Boala limbii albastre

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va aduce în discuție, în cadrul grupului de lucru din cadrul Comisiei Europene, posibilitatea vaccinării tuturor ovinelor, caprinelor și bovinelor din România împotriva virusului Bolii limbii albastre (Bluetongue).

Totul va depinde de corpul de experți ai Comisiei Europene, aceștia fiind în măsură să decidă dacă vor susține financiar o astfel de acțiune pentru toate statele membre UE afectate.

Vladimir Mănăstireanu, preșe­dintele ANSVSA a precizat că, pentru țara noastră, ar fi nevoie de circa 55 de milioane de euro. „Vaccinarea nu rezolvă însă problema ridicării restricțiilor, ci doar mai diminuează din pierderile înregistrate inclusiv la producția de lapte”, a spus Mănăstireanu. Șeful ANSVSA a mai adăugat că, pentru animalele moarte din cauza bolii, proprietarii vor primi despăgubiri, care însă nu sunt foarte ridicate comparativ cu costurile pentru efectuarea dezinsecțiilor, deplasarea specialiștilor în teritoriu și măsurile de prevenție. Despăgubirile s-ar putea ridica la cel mult la 700-800 de euro pe bovină, în funcție de rasă și de valoarea animalului și la circa 700 de lei la ovine. 

Conform datelor ANSVSA, numărul animalelor afectate de această boală a ajuns la 347 în cele 12 județe unde au fost înregistrate focare, ceea ce reprezintă 0,011% din totalul animalelor receptive existente în aceste zone. De asemenea, au fost înregistrate și 32 de animale moarte, respectiv bovine și ovine.

Plan de măsuri împotriva Bluetongue, în Ilfov 

În cadrul reuniunii Centrului Local de Combatere a Bolilor Ilfov, din 4 septembrie a.c., Sorin Mitrea, director executiv al DSVSA Ilfov, a anunțat că s-au întreprins măsurile necesare pentru informarea autorităţilor locale şi a proprietarilor de animale cu privire la boala limbii albastre (Bluetongue). „Toate primăriile ilfovene au primit Planul de măsuri ce conţine acţiunile imediate ce trebuie realizate. Boala nu se transmite de la animal la animal sau de la animal la om. Ea apare ca urmare a înţepăturii unor ţânţari. Au fost realizate desinsecţii, au fost eliminate posibilele cauze – bălţi, ape stătute – care puteau favoriza înmulţirea ţânţarilor. În cazul fermelor de animale au fost realizate instruiri ale personalului. Proprietarii animalelor cooperează pentru că nu doresc să le scadă producţia”, a spus Mitrea.

În Ilfov au fost înregistrate, până acum, trei cazuri de îmbolnăvire, în localitatea Periş, doar la animale din gospodării private. În zonă se efectuează, în continuare, observaţii, se recoltează probe, iar medicii veterinari fac inspecţii periodice pentru a depista orice altă îmbolnăvire.