Deși nu s-a înregistrat o prezență remarcabilă la vot, bucureștenii au decis ca Primăria Capitalei să fie condusă de Nicușor Dan și în următorii patru ani.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 706

Peste 1,8 milioane de locuitori ai Bucureștiului au avut posibilitatea ­să-și exprime votul în ziua de 9 iunie 2024, însă doar puțin peste 747.000 au ales să meargă la urne, reprezentând sub 42% din totalul cetățenilor cu drept de vot. Chiar și așa, prezența la vot a fost mai ridicată decât în 2020, când pandemia de ­COVID-19 a impus restricții, iar prezența la vot a fost de doar 36,92%.

Mai mulți alegători și-au exprimat opțiunea comparativ cu alegerile din 2016, când doar 33,23% dintre bu­cu­reș­teni au participat la vot. Cu toate acestea, procentajul este mai mic decât în 2012, când prezența la vot a fost de 44,24%, odată cu trecerea la un singur tur de scrutin pentru primării.

Este al treilea primar general cu două mandate succesive

După Revoluția din 1989, Bucureștiul a avut nouă alegeri libere pentru autoritățile locale, primele fiind în 1992. În cei 22 de ani, Capitala a avut opt primari generali aleși și trei interimari, însă doar trei dintre aceștia au fost reconfirmați pentru un al doilea mandat consecutiv.

Nicușor Dan a fost ales primar al Capitalei în anul 2000, cu 42,82% din voturi. Acum, a ­învins-o pe Gabriela Firea, principalul său contracandidat și, conform rezultatelor preliminare, a câștigat un al doilea mandat după alegerile din data de 9 iunie 2024, obținând peste 47% din voturile bucureștenilor. Gabriela Firea s-a clasat pe locul al doilea, cu aproximativ 22% din voturi.

”Să știți că niciodată politicianul nu câștigă alegeri. Alegerile sunt câștigate de comunități. Am avut în București o uriașă comunitate care și-a dorit onestitate în funcția publică. Sunt copleșit de responsabilitatea pe care mi-o dați. Sunt câteva mecanisme care de ani au blocat dezvoltarea Bucureștiului și care țin de relația dintre București și autoritățile centrale. Vor urma: voi declanșa un referendum local pentru cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și cele de sector. De ani de zile, Bucureștiul are un deficit de dezvoltare, Primăria Capitalei e obligată să gândească mic pentru că nu are bani să gândească mare. Banii de abia ajung pentru întreținerea infrastructurii pe care o avem, nu putem să ne gândim la noi corpuri pentru spitale, pentru universitățile care ar putea aduce zeci de mii de studenți în București și ne-ar putea pune pe harta academică. În schimb, avem borduri peste borduri, pavele care înlocuiesc alte pavele și panseluțe care înlocuiesc alte panseluțe. Este absurd ca primarii de sector să arunce cu zeci și sute de autorizații pentru blocuri, iar primarul Capitalei să răspundă pentru trafic. Îmi asum responsabilitatea pentru rezolvarea traficului, dar cer bucureștenilor să-mi dea responsabilitatea pentru dezvoltarea urbană a acestui oraș”, a spus primarul Nicușor Dan, la finalul zilei de duminică, 9 iunie 2024, când s-au aflat primele estimări ale rezultatelor obținute de competitori.

Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone nu au fost pe placul bucureștenilor

La scrutinul din 9 iunie, Nicușor Dan s-a clasat pe primul loc în cursa pentru funcția de primar general al Capitalei, obținând 47,56% din voturi. El a fost urmat de Gabriela Firea, care a obținut aproximativ 22,18% din voturi, și de Cristian Popescu Piedone, cu aproximativ 15,48%. Sebastian Burduja și Mihai Enache au obținut 7,77%, respectiv 3,04% din voturi.

Aceste rezultate – care nu sunt finale – se bazează pe centralizările din cele 1.215 secții de votare, publicate pe prezenta.roaep.ro (în cursul zilei de 11 iunie 2024).

Nicușor Dan ………………………………………………………………..  47,56% (326.568 voturi),

Gabriela Firea (PSD) …………………………………………………….  22,18% (152.325 voturi),

Cristian Popescu Piedone (PUSL) ………………………………..  15,48% (106.300 voturi),

Sebastian Burduja (PNL) ……………………………………………..  7,77% (53.385 voturi),

Mihai Enache (AUR)……………………………………………………… 3,04% (20.847 voturi),

Diana Șoșoacă (S.O.S. România)…………………………………… 2,53% (17.395 voturi),

Alexandru Pânișoară (PER) ………………………………………….  0,55% (3.772 voturi),

Filip Constantin Titian ………………………………………………….  0,46% (3.161 voturi),

Dorin Iacob (Partidul Alternativa Dreaptă) …………………….   0,43% (2.953 voturi).

La Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, ieri, încă nu erau anunțate rezultatele finale. Însă lupta a fost foarte strânsă și, potrivit rezultatelor parţiale, Clotilde Armand și Radu Mihaiu (amândoi susţinuţi de Dreapta Unită) au pierdut. George Tuţă (PNL), respectiv Rareș Hopincă (PSD) pare că sunt noii edili ai celor două sectoare.

Sectorul 3 a fost câștigat tot de Robert Negoiță, iar Daniel Băluță a obținut și el un nou mandat la Sectorul 4.

O schimbare s-a produs la Sectorul 5, unde fiul îi ia locul tatălui. Mai exact, Vlad Popescu Piedone va fi noul edil al sectorului. Tatăl său, Cristian Popescu Piedone, nu a mai candidat, optând pentru Primăria Generală, pe care a pierdut-o categoric.

În Sectorul 6 rămâne Ciprian Ciucu, care a câștigat detașat.