DGASPC Ilfov – instituția care-ți întinde o „mână de ajutor”

Dincolo de acest acronim kilometric și complicat, care înseamnă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, se ascunde o muncă asiduă și delicată, pentru alinarea unor destine greu încercate, a unor vieți uneori frânte de vicisitudinile sorții. Aici muncesc oameni a căror menire este să-i ajute pe cei năpăstuiți să ducă o viață decentă, un soi de misionarism social încărcat de un noian de responsabilități.

Această instituție, peste tot în lume, a apărut din solidaritate. Solidaritatea societății față de cei care o alcătuiesc și care nu mai au mijloacele să-și poarte singuri de grijă. În termeni seci, DGASPC se prezintă ca instituția „care are rolul de a asigura, la nivel judeţean, aplicarea politicilor şi strategiilor de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie, prin acordare de prestații sociale și servicii sociale specializate”. Dincolo de aceste cuvinte, sunt destine, sunt oameni adulți și copii care, din anumite pricini, au nevoie de ajutor, cum spuneam.

 

O instituție complexă și necesară

Despre activitatea și modul de organizare a DGASPC Ilfov ne-a vorbit directorul acestei direcții, Bogdan Pîntea. El ne-a povestit că instituția a fost înființată pe 21 decembrie 2004, printr-o Hotărâre a Consiliului Judeţean Ilfov. În prezent, după ce sediul administrativ s-a mutat în noua clădire reabilitată de CJI, ea se găsește în orașul Voluntari, pe bd. Voluntari nr. 94-96. Directorul DGASPC Ilfov ne‑a expus o serie de principii care călăuzesc activitatea acestei instituții. „Vorbim de principii fără de care serviciile sociale din acest domeniu nu ar avea niciun rezultat pozitiv. Aceste servicii reprezintă o formă de suport activ pentru persoanele, familiile și comunitățile aflate în dificultate și au la bază, așadar, principii bine conturate. Primul și poate cel mai important principiu este însăși esența activității noastre și anume – principiul solidarității sociale.  Acesta presupune ca întreaga comunitate să participe la sprijinirea persoanelor care nu își pot asigura nevoile sociale. Un alt principiu privește centrarea pe familie și comunitate și are un obiectiv principal: întărirea mediilor naturale și de viață ale persoanelor. Totodată, abordarea unei probleme sociale este una globală, pentru că se pleacă de la premisa că problemele unei persoane, familii sau comunități sunt interdependente și nu se pot trata separat. De asemenea, este avută în vedere organizarea comunitară, anume necesitatea de eficientizare a serviciilor sociale prin organizarea lor la nivelul județului și a comunităților locale. Acestor principii și direcții de acțiune li se adaugă un parteneriat consistent la care participă mai multe instituții, organizații, autorități, prieteni, colegi, familie etc., dar și o complementaritate – realizată între sistemul public și cel neguvernamental. Bineînțeles, toate acestea n-ar fi posibile fără lucrul în echipă, care se bazează pe acțiunea comună a mai multor specialiști. Și, în fine, diversificarea acestor activități, pe măsura creșterii resurselor și identificării noilor situații de risc social”, ne-a explicat Bogdan Pîntea.

 

Servicii sociale oferite de DGASPC Ilfov

În urma identificării categoriilor de persoane sau grupuri cu nevoi sociale, DGASPC a creat o serie de servicii care să vină în sprijinul acestora.

Protecția copiilor abandonați. Serviciul se ocupă de plasamentul copilului la asistenți maternali profesioniști sau la familia lărgită, găzduirea temporară și îngrijirea în centre rezidențiale, adopția națională, ca ultimă alternativă pentru crearea unui suport familial pentru copil. Totodată, serviciul are în vedere prevenirea abandonului, prin susținerea familiei în vederea menținerii copilului în familia naturală. Pentru cazuri speciale, serviciul asigură evaluarea complexă a copilului pentru stabilirea tipului de handicap și a metodelor de îngrijire a acestuia.

Protecția persoanelor adulte cu handicap. Serviciul are în vedere evaluarea complexă pentru stabilirea tipului de handicap și a metodelor de îngrijire, găzduirea temporară în sistem rezidențial, unde se acordă îngrijire de specialitate, urmărindu-se reabilitarea și posibila reinserție socială și reintegrarea socială a persoanelor cu handicap.

Protecția mamei și copilului. Se adresează persoanelor și copiilor proveniți din familii cu capacității limitate sau distorsionate de viață socială normală și responsabilă, care, în aceste cazuri, sunt găzduiți temporar și îngrijiți într-un centru maternal.

Protecția persoanelor aflate în stare de necesitate. Serviciul are în vedere protejarea, în general a persoanelor fără adăpost, care, în situații de risc, sunt primite și găzduite, pe perioade determinate, până la consumarea stării de risc, într-un centru de primire în regim de urgență.

Serviciu social specializat pentru inter­venții. Acest servicu are în vedere, în cazuri de ur­gență, intervenția unei ambulanțe sociale, pentru a rezolva situațiile apărute.

 

Unde găsiți serviciile specializate ale DGASPC

Parter: l Compartimen­tele de evaluare complexă a copilului și respectiv a persoanelor adulte cu dizabilități, camera 2. l Secretariatul comisiei pentru protecția copilului, Secretariatul comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, care redactează certificatele privind încadrarea în grad de handicap. l Serviciul de evidență și plăți prestații sociale asigură evidența și plata prestațiilor sociale către persoanele cu handicap, eliberează legitimațiile gratuite de transport în comun, biletele de călătorie pentru transportul interurban, acordurile privind angajarea ca asistent personal sau primirea unei indemnizații. l Serviciul administrativ ce asigură funcționalitatea tehnică a întregii Direcții. l Serviciul probleme de tip familial și rezidențial cu rolul de a asigura prevenirea, protecția, creșterea și îngrijirea copilului separat, temporar sau definitiv, de părinții săi, că urmare a stabilirii, în condițiile legii, a măsurii plasamentului.