Eşti scutit de la plata rovinietei  

Ai o problemă de sănătate care te încadrează ­într-un anumit grad de handicap? Dacă ești conducător auto, nu mai plătești taxa de utilizare a rețelei drumurilor naționale. 

Conform Legii nr. 448/2006, rovinieta (taxa care oferă dreptul de a circula cu autoturismul pe rețelele drumurilor na­țio­nale, o anumită perioadă de timp, se achită atât de români, cât și de străini. Excepție fac suferinzii cu dizabilități, care se află în evidențele comisiilor specializate și au încadrare de handicap. Condiția este ca mașinile lor să fie adaptate handicapului. Același drept îl au și cei care îngrijesc acești bolnavi.

Cum obții rovinieta gratuită? 

Dacă te numeri printre conducătorii auto care beneficiază de rovinieta gratuită, trebuie să știi că, pentru a fi scutit de la plata acestei taxe, trebuie să întocmești un dosar pe care să-l depui la primăria locală sau la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, sau cea de care aparții. Acesta trebuie să conțină următoarele documente:

 Cerere, 

 Actul care atestã încadrarea în gradul de handicap, 

 Certificatul de înmatriculare, sau cartea de identitate a autoturismului.  


Reține!

În cazul în care depui dosarul la primărie, acesta va fi centralizat și trimis la Direcția de Asistență Socială până la data de 10 a lunii următoare. Dacă-l depui direct la DGASPC, va fi centralizat și trimis către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), până pe 20 a lunii următoare. Reprezentanții CNADNR vor elibera rovinieta solicitată și o vor trimite către direcția de asistență socială de care aparții. Valabilitatea rovinietei poate fi de șapte, 30 de zile, 90 de zile, sau de un an. 

Boli care te lasă fără permisul auto 

Conform noului Cod Rutier, eliberarea sau reînnoirea permisului auto este restricționată, sau chiar interzisă, în cazul a numeroase probleme de sănătate. Care sunt acestea? 

 Tulburările mintale grave congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traume sau operații neurochirurgicale, retard psihic sever, probleme comportamentale grave, 

 Alcoolism, 

 Dependența de dro­guri și consumul de me­­­dicamente psihotrope, 

 Insuficiența renală gravă – dacă nu există aviz medical autorizat și nu se efectuează investigații medicale periodice, 

 Hipoglicemie acută – cu episoade repetate, 

 Tulburări grave ale ritmului cardiac, 

 Angină pectorală de repaus la emoție, tensiune arterială anormală sau infarct miocardic – este nevoie de un aviz medical pentru eliberarea permisului auto, 

 Paralizii severe, 

 Boli grave oculare sau auditive care peri­clitează conducerea în con­­diții de siguranță.