Clinceni. Primăvară încărcată de împliniri

Oamenii aleși în fruntea destinelor comunităților locale pun la încercare timpurile moderne – cu dovezi ale faptelor – în ridicarea calității vieții, din toate punctele de vedere. Să nu uităm că marea majoritate a proiectelor aduse astăzi la bunul sfârșit al împlinirii sunt încununarea deciziilor luate în urmă cu ani de zile. La Clinceni, numeroasele investiții începute atunci au prins acum contur și au o destinație precisă. Desfășurarea etapelor de realizare și finalizarea lor a fost urmărită cu tenacitate de către primarul Adrian Budeanu și echipa lui de lucru. Veți urmări câteva dintre cele mai recente și semnificative asemenea noutăți de anvergură, ale modernizării.           

Mai trebuie adăugate, pe scurt, varietatea domeniilor acoperite de aceste realizări. Ele se adresează ocrotirii sănătății publice, a vârstelor vulnerabile, dar și a oricăror categorii sociale. Și oferă confortul unui urbanism modern, sau utilități citadine pentru toți locuitorii comunei – în pas cu progresul lumii contemporane. Facilitățile, sprijinul asigurate  de Consiliiul Local și edilul șef al comunității sunt o constantă verificată în timp. Care e rețeta? Efort, destoinicie și, mai ales, respectarea cuvântului dat,   în ducerea la bun sfârșit a tuturor proiectelor promise, care, iată, de ani buni, prind forma faptelor împlinite. 

 

Canalizări și stații de epurare a apelor uzate

În cadrul acestui proiect s-au executat până acum: 44 km de rețea pentru canalizare, căminele de intersecție și cele de vizitare, ceea ce reprezintă aprox. 80 % din  specificațiile prevăzute. Dar, pentru că Apă-Canal Ilfov va ridica o stație de epurare a apelor uzate în zona râului Ciorogârla, se renunță la stația din zona Ciurari. Se vor construi rețele de canalizare noi, pe str. Fortului, Drumul Mare, Cuibul cu Dor, Casa Nouă, Flori de Tei, Crizantemelor, Trandafirilor, Berzei, Verii, Moara cu Noroc,  intr. Privighetorii și Solariilor. Apoi, se va dubla rețeaua pe str. Ciorogârlei, Puțul Olteni, Ciurari, Cireșica.

Prioritatate o va avea montarea stațiilor de pompare a apei uzate, din zona Călțuna-Olteni.    

 

Stația de pompare a apei potabile va porni curând

“Asta se va întâmpla în câteva zeci de zile, maximum două luni“, afirmă primarul Adrian Budeanu. Stația se află amplasată pe șos. Clinceni-Ordoreanu. Tot de la edilul șef al localității am aflat că: “Anul acesta au fost montate hidrofoarele, pompele și instalația de clorinare a apei potabile. S-a făcut alimentarea cu apă – extrasă din puțurile acvifere – a celor două bazine uriașe, de câte 6.000 mc și a fost verificată funcționarea tuturor instalațiilor componente, ale stației. Urmează ca, în perioada imediat următoare, ENEL să monteze transformatorul pentru alimentarea cu energie electrică și să obținem toate avizele necesare, după care stația de pompare și tratare a apei să intre în funcțiune.

Imediat după toate acestea, vom trece la faza racordărilor gospodăriilor individuale și a celorlalți beneficiari la rețeaua de furnizare a apei potabile“, a precizat edilul. 

 

Asfaltări, trotuare și podețe

Sunt cuprinse str. Dru­mul Mare, Fortului, Energeticienilor, Garoafei, Drumul Obștii, Argeșului, Tufanului, Corneliu Coposu, Digului, Școlii, Stadionului, T. Vladimirescu, Tron­son II, Pădurea cu Tei, Mireasma Teilor și ­intr. Dumbravei.

Să remacăm faptul că, până acum, au a fost asfaltați alți 6,5 km de drumuri locale, pe str. Privighetorii, Școlii, Ortansei, Viilor, Solariilor și încă multe altele.

Referitor la amenajările de trotuare și podețe, am aflat că  lucrările au început în 2015, pe str: Principală, Monumen­tul Eroilor.  Şi continuă în 2016, pe str: Ciurari, Cireşica, Ciorogârlei, Primăverii (în lungime de aproximativ 1 km care e aproape terminată). Urmează trotuare pe str. Sabarului, porţiunea de drum judeţean. 

În acest moment se lucrează la amenajările de trotuare pe str. Primăverii, Ciorogârlei, Ciurari, Cireşica, cu o desfăşurare amplă de forţe ce urmăreşte finalizarea acestui amplu proiect. Până acum, au fost amenajate şos. Clinceni, str. Carierei, Monumentul Eroilor, Principală şi încă multe altele.

 Câteva detalii despre podețe ne-a oferit viceprimarul Ion Simion: vor fi construite pe str. Ciurari și Cireșica. Pe str. Primăverii ele sunt asproape finalizate. Fiecare dintre cele două străzi amintite au o lungime de aprox. 800 m. Un lucru importat e acela că toate lucrările care sunt acum începute vor fi finalizate până la sfârșiltul acestui an“, a precizat el. 

 

Platformă betonată pentru autobuze RATB   

Decizia construirii aces­tei facilități urbane a fost luată de către primarul Clinceniului și Consiliul Local, în luna martie a acestui an. 

Vicele Ion Simion spune: “Ea se referă la o platformă din beton, unde va fi  capătul de linie al autobuzelor RATB care fac legătura între Capitală și comuna Clinceni. Deocamdată, lucrările sunt la început, acum executându-se nivelarea și alte pregătiri ale terenului, pentru construirea platformei. Vor urma: pietruirea ei, montarea plasei de consolidare, apoi turnarea stratului final de rezistență, din beton“. 

Adrian Budeanu adau­­­gă: “Suprafața totală amenajată are 600 mp și va asigura staționarea și manevrele autobuzelor cu nr. 439 și 456 – la capăt de linie. Traseele asigurate de ele sunt foarte bine primite și folosite de localnicii comunei.  Linia 439 va circula, ca și până acum, între localitățile Clinceni, Bragadiru, cu intrare în București de pe Șoseaua Alexandriei, unde va avea ca stație terminus Autogara Rahova.

Cealaltă linie,  456, va funcționa la fel, între Clinceni, satul Olteni, cu finalul traseului situat în Capitală, în zona Prelungirea Ghencea.   Pentru ca investiția să intre în utilitatea cotidiană, urmează câteva etape. Dintre ele: importantă e obținerea avizului dat de către Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov pentru liniile autobuzelor de pe traseele amintite. Sperăm ca totul să fie terminat la sărbătoarea inaugurării Complexului Cultural și Sportiv, din Săptămâna Luminată a Sfintelor Paști“, a mai spus primarul.

 În zona unui recent ansamblu rezidențial

 

Am poposit, împreună cu edilul Clinceniului, în una dintre cele mai noi grupuri de clădiri rezidențiale, pe str. Viilor – arteră de circulație în lungime de un kilometru. Cu această ocazie, am aflat de la interlocutorul meu că, “Ea e asfaltată cu un prim strat, după care va urma turnarea celui de-al doilea, așa-numitul strat de uzură.  Aici au fost atribuite, conform Legii 15/2003 o serie de locuri de case, pentru tinerii din comuna Clinceni.  De această facilitate s-au bucurat 22 de familii aflate la începutul unui drum familial și profesional. Zona are montate rețelele electrice, de apă potabilă, de canalizare, deci toate facilitățile oferite pentru asigurarea unui confort modern, într‑un cămin liniștit si ocrotitor al bunei viețuiri familiale“, a amintit el, în final.