Un ghid destinat femeilor care suferă de cancer la sân a fost lansat, săptămâna trecută, în Capitală. Acesta cuprinde tot traseul pe care-l are de parcurs fiecare pacientă. Mai exact, navigatorul oferă informații utile începând cu etapa în care există suspiciunea de boală canceroasă și terminând cu investigațiile medicale necesare stabilirii diagnosticului, stadiului bolii și schemei de tratament.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 440, ediția print
Pacientele pot afla toate aceste informații accesând www.canceruldesan.ro. Navigatorul va fi distribuit și în format fizic în secțiile de oncologie ale spitalelor. Acesta este primul website ce conține exclusiv informații detaliate despre cancerul de sân. Platforma are peste 80 de articole și se adresează atât pacientelor, cât și familiilor acestora și tuturor celor care doresc să cunoască mai multe despre prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân și, mai ales, despre ce înseamnă să trăiești cu această boală. Navigatorul a fost lansat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Roche România.
”Acest tip de inițiative de informare a pacientelor sunt întotdeauna bine-venite, mai ales când vorbim despre cancerul de sân, o boală cu un impact socio-economic foarte ridicat. Sper ca informația din acest navigator să ajute pacientele să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă și ce trebuie să urmărească, de la diagnostic, până la tratament‘‘, a spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, la lansarea platformei. La rândul său, medicul Dragoș Median de la Spitalul Clinic Filantropia din București, a explicat că acest ghid este util chiar și medicilor, care vor avea de-a face cu pacienți informați.
„Traseul unei paciente în sistemul de sănătate pare adesea complicat și de multe ori pacientele diagnosticate cu cancer de sân au nevoie de informații și explicații clare cu privire la etapele diagnosticării și intervențiilor necesare tratamentului acestei afecțiuni. Tipul de informație cuprins în acest navigator poate ajuta la scurtarea timpului dintre etapele acestui proces, ceea ce crește șansa unui diagnostic și a unui tratament mai rapid‘‘, a spus Oana Matei, Group Medical Manager Roche România, citată de Agerpres.ro.
Anual, peste 6.000 de românce află că au cancer la sân
Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală, cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene. Anual, peste 6.000 de românce primesc diagnosticul terifiant de cancer la sân. Din păcate, majoritatea ajung la medic în stadiul II sau III de boală, când șansele de tratament scad foarte mult. Astfel, maladia a devenit principala cauză de deces în rândul femeilor din România. Și totuși, la capătul acestor cifre pesimiste există și o rază de speranță: 70% dintre cazuri pot fi depistate și tratate până la vindecare prin examinări periodice. Femeile care urmează un tratament pe bază de chimioterapie vor primi, în perioada imediat următoare, câte o eșarfă de mătase în semn de încurajare în lupta cu maladia, din partea creatoarei acestui accesoriu vestimentar, o fostă pacientă care a avut o astfel de boală. Femeia va dărui pacientelor, în total, 1.500 de eșarfe de mătase.