Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, gripa cauzează între trei și cinci milioane de îmbolnăviri, anual. În țara noastră numărul îmbolnăvirilor crește alrmant de la un an la altul, boala afectând persoanele de orice vârstă dar în special adulții de peste 65 de ani sau bolnavi cu afecțiuni cardiace, pulmonare, renale, hepatice, sanguine sau diabet și copiii sub 2 ani. Peste 90% dintre decesele asociate gripei se înregistrează la aceste categorii. Cel mai grav este faptul că în ultimii ani au început să se înregistreze decese și la adulții sănătoși. O informare corectă însă, ne va fi de un real folos în încercarea de a ține virusul la distanță. Ce este adevărat și ce nu?
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 489, ediția print
Gripa este o boală banală
Fals! Gripa nu este o simplă răceală. Ea este o boală contagioasă care poate cauza complicații grave, ce pot provoca decesul. “Gripa se caracterizează prin febră foarte mare, 39-40 de grade, care durează între trei și cinci zile, frisoane, cefalee (dureri de cap), dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie, dureri musculare și uneori chiar dureri articulare difuze, tuse, secreții nazale, răgușeală, senzație de usturime în gât, stare marcată de astenie”, a explicat conf. dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, din București, pentru site-ul stopgripa.ro. Cele mai grave complicații ale gripei sunt pneumonia (afecțiune care provoacă micșorarea sacilor de aer din plămâni și umplerea lor cu lichid sau puroi), inflamația inimii sau a creierului, afectarea fluxului sanguin până la apariția infarctului miocardic.
Sunt sănătos… deci nu am nevoie de vaccin
Fals! Vaccinarea este cea mai sigură metodă prin care putem evita îmbolnăvirea cu virusul gripal. Dacă azi suntem sănătoși, nu înseamnă că mâine nu putem contracta virusul. Boala se transmite foarte repede de la o persoană la alta, prin picăturile de salivă eliminate prin tuse, strănut și vorbire. În aceste condiții, dacă suntem vaccinați, vaccinul va produce anticorpi pentru a ne proteja împotriva infecției. “Cu toții realizăm o prevenție de bază prin alimentație, îmbrăcăminte, evitarea contactului cu persoane infectate, însă, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul să se apere împotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripală. Vaccinarea împotriva gripei oferă o protecție de aproximativ 70-80% împotriva manifestării clinice a bolii în rândul adulților sănătoși cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani”, spune conf. dr. Monica Luminos, medic pediatru specialist boli infecțioase, citat de aceeași sursă.
Nu mă vaccinez pentru că tot o să mă îmbolnăvesc dacă virusul circulă în comunitate
Fals! Este adevărat că și persoanele care au fost vaccinate împotriva gripei, pot face gripă. Dar severitatea bolii va fi mai ușoară și nu va cauza complicații care să le pună viața în pericol. Important este să facem vaccinul din timp, deoarece organismul începe să producă anticorpi pentru a ne proteja împotriva infecției cu virus gripal în aproximativ două săptămâni după administrarea vaccinului. De asemenea, capacitatea vaccinului gripal de a ne proteja depinde de mai mulți factori, inclusiv vârsta, starea de sănătate și asemănările dintre virusurile gripale utilizate în realizarea vaccinului și cele care circulă în comunitate. Cu cât virusurile din vaccin și virusurile gripale care circulă în comunitate sunt mai apropiate, cu atât vaccinul este mai eficient. Specialiștii ne asigură, însă, că și atunci când virusurile nu sunt foarte asemănătoare, vaccinul oferă protecție multor persoane și previne instalarea complicațiilor asociate gripei.
Nu mai am nevoie de imunizare! Am făcut vaccinul anul trecut
Fals! Vaccinarea antigripală trebuie făcută în fiecare an, din două motive. Unul ar fi acela că răspunsul imun al organismului la vaccin scade în timp, iar administrarea anuală ne oferă protecția necesară. Iar cel de-al doilea motiv este acela că virusurile gripale sunt în continuă schimbare, iar conținutul vaccinului gripal este revizuit în fiecare an și este actualizat pentru a ține pasul cu modificările virusurilor gripale. Deci… pentru cea mai bună protecție, trebuie să ne vaccinăm în fiecare an.
În urma vaccinării mă voi îmbolnăvi mai rău
Fals! Vaccinul antigripal conține virusul inactiv care nu poate transmite infecția. Dacă ne îmbolnăvim după ce am fost vaccinați antigripal înseamnă că eram pe punctul de a ne îmbolnăvi de gripă chiar în perioada în care am făcut vaccinul. Reamintim că vaccinul are nevoie de două săptămâni pentru a ne oferi protecție împotriva gripei.