Târg pentru firme de exercițiu, la Liceul „Cezar Nicolau”, Brănești

Singurul târg pentru firmele de exercițiu organizat în Ilfov, „Antreprenor Fest”, a împlinit, anul acesta, 5 ani. Inițiativa înființării acestui târg a aparținut, în 2011, directorului Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau”, Marinela Culea. De atunci și până acum, „Antreprenor Fest” a crescut și a evoluat precum voinicul din poveste. Astfel, cea de-a 5 ediție s-a bucurat de cea mai numeroasă participare de până acum.

Un cuvânt greu de spus l-a avut, în primul rând, experiența acumulată de organizatori, de-a lungul anilor. Numeroasele participări la alte asemenea târguri de profil s-au dovedit a fi benefice pentru elevii și cadrele didactice ale liceului. Și rezultatele n-au întârziat să apară. Printre ele și premiul pentru „Cel mai reprezentativ slogan” câștigat la Târgul Internațional pentru firmele de exercițiu organizat în luna mai, la Plaza România Mall, de FE „La Cezărică”, de la liceul din Brănești. De atunci, numărul firmelor de exercițiu înființate în cadrul liceului din Brănești a crescut și tot mai mulți elevi au pășit pe domeniul atât de complex al antreprenoriatului.

 

62 de firme și 48 de standuri

Ziua de 27 noiembrie 2015 a prilejuit mai multe premiere pentru organizatori. Cea mai importantă este recordul înregistrat în privința numărului de firme participante. Un record pe măsura aniversării a cinci ani de la prima ediție a târgului. Așadar, anul acesta s-au înscris la târg 62 de firme de exercițiu, din județele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Ialomița, Sibiu și București, dintre care 48 au prezentat standuri promoționale, în incinta sălii de sport a liceului, de curând renovată. Din Ilfov, participarea, cum era și firesc, a fost numeroasă, la târg înscriindu-se 24 de firme de la liceele din Buftea, Chiajna, Voluntari, Snagov (o altă premieră) și, bineînțeles, Brănești. Firmele participante au concurat la 11 secțiuni: „Cel mai bun stand”, „Cel mai bun negociator”, „Cel mai bun catalog”, „Cel mai profesionist personal din stand”, „Cel mai bun spot”, „Cele mai bune materiale promoționale”, „Cel mai bun slogan”, „Cea mai potrivită ținută în stand”, „Cea mai bună prezentare PPT”, „Cea mai bună mascotă” și „Relaționăm prin firma de exercițiu”.

 

„Antreprenori” de prima mână, la Brănești

Ajuns la locul de desfășurare a târgului, atmosfera de aici m-a cucerit. Numărul mare de firme, standurile bine organizate, îți furau ochiul prin modul de prezentare ingenios, forfota celor care negociau afaceri, sau își prezentau ofertele în căutare de clienți, nu erau cu nimic mai prejos decât la un târg de anvergură, de nivel profesional. M-au impresionat, în primul rând, seriozitatea și profesionalismul tinerilor expozanți și abilitatea lor de a te atrage către standurile lor, pentru a-și prezenta activitatea. De remarcat și umorul unora dintre mascotele standurilor și a sloganurilor, multe dintre ele foarte inspirate. De aceea, sunt convins că selectarea celor mai buni, făcută de juriu, a fost cât se poate de dificilă. La ceremonia de premiere, pentru cele 11 secțiuni, s-au acordat multe diplome, iar numărul acestora, împreună cu cele de participare, a ajuns la 400, după cum ne spunea Marinela Culea, președintele Comisiei de organizare. Din păcate, spațiul nu ne permite să dăm numele tuturor câștigătorilor dar, putem spune, chiar dacă unii vor considera aceasta o banalitate, că de câștigat au câștigat toți elevii participanți, pentru că au avut, o nouă ocazie să-și verifice abilitățile și destoinicia din domeniu. „Dorim să transformăm acest târg într-unul internațional, să invităm și participanți de peste hotare”, ne-a mărturisit, la final, prof. Marinela Culea, directorul Liceului „Cezar Nicolau”.

 

Ce este o firmă de exercițiu

Conceptul de „firmă de exercițiu” a fost introdus în România, în anul 2005 și a fost implementat, inițial, în trei județe-pilot. El a fost „importat” din Austria și se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a, din liceele cu profil economic. Scopul acestui concept este acela de a aplica în practică cunoștințele de antreprenoriat învățate în clasă. Elevii învață în cadrul a trei module de specialitate, iar cunoștințele acumulate trebuie puse în practică la târguri. În clasa a XI-a se înființează firme, sau sunt preluate de la colegii mai mari care au absolvit liceul, iar în clasa a XII-a sunt lichidate, ceea ce înseamnă că o firmă de exercițiu ființează pe durata a doi ani. Elevii învață să-și înființeze firma, cu toată documentația necesară, deschid un cont la Banca Centrală, cu specimen de semnătură, fac un contract de închiriere a unui spațiu, fac angajări parcurgând toate etapele selecției de personal. Există, de asemenea, un Registru al Comerțului, în care sunt înscrise aceste firme, denumit ROCT (ROmanian Coordination of Training Firms), care are sediul la Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT). Așadar, firma de exercițiu este o copie fidelă a unei firme reale, doar că este una virtuală.