COVID-19 este boala care naşte alte boli

COVID-19 poate lăsa urme adânci în organismul nostru! Avertismentul vine direct de la specialiștii în domeniu care au observat că o mare parte dintre pacienții considerați vindecați, ulterior s-au confruntat cu alte probleme de sănătate, unele chiar grave. Ce pericole ne-ar putea aștepta după ce scăpăm de coronavirus?

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 519, ediția print

Cele mai recente cercetări realizate de experții Coreei de Sud relevă faptul că peste 90% din cei 965 de pacienți incluși în cercetare au avut cel puțin un efect advers în urma acestei boli. Cei mai mulți s-au plâns de oboseală accentuată și incapacitate de concentrare. Situația nu este, însă, mult mai grozavă nici în țara noastră. Specialiștii în boli infecțioase din România spun, de asemenea, că după vindecarea de COVID-19, mulți pacienți pot să rămână cu o lipsă de energie, astenie și chiar respirație îngreunată pentru o perioadă lungă de timp. „Şi pacienţii noştri se plâng de astenie după COVID, o astenie şi o lipsă de energie şi de putere pe care o asociază cu infecţia şi care poate să persiste zile, săptămâni sau chiar luni după boală. Pacienţii care au avut afectare pulmonară, mai ales dacă a fost una medie sau severă, dezvoltă un grad de insuficienţă respiratorie severă care solicită ajutorul colegilor pneumologi”, susține dr. Andreea Moldovan, medic infecţionist și director  medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov, citat de Mediafax.ro.

Afirmațiile acestui specialist sunt susținute întocmai și de alți medici din prima linie. „Sunt o serie de sechele cu care pot să rămână pacienții vindecați de coronvirus, în funcție de gravitatea bolii pe care a ­parcurs-o pacientul. Dacă vorbim de un pacient extrem de grav care a necesitat suport de ventilație artificială, acolo există un risc cunoscut de a dezvolta ulterior fibroză pulmonară sau alte complicații legate de procedura în sine de intubare, stenoze traheale. Există predispoziția ca pacientul să dezvolte mai frecvent o altă infecție respiratorie. Există multe complicații și sechele care pot să rămână, însă de departe cea mai frecvent discutată în momentul de față este fibroza pulmonară. Pacientul s-ar putea să rămână pe termen lung cu un necesar chiar de oxigen. Pot apărea complicații, dar repet, ele depind foarte mult de forma bolii pe care a ­parcurs-o pacientul. În general, dacă vorbim de formele ușoare, obișnuite, probabil că vorbim de o perioadă de convalescență care durează 2-3 săptămâni manifestată printr-o stare de oboseală mai accentuată decât de obicei. Aici nu vorbim de complicații pe termen lung. Însă, dacă vorbim de formele grave, acolo sigur sunt o serie de complicații care nu țin neapărat de infecția cu coronavirus, ci de gravitatea bolii”, explică dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, conform scumc.ro, site-ul Spitalului Militar.

Este transmitere comunitară intensă. Putem lua virusul de oriunde! 

România se confruntă cu o explozie de cazuri de coronavirus. Regiunea București – Ilfov înregistrează cele mai multe cazuri din țară. „Numărul de cazuri creşte datorită transmiterii comunitare mai intense care apare în diverse zone din ţară, inclusiv în Capitală. (…) Incluzându-i şi pe cei care vin temporar în Bucureşti, avem 20% din cazuri în Bucureşti. Este clar că ai o transmitere comunitară, adică te îmbolnăveşti prin contactul cu o persoană infectată pe care nu o cunoşti, nu poţi să asiguri trasabilitatea, nu poţi să testezi persoanele din jur, pentru că nu ştii cine te-a îmbolnăvit”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la Digi 24.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: 

„Se impune respectarea regulilor pentru limitarea creșterii progresive a cazurilor de infectare”

În contextul creșterii progresive a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, recomandă precauție accentuată din partea tuturor și respectarea regulilor de limitare a răspândirii virusului. „Se impune respectarea acestor reguli pentru a limita această creștere progresivă, deocamdată, pe care o avem pe numărul de cazuri noi. Nu putem limita această creștere decât respectând regulile, scăzând transmiterea în comunitate și, efectiv, și numărul de cazuri de la o zi alta. Pe o parte dintre noi care nu credem și nu înţelegem ar trebui să ne îngrijoreze, ceilalţi ar trebui să avem o precauţie accentuată”, a precizat ministrul Nelu Tătaru,  într-o conferinţă de presă care a avut loc săptămâna trecută, la Ministerul Educaţiei.