Copreședintele PNL a reacționat la declarațiile premierului Victor Ponta, potrivit căreia Guvernul este pregătit să-și asume răspunderea pentru a trece Codul fiscal de parlament. În plus, șeful Executivului a sugerat și varianta unei OUG pentru adoptarea acestui act normativ.
Gorghiu a caracterizat această decizie ca pe „o bătaie de joc”, în absența unui consens politic și a susținut că PNL dorește ca dezbaterea Codului fiscal să aibă loc în Parlament. „Dorinţa noastră este ca această dezbatere pe Codul Fiscal să aibă loc în Parlament. Eu exclud ideea unei angajări, unei asumări de răspundere din partea premierului, pentru că ar fi o bătaie de joc la adresa populaţiei din România, la adresa mediului de afaceri din România să-ţi angajezi răspunderea pe o proiecţie, în condiţiile în care tu nu ai consensul forţelor politice”, a afirmat liderul liberal.
PNL nu se opune unei relaxări fiscale
Alina Gorghiu a reiterat că PNL nu s-a opus relaxării fiscale şi a susţinut că, în acest moment, discuţia pe tema măsurilor de relaxare fiscală se poartă între „iresponsabilitatea unui prim-ministru care vrea să‑şi pună în ramă un Cod Fiscal doar de dragul de a mai căpăta un titlu de glorie şi responsabilitatea instituţiei prezidenţiale şi a PNL care ştie ce înseamnă să adopţi în pripă o măsură şi să o compromiţi pentru că nu o pregăteşti”. Copreședintele PNL a reamintit faptul că, încă dinaintea adoptării Codului fiscal, opoziția a cerut premierului să prezinte studii de impact care să arate că măsurile de relaxare fiscală sunt sustenabile şi nu se va impune, ulterior, schimbarea dispoziţiilor adoptate în noul Codul Fiscal, din pricina absenţei măsurilor de acompaniere a relaxării fiscale.
Asumarea răspunderii – „un șantaj lamentabil”
Alina Gorghiu consideră că ceea ce încearcă să facă premierul Ponta prin angajarea răspunderii sau emiterea unei ordonanțe de urgență este, „un șantaj lamentabi, ridicol”. Premierul Victor Ponta a declarat, la un post TV, că Guvernul are soluţii pentru aplicarea măsurilor Codului Fiscal, cum ar fi emiterea unei ordonanţe de urgenţă sau angajarea răspunderii în faţa Parlamentului, dar că „era ideal să existe în acest domeniu un consens politic”. El a susținut și că această situație creează o imagine proastă. „(…) Oamenii de afaceri or să spună: iată, iar e război politic, mai bine ne ţinem banii şi mai vedem, nu‑i băgăm în România, că nu e o ţară de oameni serioşi”, a spus premierul.
Soluții discutabile
„Am soluţii, miercuri pot să adopt prin OUG…cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot să adopt şi cea cu 19% sau altceva, sau pot să merg să-mi angajez răspunderea şi cu siguranţă nu vor avea voturi pentru moţiune de cenzură (…). Mijloace politice şi constituţionale sigur că avem, dar era ideal să existe în acest domeniu al economiei şi al fiscalităţii un consens politic, iar bătălia politică să o dăm pe altceva, nu pe buzunarul românilor”, a mai spus el. Tot scandalul a început în urma faptului că președintele Iohannis a respins noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o „riguroasă analiză” a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.