest consum excesiv. Pentru grădinărit este recomandată utilizarea apei din surse proprii. Am avut întâlnire cu toți factorii de decizie și am ajuns la concluzia că vom face o nouă stație de pompare a apei, în satul Buriaș, cu bazin de 1.000 mc, cu aceeași capacitate cu a actualei stații. Va fi amplasată la ieșirea din sat, pe Str. Vișinilor și estimez cam 45 de zile durata lucrărilor de execuție. Astfel, problema alimentării cu apă în comuna Periș se va rezolva. Rog, totuși, pe cei care udă solariile și grădinile, cu apă din rețea, să dea dovadă de responsabilitare și să găsească o sursă alternativă de apă, pentru această perioadă secetoasă și caniculară. Să înțeleagă că sunt vecini de-ai lor unde presiunea apei este foarte scăzută sau nu au deloc apă pentru consum menajer. Le înțeleg nemulțumirea și fac tot posibilul să rezolv problema, însă nu ține doar de administrația locală”, ne-a declarat Albu Anghel, primarul comunei Periș.