Potrivit AFM, în acest an, pentru Programul ”Rabla” au fost depuse 130 dosare din partea producătorilor și importatorilor auto, dintre care au fost aprobate 127 dosare. De asemenea, au fost depuse două contestații, soluționate în cursul zilei de 12 mai, iar pentru cel de-al treilea dosar s-a solicitat retragerea, renunțându-se la formularea contestației.

În ceea ce privește Programul „Rabla Plus”, au fost depuse 25 dosare de validare, toate fiind acceptate.

AFM menționează că, începând cu data de 15 mai, se vor încheia contractele de finanțare cu producătorii validați în programe, urmând ca lista finală a acestora să fie publicată pe site-ul Administrației.

Programele de stimulare a înnoirii Parcului auto național – „Rabla Clasic” și „Rabla Plus” – vor putea fi accesate de către persoanele fizice și juridice începând din 18 mai, mai devreme cu o lună decât în 2016, a anunțat în conferința de lansare a celor două programe guvernamentale, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

În anul 2017, Programul ”Rabla Clasic” are alocat un buget de 180 milioane lei, iar Programul ”Rabla Plus” beneficiază de un buget de 45 milioane lei.

Pentru Programul ”Rabla Clasic”, cuantumul primei de casare este de 6.500 lei și se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei care se acordă la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

În cadrul Programului ”Rabla Plus”, se acordă un ecotichet de 45.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau 20.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Prima de casare oferită în cadrul Programului ”Rabla Clasic” se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul ”Rabla Plus”. În cazul în care solicitantul casează o mașină mai veche de 8 ani și decide să achiziționeze un autovehicul nou electric, beneficiază atât de prima de casare de 6.500 lei, cât și de ecotichetul de 45.000 lei, iar dacă optează pentru un autovehicul electric hibrid plug-in va primi prima de casare de 6.500 lei și ecotichetul de 20.000 lei.