Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a eliberat 720 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe și 613 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată pentru măsurile de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 – Plăți zone defavorizate), în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituțiile financiar-bancare și nebancare.

Pentru a veni în sprijinul fermierilor și a respecta în continuare regulile de distanțare socială impuse de pandemia de COVID 19, începând din acest an APIA oferă fermierilor  posibilitatea de a solicita Centrelor județene eliberarea adeverinței prin mijloace electronice și transmiterea acesteia online către bănci, fără a fi nevoie de prezența fizică a fermierului la centrul județean sau la bancă.

Astfel, peste 95% din totalul adeverințelor au fost eliberate electronic.

Modelul de cerere de eliberare a Adeverinței de înregistrare fermier se găsește postat pe site-ul APIA: www.apia.org.ro, iar lista convențiilor care au fost încheiate până la această dată poate fi consultată la secțiunea convenții, acorduri, protocoale. Valoarea creditului va fi de până la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

APIA reamintește fermierilor că, potrivit OMADR nr. 50/2017 de modificare a OMADR nr.703/2013, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maximum 2%.

Funcționarii APIA vor lucra în weekend, în perioada 30 mai-15 iunie

Directorul, Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea,  a emis o circulară pentru subvențiile agricole și zootehnice ale fermierilor. Acesta vrea să se asigure că toți fermierii pot depune cererea unică de plată pentru Campania 2020, astfel încât niciun fermier să nu piardă banii cuveniți pe hectar sau cap de animal. Astfel, circulara informează funcționarii APIA că următoarele weekend-uri, până la termenul limită pentru depunerea cererii unice, adică 15 iunie, vor fi lucătoare, pentru ca toți fermierii să poată depune cererea unică pentru subvenții.

„Având în vedere Campania de primire cereri pe anul 2020 aflată în deșfășurare, personalul din cadrul centrelor Județene și Centrului Municipal București ale APIA implicat în această campanie, în perioadele 30 mai-1 iunie, 6 iunie-8 iunie și 13 iunie-14 iunie, își va desfășura activitatea în program normal de lucru. Compartimentele din cadrul aparatului central al APIA implicate vor asigura permanența în perioadele antemeționate, în vederea acordării suportului necesar Centrelor județene și Centrului Municipiului București”, se arată în mesajul șefului APIA.

Articol apărut în ediţia print a Jurnalul de Ilfov, nr.501